Hvor ofte bør jeg male huset?

Et nymalt hus kan i prinsippet holde i 10-15 år, dersom forutsetningene er optimale. Her får du tipsene som gjør at husmalingen holder lenge – og tegnene som viser at du må male huset.

mann som maler huset sitt utendørs
Usikker på hvor ofte du bør male huset? Se etter synlige merker eller gjør teiptesten for å avgjøre hvorvidt det er på tide.

Godt vedlikehold gir malingen lenger levetid

Noe av det viktigste du kan gjøre for å forlenge holdbarheten til utemalingen, er å holde husveggen ren for skitt, sopp og alger som tærer på overflaten. Noen steder holder det med husvask hvert tredje år, men andre, mer utsatte steder bør vaskes årlig. Bruk en husvask med soppfjernemiddel og vask huset med en skurekost på skaft og spyl med rikelig med vann etterpå. Vær forsiktig med høytrykksspyleren, hvis du bruker for hard stråle kan bekledningen bli skadet.

Les mer: Hvordan vaske huset utvendig?

Velg riktig utemaling

De rimeligste utemalingene holder bra i cirka fem år. De beste utemalingene koster noe mer, men har økt holdbarhet og bedre beskyttelse mot vær og vind, samt svertesopp og alger.

Det finnes i hovedsak tre typer utemaling; Oljebasert, vannbasert og hybrid.

Spesielt hvis du har hus ved en stor vei og mye svevestøv i luften eller et skyggefullt sted nær skogen hvor du er utsatt for svertesopp og grønske, vil en selvrensende hybridmaling være et godt valg. Bor du værhardt til, kan både oljemaling og selvrensende hybridmaling være anbefalt. Oljebasert maling kan du også bruke på vannbord, vannbrett eller andre steder som er utsatt for mye vann.

Les mer: Hvilken maling skal jeg velge ute?

Hva er forskjellen på beis og maling?

Maling er det mest heldekkende produktet. Beis er tynnere og enklere å påføre. Her vil strukturen i treverket være synlig selv om du velger beis med pigment. Dekkbeis er mer dekkende enn beis, men mer tyntflytende enn maling.

Tegn på at du bør male huset

Det er flere tegn du kan se etter for å vite om du bør male huset utvendig. Det første du kan se er at malingen blir matt, og fargen mister glansen. Når malingsfilmen sprekker, malingen begynner å flasse, eller malingen løsner helt inn til treverket, kan veggen bli angrepet av råte. Er du i tvil om du bør male huset utvending kan du prøve dette tipset: Sett en bit gaffateip eller utendørs maskeringsteip på et lite område av husveggen og la det stå en stund. Hvis malingen følger med når du river av tapen, er det absolutt tid for å male huset.

Les mer: Hvor mye koster det å male huset?

Viktig å tenke på når du skal male huset

  • Bor du et sted med fuktig vær og mye regn? Dette er dessverre gode forhold for uønsket spredning av sopp og alger, som igjen gi store råteskader i treverket. Vask huset regelmessig, så holder malingen seg fin lenger.
  • Se over utsatte punkter, som nedløp, gradrenner på tak, endeveden på stående kledning, kuttflater og høvlede detaljer som kan være utsatt for ekstra store påkjenninger. Særlig hvis du bor eller har hytte på steder med mye snø, er det viktig å holde øye med dette.
  • Se etter mekanisk slitasje fra buskvekster og klatrende roser som kan slite på malingen. I tillegg vil det være ekstra slitasje dersom dører, vinduer og lemmer står og slår.