Pergola – et rom på terrassen

Pergola er et populært valg til terrassen. Innreder du den riktig, blir den til sitt eget rom. Her er interiørarkitektens tips!

Pergola på taktaerrasse
Skap et eget rom i uterommet med en pergola på terrassen. Foto: Shutterstock

 

En pergola er en konstruksjon i utemiljøet som gjerne bygges over sitteplasser. En pergola kan også brukes som et lysthus, eller som overbygning over en sti.

Å bygge eller sette inn en pergola er både pent og praktisk, og den kan faktisk også være med på å øke verdien til boligen din!

Pergola på terrassen

En pergola er et godt tilskudd til ethvert uterom, særlig på terrassen.

– Pergola gjør det lunere, og fører for eksempel til at vi bruker terrassen oftere enn hvis vi ikke har pergola.

Det sier interiørarkitekt MNIL Sølvi Finnøy i KB Arkitekter. Hun ser flere fordeler med pergola som en del av utemiljøet.­

– Med en pergola får du mer ut av terrassen, og den gjør uterommet mer intimt og tiltrekkende. Det er noe med å få den intime ettermiddagsplassen. En pergola gjør det lunere der du ellers bare har frittstående møbler. Pergola er også et fint grep hvis du ønsker å være litt mer avskjermet. Setter du inn spiler ved et par av veggene, skjermer du mot naboer, vind eller det som kan virke støyende, sier hun.

SLIK GJØR DU DET: Bygg pergola «Skygge» på terrassen!

Innred pergolaen med belysning og planter

Ved å innrede pergolaen din ordentlig kan du skape en lun og hyggelig stemning både sommer som vinter.

– Vi kan se på en pergola som et eget rom i uterommet. En pergola gir også en ordentlig fin mulighet til å innføre planter, særlig klatreplanter, som skaper en hyggelig atmosfære i rommet. Ved å kombinere beplantning med belysning, tillater du at det grønne blir en del av pergolaen også på kveldstid, forteller Finnøy.

Belysningen i en pergola trenger heller ikke å være komplisert, ifølge interiørarkitekten.

– Når det kommer til belysning, er det ekstra fint med lyslenker som strekker seg langs himlingene, gjerne tilfeldig plassert. Det trenger nettopp ikke å være så ordentlig! Da blir de ekstra fine i kombinasjon med grønne, frodige klatreplanter. Det blir litt som om du sitter under en trekrone, sier hun.

SLIK GJØR DU DET: Bygg pergola «Utsikt»!

blomster på en pergola

 

Bruk terrassen mer med en pergola

For å bruke terrassen og uteplassen enda mer, lønner det seg å tenke oppbevaring også i pergolaen.

– Mange sliter med plass til puter. Ved å bygge faste sittebenker, kan du også bruke disse til oppbevaring av puter, pledd og skinnfeller. Med dette lett tilgjengelig, bruker en automatisk uteplassen mye mer. Benker og annet møblement trenger heller ikke å være fast montert, da er det lett å ommøblere, sier Finnøy.

Ikke glem pergolaen om vinteren

Mange tenker på pergolaen kun til bruk om sommeren, men ifølge interiørarkitekten er potensialet stort også om vinteren.

– Vi i Norge liker å være ute, men på vinteren bruker vi ikke terrassen siden alt er pakket ned for vinteren. Det er synd, for vi ønsker å være utendørs hjemme også da. En pergola er enklere å ta i bruk. Siden den er fastbygd, kan du for eksempel sette inn en bålpanne på vinterstid. Ta med skinnfeller, sitt på benkene og ta med kakao til barna, foreslår hun.

solvi finnoy kb arkitekter
Interiørarkitekt MNIL ved KB Arkitekter Sølvi Finnnøy gir tips til innredning av en pergola på terrassen. Foto: KB Arkitekter.

En pergola kan være så mangt! Ønsker du å bygge din egen? Følg denne oppskriften! Og du, besøk et av våre varehus – så hjelper vi deg i gang. Her finner du ditt nærmeste Montér varehus.