Bygg pergola og øk boligens verdi

En pergola kan du bygge selv. Det gir deg en fin plass for rekreasjon, i tillegg til at pergolaen kan gi boligen din en hyggelig verdiøkning. Det har eiendomsmegler i Eie Sandefjord, Rasmus Boutenko, sett.

  Lekker pergola i lunt og deilig utemiljø.
  Øk boligens verdi ved å bygge en pergola - enten i tilknytning til terrassen eller i en annen del av uteområdet. Foto: Adobestock

  Pergola, eller pergula, betyr løvhytte på latin. Og det er nettopp følelsen av en hytte med mye luft du får med dette byggverket. En pergola kan du godt sette opp selv. Det kan både gi deg en fin plass for rekreasjon. Og ikke minst: det kan gi boligen din et verdiløft.

  Gir et eksklusivt utemiljø

  - En pergola vil være med på å skape et bedre og mer eksklusivt utemiljø, og på den måten gi det lille ekstra til visningsdeltakerne, forteller eiendomsmegleren.

  Boutenko jobber som kontorsjef og eiendomsmegler i Eie Sandefjord. Byen har mye sol og mange boliger med plass til en egen sone i hagen.

  - Det er en veldig fin måte å gjøre om en uteplass til et "uterom" på, samt poengtere gode solforhold. Pergolaen knytter sosiale soner bedre sammen enn de mer tradisjonelle og enklere formene for uteplasser. Når utendørs og innendørs komplementerer hverandre, vil kunder kunne krysse av sjekklisten sin på flere punkter, forteller eiendomsmegleren.

  - En pergola vil løfte helhetsinntrykket betraktelig, som indirekte vil gi mer interesse for eiendommen og økende betalingsvillighet hos kjøperne, oppsummerer Boutenko.


  – Indirekte vil det gi mer interesse for eiendommen, og økende betalingsvillighet hos kjøperne.

  Eiendomsmegler Rasmus Boutenko, Eie Sandefjord


   

  Hva er en pergola?

  En pergola er en sitteplass eller en bygning med åpent bjelketak, som gjerne fungerer som et klatrestativ for dekorative slyngplanter. En pergola kan brukes som et lysthus eller som en overbygning over en hagesti.

  En pergola blir et flott sted i hagen. Du kan velge om du vil kle pergolaen delvis igjen for å gi le mot sol og vær og innsyn.

  Hvordan bygge pergola?

  Det finnes flere muligheter for å bygge en pergola. Du kan velge om du vil ha den inntil en vegg, med skrått eller flatt tak, og du kan velge å ha den helt frittstående i hagen eller kle inn en vegg eller to for le.

  Bygg din egen pergola

  Du kan enkelt bygge din egen pergola med våre steg for steg-oppskrifter. Her har vi laget fire ulike pergola-modeller for deg. Hver og en med en guide du kan laste ned pluss en produktliste til det du trenger for å handle inn til din egen pergola.

  Hva koster en pergola?

  Å bygge en flott pergola trenger ikke å være et prosjekt som kun er forbeholdt en snekker. Vi har derfor laget enkle oppskrifter for deg, slik at du kan lage en på 1-2-3. Vi viser deg hva du trenger av materialer, hvordan du gjør det steg-for-steg og hva slags verktøy du trenger.

  Du kan langt på vei velge selv hvor mye du vil legge i en pergola avhengig av størrelse og valg av materiale og etterbehandling.

  Er pergola søknadspliktig?

  Lurer du på om det er søknadspliktig å bygge pergola? Det kommer an på hvor stort du vil bygge. Fra 2021 er det nye regler som gjør at du kan bygge 50 m² uten å søke om byggetillatelse. Men husk at selv om du kan bygge 50 m² uten å søke, er det ikke fritt frem. Dersom du har flere byggeprosjekter samtidig, er det totalen som teller.

  Her har Direktoratet for byggkvalitet en veiviser du kan bruke for å finne ut hvor stort du kan bygge.