Hvor mye vekt tåler terrassen?

Hvor mye vekt terrassen din tåler handler hovedsakelig om tre ting: underlaget, bjelkelaget og materialvalg. Her får du våre tips.

Terrasse med rekkverk, møbler og boblebad i tussmørket.
Mye snø, i tillegg til tunge gjenstander som boblebad, krever en terrasse som er dimensjonert for å tåle vekten. Foto: ShutterstockFoto: Shutterstock

 

Der terrassen tidligere ikke trengte å bære mer enn noen sittemøbler, en grill og kanskje noen potteplanter, ser vi i dag at stadig flere drømmer om både boblebad og utepeis rett utenfor stuedøren. Det betyr at dagens terrasser må tåle mer vekt.

Men hvor mange kilo snakker vi om?

— En generell anbefaling er at en terrasse bygget på bakkenivå, altså en platting, bør tåle omlag 450 kilo, forklarer Gaute Rotegård, driftsleder Montér Nesbyen.

Og siden det er bjelkelaget som bestemmer hvor solid terrassen blir, er det viktig å dimensjonere underlaget riktig.

— Når vi dimensjonerer for våre kunder tar vi utgangspunkt i Moelvens bjelkelagstabell. Her finner vi enkelt svar på hvor tykke bjelkene bør være og hvor stor avstand det bør være mellom dem. 

En erfaren hobbysnekker klarer fint å finne frem i denne tabellen selv, men for en nybegynner kan det være fint å ta turen innom nærmeste Montér byggevarehus, for en liten kvalitetskontroll.

Få hjelp til dimensjoneringen hvis terrassen skal tåle ekstra vekt

— Hvis du har planer om å plassere noen ekstra tunge ting på terrassen kan vi sette deg i kontakt med vår tekniske avdeling som tilbyr dimensjoneringshjelp, sier Rotegård.

Tenk også på hvilken type terrassebord du velger.

— Noen materialer, som for eksempel terrassebord i kompositt, er nokså myke. Hvis du skal plassere noe tungt på dem, bør bjelkelaget ligge tettere enn terrassebord av hardere tresorter.

Planlegg fremover

Med årene forandrer gjerne behovene våre seg. Så når du planlegger ny terrasse bør du ikke bare tenke på hvor mye vekt terrassen skal tåle i dag, men også om noen år.

— Det er fullt mulig å forsterke terrassen så den kan tåle mer vekt i etterkant. Men det krever at du fjerner alle terrassebordene for å komme til bjelkelaget og styrke det.

Rotegård anbefaler derfor at du prøver å se litt inn i krystallkulen. Sørg blant annet for et godt fundament, som gir et godt og stabilt trykk ned mot bakken.

— Betongheller er mer stabilt enn for eksempel belegningsstein og lecablokker. Monterer du et solid bjelkelag på betong, har du et godt grunnlag for en terrasse som skal vare i mange år.

Hvor mye snø tåler terrassen?

Et riktig dimensjonert bjelkelag vil fint tåle normale snømengder.

— Men her spiller også lokale forhold inn. Her i Nesbyen hvor det er snørike vintre, måker jeg terrassen med jevne mellomrom. Det handler ikke bare om hvor mye snø terrassens bærebjelker tåler, men også om å ta best mulig vare på terrassebordene og minimere behovet for vedlikehold.

Bor du, eller har hytte i snøtette områder, bør du ta deg tid til å måke terrassen gjennom vintersesongen.

Utepeis og boblebad på bakkenivå

Utepeiser og boblebad har etter hvert blitt populære innslag i uterommet.

— Fabrikkproduserte utepeiser, boblebad og badestamper kan bli fryktelig tunge. Boblebad kan veie helt opp mot et tonn når de fylles med vann. Så langt det lar seg gjøre er min anbefaling at slike ekstra tunge innretninger monteres på bakkenivå. Med betongheller eller en støpt plate i underkant får du et stødig underlag som ikke lar seg påvirke av vekten. Så kan du gjerne bygge terrassen rundt, råder Rotegård.