Produser din egen strøm med solceller på taket

Oppdag fordelene med solceller på taket! Reduser strømkostnadene, få kontroll over regningene dine og bidra til et grønnere miljø ved å velge fornybar energi. Vi forklarer hvorfor stadig flere velger solenergi og gjør veien kortere til å produsere din egen fornybare energi!

Velg solceller på taket, spar penger og ta i bruk fornybar energi. Foto: Otovo

Å velge solceller på taket er den enkleste og mest naturlige måten å produsere egen strøm på, både om du er privatperson eller bedrift. Hovedgrunnene til at folk velger solceller i dag er at:

  • Du sparer penger ved å produsere egen strøm
  • Du får full kontroll på strømregningene
  • Du bidrar til klimamålet og produserer ren energi
  • Du øker boligens verdi ved salg
  • Du kan få støtte fra Enova for installasjon av solceller

Solceller på taket eller på bakken

Taket vårt er som regel en uutnyttet flate som egner seg perfekt til solcellepaneler. Et solcelleanlegg kan tilpasses størrelsen på takflaten din. Det er likevel viktig å huske på at ikke alle takflater blir godkjent av ulike årsaker. Det kan blant annet dreie seg om takets alder, noe som det må søkes om på forhånd. Dersom taket ditt ikke blir godkjent, finnes det likevel andre alternativer for installasjon av solceller – fore eksempel på bakkenivå med vinklede systemer.

Otovo hjelper deg med å identifisere hvilken del av taket som er best egnet for solceller. Her erdet satt opp på den siden av huset som er mest eksponert for sol. Foto: Enova

Er det nok sol i Norge, da?

Svaret er ja! Hvis vi tar utgangspunkt i Oslo, er det en by med samme nivå av solinnstråling som vi finner i Danmark og Nord-Tyskland. Med dagens strømpriser, og strømprediksjoner for fremtiden, vil Norge forbli et gunstig land å eie solceller i. Strømprisene gjør at en gjennomsnittlig solcelleinstallasjon ofte betaler seg tilbake på 10 til 15 år. Strømproduksjonen varierer naturlig nok i løpet av året, men solsesongen er allerede godt i gang før påske og varer helt frem til tidlig vinter (avhengig av været).

Solceller i Norge – en lønnsom investering?

Kvaliteten på solcellepanelene har økt betraktelig på få år og fortsetter fremdeles å øke. Mange produsenter gir en effektivitetsgrad på 90% selv etter 25 år, noe som betyr at du kan høste godene i mange, mange år ettersom solcellene som regel også er vedlikeholdsfrie.

Du kan dessuten få støtte fra Enova: Du kan få 7.500 kroner i støtte fra Enova til installasjon av anlegget, og deretter 1.250 kroner per kW installert, maksimalt 32.500 kroner i støtte (per oktober 2023). I denne artikkelen gir vi deg flere konkrete eksempler på fordelene ved å installere solceller.

Flere og flere velger nå solceller på taket også i Norge, som illustrert i grafen under.

Med Otovo kan du velge de panelene med høyest kvalitet for ditt tak, med installasjon inkludert! Du bestemmer selv hvordan du vil utnytte solen.

Her kan du enkelt estimere ditt tak