Hvordan bygge overbygg på terrassen?

Med trevirke kan du enkelt bygge et overbygg på terrassen, eller en moderne og luftig pergola. Vi har snakket med Ørjan Vedøy ved Montér Stord som forklarer hvordan.

  Skal overbygget på terrassen din følge huset, eller ha materialer som bryter? Det er bare ett av flere spørsmål du må ta stilling til før du bygger terrasseoverbygg. Foto: Bergene Holm

  Før du bygger, må du finne ut hva som er lov der du bor. En god oversikt over lover og regler finner du her hos Direktoratet for byggkvalitet. Er du usikker, bør du sjekke med plan og bygningsetaten i din kommune. Når det er avklart hva du har tillatelse til å bygge, kan du planlegge hvilket utseende og hvilke materialer du vil ha på ditt terrasseoverbygg.

  - Skal det følge materialvalget på boligen, eller bryte med det? Dette er ting det kan være lurt å tenke igjennom, sier Ørjan Vedøy ved Montér Stord. 

  Treverk er et sikkert materiale å bruke til en overbygd terrasse. Du kan enten få et tett overbygg eller en pergola, som er åpen og luftig. Er verandaen frittstående med et tett overbygg og en levegg, vil vinden få godt tak. Da må du passe på å fundamentere stolpene til terrasseoverbygget godt.

  Overbygd terrasse trenger solid fundamentering

  Start med å undersøke grunnforholdene der du skal sette opp en overbygd terrasse. Fundamenteringen er svært viktig. Stolpene som fundamenteres, kan enten plasseres utenfor terrassegulvet, eller innlemmes i det. Du må sjekke at stolpene er rette med et vater. Ikke glem å kontrollere diagonalene med et målebånd.

  – Ta kontakt med oss på byggeservice, vi hjelper deg med materialvalg, beregninger, tips og råd. Og du får gjerne med litt motivasjon også, sier Ørjan Vedøy i Montér Stord som har bakgrunn som tømrer.

  Byggeservice-tilbudet er helt gratis og er bemannet hele tiden innenfor butikkens åpningstid.

  Utstyr til terrasseoverbygget

  • Kapp-og gjærsag
  • Arbeidshansker
  • Blyant
  • Vater
  • Vinkel
  • Drill og bits
  • Bor
  • Fastnøkkel
  • Målebånd

  Utstyr til fundamentering

  • Støpesylinder
  • Armering til støpesylinder
  • Søylesko

  Egnet konstruksjonsvirke til overbygg på terrassen

  En overbygd terrasse er råteutsatt, derfor må du velge et trykkimpregnert trevirke i klasse AB. Dette treverket er beskyttet mot råte- og insektangrep og har betydelig lengre levetid enn uimpregnert trevirke.

  • 48 x 198 mm til dragere
  • 48 x 148 mm til bjelkelag
  • 48 x 98 mm til rekkverksstendere og valgfri dimenskon på rekkverkspiler

  Kilde: Bergene Holm

  Stolper til overbygd terrasse

  Stolpene skal bære taket og bør være i et trykkimpregnert materiale. Hvis du går for royalimpregnert materiale fra Talgø finnes de i flere farger som brun, setersvart og natur. Stolpene bør være minst 98 x 98 mm. Du kan også bruke to stykker 48 x 48 mm som du spikrer sammen, det er et rimeligere alternativ. Normal stolpeavstand for elementer av tre er 2,5 – 3 meter.

  Dragerne

  Dragerne eller bærebjelkene må tilpasses avstanden mellom stolpene. Opp til 2,5 m er det tilstrekkelig med 48 x 198 mm. Er spennet mer enn 2,5 m, spikrer du sammen 2 stk. 48 x 198 mm. Er spennet mer enn 3 m, spikrer du sammen 2 stk. 48 x 198 mm. Dragerne bør festes med et stålbeslag med periforet hull i til spiker. Et gaffelanker er også en god løsning her.

  Terrasseoverbygget må ha rett spennvidde

  Avstanden mellom husveggen til stolpene kalles sperr. Her må du følge en spennviddetabell. Den definerer hvor stor avstand det må være mellom sperrene på den overbygde terrassen, og hvor langt spenn de kan ha.

  Det vanlige er å legge sperrene med C/C 600 mm avstand.  C/C er et faguttrykk det er lurt å lære seg. Det betyr at senter fra den ene sperren skal ha en avstand på 60 cm til senter av neste sperr. De skal ha en dimensjon på 48 x 98 mm ved et spenn på rundt 1,6 m, 48 x 123 mm for 2 m, 48 x 148 mm for 2,3 m og 48 x 173 mm for spenn over 2,7 m.

  Utforsk pergolaens allsidighet som en sjarmerende uteplass med overbygg. Bygg den tett eller åpen, perfekt for planter som slynger seg i overbygget. Se inspirerende bilder fra Bergene Holm.
  Pergola er et godt eksempel på uteplass med overbygg. Bygg det tett eller åpent så planter kan slynge seg i overbygget. Foto Bergene Holm

  Bjelkelagstabell

  Bjelkedimensjon (mm) Spennvidde (m) Spennvidde (m) Spennvidde (m) Spennvidde (m)
  Bjelkedimensjon (mm) c/c 400 c/c 600 c/c 750 c/c 900
  48 x 98 C24 1,8 1,6 1,5 1,3
  48 x 123 C24 2,3 2,0 1,8 1,6
  48 x 148 C24 2,7 2,3 2,1 1,9
  48 x 173 C24 3,2 2,7 2,5 2,2
  48 x 198 C24 2,6 3,1 2,8 2,6
  48 x 223 C24 4,1 3,5 3,2 2,9

  Kilde: Bergene Holm

  Materialvalg og løsninger for terrasseoverbygget

  Et tett overbygg i tre er en god løsning. Du legger lekter på tvers over bjelkene. Deretter legges takbordene over det. Takbordene har en underligger og en overligger, disse har et frest spor som gjør at vannet renner av.  Taket vil da få et uttrykk som en stående kledning.

  Vil du ha det enda tettere og lunere, kan du kle takoverbygget med kryssfinérplater og deretter legge asafaltpapp over.

  Pergola

  Pergola er et populært valg dersom du ønsker et åpent terrassetak. Her skal plantene få spille hovedrollen. Tenk derfor på hva slags planter du vil skal dekke pergolataket, det avgjør høyde på taket og avstand mellom stolpene og bordene eller spilene. Du bør ikke gå under 2,5 meters høyde, nettopp for å gi plantene plass til å vokse ned fra taket.

  Fremgangsmåten for stolper og dragere er det samme som for overbygget terrasse. Deretter velger du spiler, for eksempel 36 x 48 mm som skrus inn på tvers av bjelkelaget.  Et godt materialvalg, hvis du ønsker et mer massivt uttrykk, er å legge bjelker på 48 x73 mm.

  Her finner du stegvis beskrivelse av hvordan du bygger en pergola fra bunnen av: Hvordan bygge pergola

  Produkter du trenger:

  Ørjan Vedøy finner du på byggeservice hos Montér Stord. Med tømrerutdannelse og stor tålmodighet for hobbysnekkere, loser han deg trygt gjennom dine byggeprosjekter.
  Ørjan Vedøy finner du på byggeservice hos Montér Stord. Med tømrerutdannelse og stor tålmodighet for hobbysnekkere, loser han deg trygt gjennom dine byggeprosjekter.