Kjøkken-planlegger

Et kjøkken skal være praktisk og funksjonelt, men også et rom du skal trives i. Her får du tips til hva du bør tenke på, og hvilke muligheter du har, når du skal velge ditt nye kjøkken.

Sørg for nok benkeplass!

Dersom du har arealet til det, bør du sette av nok av benkeplass både nær koketopp og vask. Da får du enkelt tak i ting du trenger underveis i matlagingen. Et tips er å gå rundt i rommet der ditt nye kjøkken skal være for å hente ingredienser, se for deg hvor du setter handleposene og hvordan du går frem og tilbake for å sette ting på plass. En kjøkkenøy er veldig fint dersom dere er flere som er i sving under matlagingen. Da får alle god plass til å både stå og sitte sammen. 

Visualiser hvor du vil ha tørrvarer, bestikk, kjeler og glass for at ingen skal gå i veien for hverandre, og hvordan det er mest praktisk for deg å bevege deg frem og tilbake. Har du et stort kjøkken, bør du tenke på å sette arbeidssonene nært hverandre, og heller bruke resten av arealet til oppbevaring og benkeplass.

KGB forside2.jpg

Se våre kjøkken og tilbehør

 

Plassering av hvitevarer

Se på de forskjellige kjøkkenmodellene og finn ut om du ønsker integrerte eller frittstående hvitevarer. De siste årene har flere og flere valgt integrerte hvitevarer for å få et ryddig og stilrent uttrykk. Et annet tips er å plassere stekeovn i en mer ergonomisk høyde slik at du enklere kan ta ut og inn middagsrettene uten å bøye deg så langt ned. De fleste bruker faktisk ikke stekeovnen svært ofte, så denne trenger ikke å være midtpunktet på kjøkkenet.

Det kan være lurt å plassere stekeovnen midt i et høyskap, og kombiner denne med en kombinert stekeovn og mikro. Da kan du steke poteter og skinkestek samtidig - og du kan bruke skapet under steketoppen til krydder, kjeler og utstyr som du trenger underveis når du steker og koker.

Tips: Underlimt vask og koketopp blir mer og mer populært. Dette gjør rengjøringen enklere.

Vær forsiktig med å plassere koketopp, komfyr og oppvaskmaskin i hjørner. Det kan bli vanskelig å nå skuffer og skap når det er i bruk, og bare én person kan holde på om gangen. Oppvaskmaskin bør stå nært vasken slik at du ikke må bære våte, skitne glass og tallerkener langt mellom vask og oppvaskmaskin.

Oversiktlig og praktisk

Høye overskap gir deg mye oppbevaringsplass, og er en god løsning for deg som har et mindre kjøkken. Dersom du vil ha et oversiktlig, mer minimalistisk kjøkken kan du velge åpne hyller slik at du ser hvor ting er. Har du nok plass, kan du droppe overskap og kun ha underskap eller skuffer under benkeplaten. Da får du et luftig og åpent kjøkken.

Stiler og farger

Det er veldig trendy med minimalistiske kjøkken der hyllene henger rett på veggen, og det er minimalt med overskap. Mange ønsker å tilføre personlig varme på kjøkkenet gjennom egne detaljer på toppen av en enkel, minimalistisk og stilren innredning. For å få denne stilen kan du velge grepsfrie fronter, da unngår du knotter og håndtak som bryter med de rette linjer.

En uslåelig klassiker er hvite kjøkken med profileringer i en herskapelig stil. Et kjøkken skal vare i mange år, og derfor er dette et trygt valg som varer, og som passer inn med de fleste interiørløsninger i boligen.

Mange velger benkeplater i slitesterkt materiale som kan formes slik du ønsker det, tåler hardt bruk og mye varme. En god benkeplate skal være behagelig å jobbe på og enkel å holde ren. De vanligste benkeplatene er laminat og tre, men stadig flere velger slitesterke og langtlevende materialer som getacore, silestone, granitt og dekton.

De mest solgte fargene er i stor grad gråtoner eller ulike varianter i eik. Du kan kombinere farger og sette ditt eget preg på kjøkkenet ved å velge ulik farge på over- og underskap. 

Før du bestiller

Du har kanskje allerede begynt å drømme deg bort i en stil. Kanskje du ønsker et herskapelig kjøkken med profiler og elegante detaljer, eller et mer minimalistisk, skandinavisk uttrykk?

Veien til ditt nye drømmekjøkken er bare et klikk unna. Vi er forhandlere av Aubo-kjøkkenet, en familiebedrift som har 20 års erfaring med kjøkken.

Se vårt utvalg av kjøkken hos Aubo

 

Når du har funnet ut hvilken stil du ønsker, er det lurt å sette opp et maksbudsjett. Da er det enklere å velge bort forskjellige typer hvitevarer og benkeplater. Lag deg en ønskeliste over hva du vil at ditt nye kjøkken skal inneholde, og prioriter disse når du begynner på jakte. Tenk over hvor stort kjøleskap du vil ha, om du vil ha dobbel steketopp og hvor ofte du bruker komfyren. Vasker du opp mye for hånd, er det lurt med en vask med to kummer. Velg ekstra stor kum om du ønsker på bløtlegge store gryter.

Få gratis tegnetime

Mål opp alle vegger, tak, dører, vinduer og karmer, og lag deg en skisse over rommet som også viser el-uttak, strømbrytere, varmeovner og vinduer. Da har du et godt utgangspunkt for å komme på tegnetime og få enda bedre hjelp til å sette opp ditt optimale kjøkken. Våre kjøkkeneksperter står klare for å hjelpe deg ett skritt nærmere ditt drømmekjøkken. 

Bestill gratis tegnetime

 

Husk – det finnes få regler for hvordan du kan sette opp kjøkkenet ditt, men det er litt avhengig av hvordan rommet ser ut og hvordan du ser for deg hverdagen alene eller sammen med familien. Tenk over om du ønsker U-form, L-form, kjøkken med kjøkkenøy og G-form (med barløsning), parallellkjøkken eller rett kjøkken. Du kan kombinere overskap, åpne hyller og rene vegger uten hyller akkurat som du vil, og det er kanskje fint å kombinere dette for å få nok oppbevaringsplass og samtidig få et åpent og luftig rom. Kjøkkenspesialistene våre an hjelpe deg å sette opp forslag som faller i smak.

Skal du montere kjøkkenet selv? Her finner du monteringsanvisning til ditt Aubo-kjøkken.

Trenger du inspirasjon?

Det er utrolig pent å se på kjøkkenleverandørens illustrasjonsbilder, men du får et enda bedre inntrykk av hvordan et Aubo-kjøkken ser ut i et hjem gjennom kundenes egne bilder. 

Du kan også besøke ett av våre kjøkkensentre for å få et enda bedre inntrykk av hvordan våre kjøkken ser ut. 

 

Hvordan rengjøre ditt kjøkken? 

  • Vakkert og varig - Rengjør ditt kjøkken med klut og mildt såpevann
  • Lukk døren - varme og damp fra hvitevarene kan skade ditt kjøkken
  • Ta vare på benkeplaten - bruk varmebeskyttelse og skjærefjeler 
  • Har du heltreplater? - puss med fint pussepapir og påfør olje med jevne mellomrom så holder platene seg pene år etter år.