5 tips for valg av kjøkkeninnredning

Nytt kjøkken handler ikke bare om valg av modell, farge og benkeplate, men vel så mye hvordan kjøkkenet skal brukes i hverdagen. Her er fem tips for valg av kjøkkeninnredning.

Er du et ordensmenneske eller hender det at det flyter? Skal bestikkskuffen plasseres til høyre eller venstre? Ønsker du deg en sosial sone eller en praktisk arbeidsplass bak en lukket dør? Alt dette er ting du bør tenke gjennom før du velger kjøkkeninnredning.

Kolonialskap fra Aubo muliggjør plasseffektiv oppbevaring av blant annet matvarer.
Kolonialskap fra Aubo muliggjør plasseffektiv oppbevaring av blant annet matvarer.

1. Ta utgangspunkt i det som betyr noe for deg

Hvordan du bruker kjøkkenet bør legge føringer for hvordan det innredes. Dersom kjøkkenet benyttes som et livlig allrom er det fint med en romslig løsning som gir plass til både arbeid og gode samtaler. Her kan en kjøkkenøy bli en hyggelig plass for lekselesing eller kaffebesøk med gode venner.

I åpne allrom der kjøkken og stue ligger sammen, er det ekstra viktig å tenke helhet. Her skal ikke kjøkkenet bare være praktisk, men også en del av det helhetlige interiøret. Ved å tilføre noen typiske stuedetaljer, som for eksempel vitrineskap eller en åpen bokhylle, noen planter eller en ekstra sitteplass, knytter du sonene i rommet sammen.

2. Velg kjøkkeninnredning som jobber med deg

Tenk gjennom vanene dine. Hvordan beveger du deg på kjøkkenet, hvilke type skap og skuffer er det viktig å plassere nær koketopp og vask? Og blir det noen gang nok benkeplass?

Hva har du vært fornøyd med i tidligere kjøkkeninnredning? Er det noe som har irritert deg? Skriv gjerne ned vanene dine og ta det med til en av våre kjøkkenkonsulenter så sørger vi for at du får et kjøkken nøyaktig tilpasset dine behov.

Planlegger du ny kjøkkeninnredning? Kom innom et av våre varehus for en planleggingstime med en av våre kjøkkenkonsulenter.

Kanskje er en hyllereol eller en sittebenk noe du kunne tenke deg? Her i moidellen Sense kjøkken fra Aubo

3. Kjøkkeninnredning som gir oversikt

Et dypt kjøkkenskap har plass til mye, men er sjelden praktisk når det du skal ha tak i er plassert helt innerst. Velger du skuffer i stedet, får du raskt og enkelt oversikt. Dype kjøkkenskuffer er konstruert for å tåle vekten av både servise og tunge kokekar. I prinsippet kan skuffer romme alt kjøkkeninventar. Et høyskap med uttrekkbar innredning er også en praktisk løsning som sørger for enkel tilgang til alle tørrvarer.

Trådkarusell fra Aubo for praktisk oppbevaring av kjeler og kar
Trådkarusell fra Aubo for praktisk oppbevaring av kjeler og kar

4. Antisklimatter og tallerkenstativer

For å unngå at sleiver og stekespader sklir rundt er det lurt å ta en ekstra runde med tanke på innredning av selve skuffene. Ta en titt på tilgjengelige inndelingssystemer og sørg for at alt får sin faste plass. Med antisklimatter i bunnen og egne tallerkenstativ, slipper du også å bekymre deg for at tingene dine skal dulte i hverandre og bli ødelagte.

Antisklimatter holder innholdet i ro.

5. God belysning

Godt lys er avgjørende for en velfungerende kjøkkeninnredning. Her skiller vi mellom arbeidslys og stemningslys. Arbeidslyset bør være sterkt nok til at du ser strekene på litermålet, men ikke så sterkt at det blir ubehagelig. Har du overskap, kan arbeidslyset plasseres på undersiden, enten i form av en LED-stripe eller som spot-belysning.

Stemningslys handler først og fremst om å gjøre kjøkkenet til et hyggelig rom å være i. Har du sett for deg en lekker vegghengt lampe er det viktig å gi beskjed om dette allerede på planleggingsstadiet, så det kan legges til rette for skjult oppheng.

Og til slutt: Ikke glem stikkontaktene. Plasser disse strategisk etter hvor du vil stille for eksempel kaffetrakteren eller eltemaskinen.