Hvor mange ganger kan parkett slipes?

Ved å slipe parketten kan det bli som nytt, og kan gjøre underverker for rommet. Hvor mange ganger er det trygt å slipe parkettgulvet?

Person som sliper parkettgulv
En slipemaskin kan gjøre underverker for parkett og rom, og er mer bærekraftig enn å skifte hele gulvet

 

Det er det tykkelsen som bestemmer.

Et parkettgulv består av et toppsjikt, et midtsjikt og et bunnsjikt. Toppsjiktet, også kalt slitesjiktet, er laget av det det hardeste treslaget og bestemmer hvor slitesterkt parkettgulvet er.

Det er også dette topplagets tykkelse som bestemmer hvor mange ganger parketten kan slipes ned.

  • Toppsjiktet er hardtre som eik eller ask med ulike overflatebehandlinger. Mellomsjiktet er nåletre lagt på tvers for å redusere krymping og svelling, mens bunnsjiktet er av finér, forklarer Lisbeth Andersen i Optimera.

Hun har lang erfaring med gulv, og har stor kunnskap om parkett og hva som blir brukt i norske hjem.

  • Den mest brukte tykkelsen på parkett i oppholdsrom har en total tykkelse på 14-15 mm, hvorav 3,5 mm utgjør toppsjiktet. Denne kan slipes 3-5 ganger. Har du en tynnere parkett, som er 13 mm tykk kan denne slipes to ganger, ettersom toppsjiktet kun er 2,2 mm tykt, sier Andersen.

LES OGSÅ: Så mye koster det å legge parkett

Nærbilde av slipemaskin på parkettgulv der skillet mellom nyslipt og uslipt parkett tydelig vises i fargeforskjell.
Ved å slipe ned parketten fjernes både riper, hakk og eventuelle flekker.

 

Hvordan fikse riper i parkett?

Mange års bruk av parkettgulv gir slitasje på overflaten fra mennesker, dyr og møbler. Treverket i parkett kan også gi inntrykk av å gulne og mørkne med tiden, og en sliping vil gi det nytt liv.

Ved å slipe ned parketten vil du også bli kvitt overflateflekker, men for å unngå å slipe ned et helt parkettgulv kun på grunn av slike flekker, bør du forhindre at de setter seg.

Her har Lisbeth Andersen gode tips.

  • Hovedregelen er å fjerne flekker så fort som mulig. Husk også at lakkert og oljede parkettgulv bør behandles forskjellig, sier hun.

Hvordan fjerne flekker på lakkert parkett?

På lakkert parkett bør du være forsiktig med sterke flekkfjerningsmidler, ettersom for store mengder eller for hard gnidning påvirker overflaten.

Asfalt, gummi, olje, skokrem, sot og inntørkede rester av sjokolade eller fett kan fjernes med white spirit eller lignende.

LES OGSÅ: Skal du ta opp gammel eller slitt parkett? Slik gjør du det selv!

Flekker av fargestifter, leppestift eller tusj? Benytt rødsprit og vann (1:1).

Flekker av stearinlys eller tyggegummi kan fjernes ved å legge på en plastpose med isbiter eller benytte en kjølespray, for deretter å skrape forsiktig av. Blod kan fjernes med kun kaldt vann.

Hvordan fjerne flekker på oljet parkett?

Husk at det ikke må brukes løsemidler eller sterke flekkfjerningsmidler på oljede gulv! Flekker på oljede gulv fjernes med en sterkere blanding med Zalo eller annen såpe anbefalt av parkettprodusenten.

Visste du? Hos Montér får du låne gulvprøver på våre mest populære parkettgulv med hjem.