Hvordan legge parkett

Å legge parkett eller laminat på gulvet, er noe de fleste av oss enkelt kan gjøre selv. Se video og få tips om hvordan du legger parkett, eller andre typer gulv!

gulv av parkett i kjøkken
Vi viser deg hvordan du kan legge et parkettgulv. På bilde ser du Andante Live Pure Nordic fra Boen. Foto: Boen

Med klikksystem er gulvleggingen enklere enn du tror

Med klikksystemene som finnes på de fleste av dagens parkett- og laminatgulv, har det blitt mye enklere og mer effektivt å legge parkett eller laminat.

Før du begynner på jobben på selve jobben, er du nødt til å velge hva slags type gulv du skal ha. Vi har laget en oversiktlig guide som gjør det enklere for deg å velge riktig gulv til dine ønsker og behov. 

Under kan du se en kort video om hvordan du legger parkett, eller andre gulv. Bla videre nedover for å se vår huskeliste og for noen gode råd til gulvleggingen.

Forberedelser før du skal legge parkett eller andre gulvtyper

Når du har bestemt deg for gulvtype, er det klart for å gå i gang med forarbeidet. Her er noe av det du bør forberede og huske på.

 • Les hele leggeanvisningen
 • Sjekk at emballasjen er uskadd ved mottak. Pakker som er skadet returneres umiddelbart
 • Gulvpakkene lagres uåpnet i minimum 48 timer i rommet det skal legges, så gulvet får akklimatisert seg
 • Sørg for riktig temperatur og fuktighet i rommet før, under og etter legging
 • Undergulvet må være plant, rent, tørt og fast
 • Velg egnet gulvunderlag til gulvet du skal legge og underlaget gulvet legges på
 • Støvsug og rydd gulvet grundig så alt er klart for gulvlegging

Les mer: Slik legger du gulvvarme på 1-2-3

våre tjenester

Ferdig Montert gulv

Les mer
FM gulv

Materialer og verktøy til gulvleggingen

Godt og riktig verktøy gir deg ikke bare et godt resultat, men jobben i seg selv blir både enklere og mer effektiv. Det du trenger for å legge parkett og andre typer gulv er:

 • Gulvunderlag - valgt etter ditt behov
 • Leggeverktøy - som passer til gulvet du har valgt
 • Vinkel
 • Vippesag
 • Meterstokk
 • Blyant
 • Hammer
 • Kiler
 • Langvater
 • Lister (sokkellist, t-list, nivålist, trappenese)
 • Vaske- og vedlikeholdsprodukter 

Slik legger du parkett for et godt resultat

Når du har alt du trenger til jobben, er det bare å begynne å legge gulvet. Det er viktig å få en god start på gulvleggingen, da dette legger føringen for resten av arbeidet og resultatet.

1. Begynn derfor med å måle opp hele rommet. Gulvet skal ligge i rommets lengderetning. Har du et kvadratisk rom, som er like langt som det er bredt, legger du gulvet parallelt med lysinngangen fra vinduene.
Skal de gamle listene brukes om igjen, må de enten tas av, eller det kan monteres en feielist når du er ferdig. Den vil dekke over sprekken mellom gulv og list.

2. Tenk etter hva som kan være et kritisk punkt i rommet, som for eksempel hvordan man kan få en pen overgang ved døren inn til det andre rommet. Ønsker du at gulvet skal fortsette inn i et annet rom blir det penest med hele bord som går i senter av døren. Da er det viktig at du måler ut herfra. Mål opp fra døren og inn til veggen.

3. Det første bordet man starter med skal legges med fjæren ut i rommet. Eventuelle ujevnheter fra veggen må måles opp, og skjæres til.

4. Kapp av fjær på neste bord og klikk den inn på første bord. Hvis du må kappe et bord for å få det til å passe, tar du vare på avkappet til du skal legge neste rad.

5. Husk at avstanden til veggen bør ikke være for trang eller for stor. Dette gjelder også ved andre hindringer som for eksempel trapper eller rør. Ha en glippe på ca. 7 mm fra veggen, så du er sikker på at listen vil dekke over sprekken. Det er viktig med denne avstanden på grunn av at gulvet vil ekspandere og trenger plass, ellers kan det bli knirk i gulvet.
Hvis du har vanskeligheter med å klikke bordene sammen, bør du sjekke at det ikke ligger noe under gulvet du legger, eller i klikklåsen. Det skal ikke være vanskelig å klikke gulvene sammen. I så fall er det noe som ikke stemmer, og du bør gå over å sjekke hva som kan være galt.

6. Bruk langvater for å sjekke at overgangen og linjene er rette og i vater. For å være sikker på at gulvet ikke flytter på seg når du fortsetter å jobbe, så bruker du kiler mellom veggen og gulvet.

7. Når du nå skal fortsette, bruker du avkappet du sitter igjen med etter forrige kapp. Gjør dette gjennom hele rommet for å få minst mulig svinn. Er avkappet for lite slik at det blir seendes rart ut, eller ikke passer, tar du et nytt bord.

8. Mål opp neste bord og kapp til med vippesag. Sett bordene sammen, og klikk innpå allerede lagt gulvbord.

9. Ha alltid 40 cm mellom skjøtene. Det er ikke ønskelig å ha noen av skjøtene på linje, fordi gulvet da ikke blir sterkt nok. Det kan også fort se rotete ut visuelt sett.

10. Fortsett deretter å legge gulvet i resten av rommet.

Hvorfor buler parketten?

Dersom parketten buler og løfter seg fra underlaget, skyldes det ofte for lite klaring mot vegger, kjøkkeninnredning, gjennomføringer eller lignende. Parkett som buler kan også skyldes at deler av den er låst, for eksempel dersom gulvet er lagt under kjøkkeninnredning.

Parkett består av 100 prosent treverk, som er et levende materiale. Varierende fuktighetsnivåer i huset kan få bordene til å svelle eller krympe. Dersom det ikke er nok avstand til vegg, eller andre faste installasjoner, vil det kunne løfte seg og bule. Det samme gjelder om gulvet er låst ved at noe tungt er plassert oppå det, som for eksempel kjøkken, peisovn, eller lignende. Det blir da en luftboble under gulvet, som gir etter når du går på det. Det kan også føre til knirk.

Tilbake til gulvlegging