Slik velger du riktig drill

Mange som skal kjøpe drill går automatisk for en på 18 V. Men trenger du egentlig en drill med så mye kraft? Dette må du tenke på når du skal finne drillen som passer best til ditt bruk.

Velg riktig drill til ditt neste prosjekt. Vurder bruksområde, mengden bruk og ønsket batteritid for å finne en drill som treffer dine behov. Foto: DeWalt

Alle husstander bør ha en drill! Og vet du hva drillen din skal brukes til, er du allerede på god vei til å finne den som er riktig for deg. Er det for vanlige husholdningsoppgaver som montering av møbler og enkle reparasjoner, eller er det for mer krevende profesjonelle oppgaver som byggearbeid eller konstruksjon?

Hvis du bare skal henge opp bilder og gjøre små reparasjoner rundt hjemmet, er gjerne en liten, kompakt drill tilstrekkelig – mens større byggeprosjekter krever at du har mer kraft under drill-panseret! Som leder oss til det første du må tenke over:

Hvor kraftig skal drillen være?

For de aller fleste privatpersoner står valget mellom 12V eller 18V.
En 12 V-drill er super til innendørs prosjekter. Den har litt mindre kraft, men det gjør den også lettere å både holde og komme til med – og passer best til deg som:

  • Skal montere kjøkkenskap
  • Skal skru sammen møbler
  • Skal henge opp bilder
  • Hovedsakelig skal bruke drillen innendørs til mindre prosjekter

Med 18 V-drill får du en typisk allround-drill. Den er kraftig og får jobben gjort, både ute og inne. Samtidig er den nokså tung å jobbe med i lengden, og det kan være vanskelig å komme til enkelte steder. Den passer best til deg som:

  • Skrur terrasse
  • Bygger lettvegger og stenderverk
  • Er på jakt etter en allsidig drill som kan brukes både inne og ute på små og store prosjekter om hverandre

Ergonomi og komfort

Med et godt grep på drillen kan du jobbe mer ergonomisk, noe som bidrar til å redusere belastningen på kroppen din under arbeidet. Dette gjør arbeidsoppgavene mindre anstrengende og mer effektive – og gjør det enklere å være nøyaktig. Hvis du planlegger å bruke drillen i flere timer for å lage en rekke hull for en bokhylle, vil en godt utformet drill med komfortabelt grep bidra til å minimere tretthet og øke nøyaktigheten.

Tips! Et godt råd er å prøve å holde drillen før du tar en beslutning. Vurder hvor godt drillen passer i hånden din og hvor komfortabel den vil være å bruke over lengre perioder.

Batteriets betydning for drillen

Om du skal jobbe på et sted uten tilgang til strøm, som å bygge et gjerde i hagen, er en drill med lang batterilevetid en nødvendighet for uavbrutt arbeid. Batteriet er selve drivstoffet til drillen og den elektriske lagringskapasiteten måles i amperetimer (Ah). Jo høyere Ah, jo lenger holder batteriet mellom hver gang det må lades.

Proffene bruker gjerne batterier med Ah opp mot 10, men til Herr og Fru Hvermansen holder det fint med 1,5-3 Ah. Da får du et batteri med god levetid, samtidig som selve drillen ikke blir altfor tung. Når du kjøper drill, følger det ofte med to batterier. Sørg for at minst ett av batteriene alltid er full-ladet, så kan du jobbe uforstyrret i mange timer.

Tips! Batterier liker seg best innendørs. Når temperaturen synker tappes de nemlig for strøm. Gjør det gjerne til en huskeregel å alltid full-lade batteriene før du rydder bort verktøykassa. Så slipper du å starte med en ufrivillig ladepause neste gang du «bare skal skru i den ene skruen».

Chuck-størrelse avgjørende for valg av bits

Den tradisjonelle drillen er skreddersydd til alle tenkelige skru- og boreoppgaver. Det betyr at drillen har en chuck eller borholder som brukes til å spenne fast både bits og bor. Størrelsen på denne chucken avgjør hvilke typer bor eller bits du kan bruke med drillen. Om du for eksempel skal bore store hull til rørinstallasjon, vil du sannsynligvis trenge en drill med en stor chuck som kan akseptere større bor.

Tips! Noen modeller har utskiftbare chucker for større allsidighet.

Ekstrautstyr og funksjoner

Se etter ekstra funksjoner som kan gjøre arbeidet enklere. Hvis du ofte jobber i dårlig opplyste områder, vil en drill med innebygd LED-lys være en stor fordel for å sikre nøyaktig boring og skruing. Andre nyttige tilleggsfunksjoner inkluderer ting som variabel hastighetskontroll for mer presisjon, ulike hurtigknapper, reversfunksjon for å løsne bolter og muttere med god kontroll, og predefinerte funksjoner til spesifikke oppgaver. Det finnes også masse ulikt ekstrautstyr og adaptere som kan gjøre livet lettere!