Hvor stor kompressor trenger jeg?

Kompressoren er kjekk enten du skal i gang med spikerpistolen eller til muttertrekkeren når du skal skifte dekk på bilen. Men hvor stor må den være?

mann som bruker MFT kompressor

 

Kompressoren er et flerbruksverktøy som kan brukes sammen med alt verktøy som går på luft.
– Som en enkel huskeregel kan vi si at til mindre jobber holder det med en kompressor med en lufttank på rundt 6-8 liter, mens til større jobber trengs det sterkere skyts, sier Montérs kategorisjef for blant annet verktøy, Kjetil Grendahl.

Hvor stor kompressor trenger jeg til spikerpistolen?

Dykkertpistol, krampepistol og spikerpistol går alle under samlebetegnelsen spikerpistol. I dag har det blitt stadig vanligere med batteridrevne dykkertpistoler, men det finnes også modeller som krever kompressor. Siden dykkertene er tynne, og typisk kun skal gjennom en list eller lignende, holder det med en kompressor med 8 liters lufttank og 1-1,5 hk.

Lurer du på forskjellen på en spikerpistol og en dykkertpistol? Det kan du lese mer om her.

Til den litt mer slagkraftige spikerpistolen må det noe sterkere skyts til. Det er lufttrykket fra kompressoren som skyter spikeren fast i underlaget, og siden disse spikerne gjerne er både kraftigere og skal gjennom hardere treverk enn dykkerten kan det være du bør opp en størrelse både hva gjelder lufttank og hestekrefter.

– Jo flere spikre du skal skyte, jo fortere blir naturlig nok tanken tom. Men for de aller fleste hjemmesnekkere er det mer enn nok med en kompressor som har en lufttank på 8-10 liter og 2-2,5 hk, sier Grendahl.

Les mer om hvor kraftig drill du trenger

Bilde av mann som skrur dekk på bil med kompressor
Til mindre jobber holder det med en kompressor med en lufttank på rundt 6-8 liter.

Hvor stor kompressor trenger jeg til muttertrekker?

Bytter du ut hjulkrysset med en muttertrekker og kompressor, går dekkskiftet på bilen mye kjappere.

– Men her skal du være obs på at det er fort gjort å stramme mutterne for mye, og dermed ødelegge mer enn du sparer. For å være på den sikre siden anbefaler vi at du bruker en av de minste kompressorene med 6-8 liter luft og 1,1 hk, og i tillegg passer på å justere trykket manuelt, tipser Grendahl.

Hvor hardt du skal stramme varierer litt fra bil til bil, men ligger ofte mellom 90-120 nm. Du finner eksakte tall i bilens instruksjonsbok.

Er du fortsatt usikker på hvor stor kompressor du trenger til akkurat ditt prosjekt? Stikk innom ditt nærmeste varehus og spør oss!

Produkter

Relaterte artikler