Fargepsykologi: Hvordan rommet og du påvirkes av farger

Hvilke farger du velger i ulike rom, kan ha mer å si på trivselen og tilværelsen din enn du kanskje er klar over. Her lærer du mer om fargenes påvirkning på mennesket og rommet!

Fargepsykologi teaser

Man skulle kanskje tro at grønt er grønt og rosa er rosa. Men hvordan vi oppfatter farger, er ikke likt overalt. Vi ser gjennom historien at den samme fargen har skiftet «mening». Assosiasjoner til en farge kan være kulturelt betinget, eller knyttet til personlige erfaringer og minner. Derfor har forskerne store problemer med å bli enige, enda man har forsket på farger i lang tid.

Til tross for dette har man klart å koble sammen en del farger, menneskets reaksjon på dem. Basert på dette, er mener man at det er noen farger som fungerer bedre i noen rom enn andre. Få oversikten nedenfor.

Fargenes påvirkning - En rask oversikt

Blå Ro og fokus. Kjølig, avslappende og konservativt.
Grønn Harmoni og sunnhet. Kjønnsnøytral, naturlig og fornyende.
Gul Glede og optimisme. Varm, appetittvekkende og kreativitet.
Oransje Energi og bevegelse. Balanse, vennskapelig og allsidig.
Rød Lidenskap og aktivitet. Kraftfull, dominerende og effektfull.
Svart Stilfullt og elegant. Krevende, absorberende og mektig.
Grå Rent og minimalistisk. Flat, nøytral, statisk.
Lilla Lekent og energisk. Vitalitet, ungdommelig og stimulerer kreativitet.
Hvit Nøytralt og fredfullt. Renhet, enkelhet og lysreflekterende.

 

Fargenes påvirkning – Et mer nyansert bilde

Blått

Blå er hevdet å være den mest populære fargen i verden. Fra gammelt av er blått en statusfarge, noe en konge brukte. Fargen er kald og vil gjøre at et rom oppfattes som rolig og kjølig. Derfor er den en god farge å bruke på et soverom eller på et kontor. Men blått virker også hemmende på appetitten, dermed bør du være forsiktig med for mye blått for eksempel på kjøkkenet.

Fargepsykologi_bla_1_669x420.jpg

Fargepsykologi_bla_2_669x420.jpg

Grønt

Grønt er fornyelsens og utviklingens farge. Den forbindes gjerne med helse, natur og harmoni, og skal bidra til problemløsning og helbredelse. Grønt er både energi- og kjønnsnøytralt, derfor kan den trygt brukes i alle rom.

Fargepsykologi_gronn_1_669x420.jpg

Fargepsykologi_gronn_2_669x420.jpg

Gult

Gul er solens og varmens farge. Gult får rommet til å fremstå varmere, selv når det er kaldt, kanskje det er derfor den er forbundet med optimisme. Gult vekker appetitt, derfor kan det være fint å dra frem på kjøkkenet og i spisestuen. Dette er også fargen som flest sover dårlig i, så unngå for mye gult på soverommet.

Fargepsykologi_gul_3_669x420.jpg

Fargepsykologi_gul_4_669x420.jpg

Oransje

I fargesymbolikken står oransje for glede og vennskap. Fargen stimulerer til energi, aktivitet og bevegelse, så vel som at det vekker kreativiteten og lekenheten i oss. Fargen er meget anvendelig, og kan brukes i alle rom unntatt soverommet.

Fargepsykologi_orange_1_669x420.jpg

Fargepsykologi_orange_2_669x420.jpg

Rødt

Rødt er kjærlighetens, blodets og kraftens farge. Fargen kan få pulsen til å øke, trigge ønsket og viljen til å endre noe, og få gjennomføringsviljen til å blomstre. Rødt kan være veldig effektfullt og stilig. Men det kan også trigge aggressivitet og sinne, derfor bør du være forsiktig med å bruke rødt på for stor flater, og i rom der du ønsker ro.

Fargepsykologi_rod_1_669x420.jpg

Fargepsykologi_rod_2_669x420.jpg

Svart

Svart er gjerne forbundet med eleganse og hemmeligheter, men også med ondskap og fare. Med svarte flater kan du oppnå en autoritær og sofistikert stil i rommet, men da bør det også være et rom som slipper inn mye lys, og som blir roet ned av andre, duse og lyse kulører.

Fargepsykologi_svart_1_669x420.jpg

Fargepsykologi_svart_2_669x420.jpg

Grått

Grått symboliserer visdom og tålmodighet. Et rom i grått og hvitt vil for mange fremstå rent, minimalistisk og nøytralt. Fargen virker og statisk og flat, og kan være er godt, dempende virkemiddel i rom med mye ulike strukturer og former. Men for mye grått kan fort virke trist og deprimerende, så bruk med måte.

Fargepsykologi_gra_1_669x420.jpg

Fargepsykologi_gra_2_669x420.jpg

Lilla

Lilla betyr for mange mystikk og noe spirituelt. Det er en feminin farge som gjerne brukes i høytid og åpner sinnet for ettertanke. I lysere toner er fargen leken, energisk og på grensen til ungdommelig. Den trigger bevegelse og kreativitet, og kan derfor bli litt «mye» for noen, selv i små mengder. Ekspertene fraråder å male hele rom i fargen, men heller bruke den i elementer for å skape liv i noe annet, for eksempel i grått.

Fargepsykologi_lilla_1_669x420.jpg

Fargepsykologi_lilla_2_669x420.jpg

Hvitt

Hvitt symboliserer gjerne uskyld, renhet og fred. Det er en nøytral farge som enkelt (og med fordel) kan kombineres med alle andre farger. Hvitt kan også brukes til å dempe et allerede fargesprakende rom, for eksempel med hvite møbler. Hvitt reflekterer lys godt, og gjør derfor et rom lysere og ofte også større, men kan fort bli sterilt og kjedelig helt alene.

Fargepsykologi_hvit_1_669x420.jpg

Fargepsykologi_hvit_2_669x420.jpg

Med fargescanner får du yndlingsfargen som maling

Har du en gjenstand med en farge du liker veldig godt eller som betyr mye for deg? En bok, et putetrekk, eller kanskje et klesplagg? Ta det med til oss, så skanner vi fargen og blander maling med akkurat samme farge. Tjenesten er helt gratis!

For at fargekoden skal bli helt riktig, er det en forutsetning at fargen på gjenstanden du tar med er en såkalt «solid», eller ”hel” farge. Skanneren kan ikke plukke opp for eksempel gradienter.
Er du usikker på om fargen på gjenstanden du har sett deg ut er solid, tar du den bare med deg til oss, så vurderer vi der og da om fargekoden vil bli korrekt.

Malingsscanner_illust_669x420.png

100% Fornøyd-garanti med maling fra Opus

Blant flere malingsmerker tilgjengelig, kan vi anbefale OPUS-maling.
OPUS er vårt eget varemerke, og består blant annet av en komplett serie med både interiør- og eksteriør-maling, grunning, maleverktøy og annet tilbehør til malearbeidet. 

Du kan være helt sikker på at Opus-maling har like god, eller bedre kvalitet enn andre malingsmerker. Derfor gir vi deg 100% fornøydgaranti på all Opus-maling når du handler hos Montér.

Er du ikke fornøyd med ditt kjøp av Opus-maling kan du bytte til en annen maling i samme prisklasse innen 10 dager. Dette gjelder selv om du har brukt produktet.
Les mer om 100% fornøydgarantien her.

Vanlige fargetabber

For lite av den samme fargen

I en lang periode var hvitmalte overflater det vanligste valget i norske hjem. Det har heller ikke vært uvanlig å bruke den samme fargen i alle rom, med en tanke om at leiligheten eller huset blir mer helhetlig og gjennomgående.

Velger du en slik tilnærming, bør du hente inn farger i rommet fra interiøret (gardiner, pynteputer, gulvtepper, blomstervaser og så videre). Små detaljer som å la døren inn til et annet rom (med en annen farge) stå åpen, å dra gardinene til siden slik at det grønne utenfor slipper inn, og å male innsiden av skap og hyller, kan være fine måter å skape liv i et monotont rom.

For mye av den samme fargen

En vanlig feil å begå når man styler et rom, er å bruke for mye av den samme fargen (eller for lite andre farger, om du vil). Èn kontrastvegg som er mørkere enn de andre er ett virkemiddel. Du kan også bruke struktur for å bryte opp (for eksempel med matt kalkmaling eller glatte fliser).

Feil farge på feil rom

Noen farger, slik som grønt, kan fungere i alle rom. Men du kan også erfare det motsatte – At en farge fungerer helt perfekt på ett rom, og dårlig på et annet.

Blått er et godt eksempel på dette. Blå toner fungerer ypperlig på et kontorrom eller et soverom, fordi fargen virker beroligende, svalende og samler fokus. Du kan både jobbe og sove bedre i blå omgivelser.
Men blått har også vist seg å senke appetitten og den opplevde temperaturen, derfor bør du være forsiktig med mye blått på kjøkkenet og i spisestuen.

Ingen sammenheng mellom rommene

Når du går fra ett rom til et annet, kan uttrykket være så ulikt at det blir overveldende, spesielt hvis du har brukt sterke, bestemte farger. Det behøver ikke å bety at fargene skal være like overalt, tvert i mot ville det også blitt overveldende. Men ett triks som du kan bruke for å gjøre overgangene i boligen din mykere, er å hente inn små elementer fra det forrige rommet inn i det neste.

Eksempel: Hvis veggene i gangen din er preget av gult, kan du velge en gul blomsterpotte (bruk malingsrestene fra gangen) og dekorere sofaen med gule pynteputer for å knytte rommene bedre sammen. Med små detaljer som dette kan du oppnå en ny harmoni og helhet. Trikset gjør seg spesielt godt dersom dører står åpne og du kan se inn til andre rom fra der du selv befinner deg.

Unngå malingstabber – Få hjelp fra våre sertifiserte malingseksperter

Vi har tro på at et bredt utvalg til riktig pris skal gi deg trygghet når du handler. Og vi vil at du skal føle deg trygg når du handler hos oss – Trygg på at du har fått med deg riktig type maling, korrekt mengde og gode tips og råd til malerprosjekt ditt.

Derfor har vi i alle våre Montér byggevarehus, sertifiserte malingseksperter med høy faglig kompetanse som står klare for å hjelpe deg.

Malingsekspert_669x420.jpg

Farger i offentlige rom

Man tenker kanskje ikke så mye over det når man er der, men fargevalget i offentlige rom er sjeldent tilfeldig. Her er noen eksempler:

Scenegulv

Har du noen gang sett et scenegulv som ikke er sort? På en danse-, trylle- eller teaterscene ønsker man at publikum skal feste blikket på selve showet, og glemme det som skjer rundt. For å fjerne flest mulig distraksjoner, og oppnå fullt fokus fra de mange øynene i salen, males gulvet sort.

Kontor

Blått er sannsynligvis den mest brukte fargen på kontorer. Fargen virker beroligende, ikke-påtrengende og kan hjelpe oss til å holde fokus. For en arbeidsplass der folk skal være produktive og profesjonelle, menes det altså at blått er riktig fargevalg.

Casino

Hvis du har vært i et casino noen gang, så kjenner du til den overveldende følelsen man får når man kommer inn. Lydene, bevegelsene, lyset og ikke minst fargene sørger for dette. Med kontrastfarger og intense mønstre ønsker casinoet å stimulere hjernen så mye som mulig, slik at spillerne holder seg våkne men distrahert; De blir værende lenger og spiller mer.

Hvite fly

«Alle» fly er hvite. Fordi hvit er den fargen som reflekterer sollyset best, blir den også mindre påvirket av solen: Hvitfargen minimerer oppvarming og potensielle skader fra solstråler. I tillegg er hvitmaling billigere å fremstille, og har lettere vekt enn farget maling. Slik sparer flyselskapene penger når de kjøper malingen, og også drivstoff fordi flyet er lettere. Så når man bruker uttrykket «lyse, lette farger» så ligger det faktisk mer i det enn mange kanskje er klar over!

Oransje treningssenter

Sterke og skarpe farger stimulerer til aktivitet og bevegelse. For noen kan det til og med styrke selvfølelsen og motivasjonen. Så når «alle» treningssentre er oransje, grønne og lilla, så vet du nå hvorfor.