Velg riktig pensel til ditt maleprosjekt

Det er ikke nødvendig med et bredt utvalg pensler for hver malejobb, men du gjør lurt i å velge riktig pensel for jobben du skal i gang med. På samme måte som med maleruller, finnes det pensler med ulike egenskaper, egnet for forskjellige bruksområder. Med riktig pensel går både arbeidet lettere unna og sluttresultatet blir bedre.

dame som maler krakk med pensel fra jotun
Velg riktig pensel til din neste malejobb. Velg pensel etter jobbens omfang og størrelse. Skal du male en liten krakk i tre, kan det lønne seg å benytte en liten interiørpensel som egner seg for jobben. Foto: Jordan

Spar tid og krefter med riktig pensel

Jordan tilbyr en rekke pensler med stor kapasitetsforskjell. Det er det god grunn til – behovet for opptak av maling kommer nemlig an på prosjektet du skal i gang med.

I de aller fleste tilfeller er det lurt å velge en pensel med høyt malingsopptak. På den måten slipper du å dyppe penselen så mange ganger – og kan spare både tid og krefter. I videoen nedenfor kommer forskjellene på penslenes malingsopptak tydelig !

Interiørpensel

Interiørpenselen er nøye tilpasset for maling av for eksempel dører og treverk innendørs. Mens en flat interiørpensel er klassisk rett, har den skråstilte presisjonspenselen skrå bust for å gi ekstra presisjon og finish. Se derfor nøye etter hvordan busten er utformet for å velge rett pensel til malejobben.

Vi anbefaler å velge en penselstørrelse som er tilpasset flaten du skal male:

  • Skal du male mindre flater med mange detaljer, eksempelvis en klassisk innerdør, anbefaler vi en pensel med kort bredde
  • Skal du imidlertid male større flater, vil en bred pensel gi det beste resultatet
Pensel Flat Ultimate Inne 35mm
Pensel Flat Ultimate Inne 35mm. Foto: Jordan
Pensel Flat Ultimate Inne 70mm
Pensel Flat Ultimate Inne 70mm. Foto: Jordan
Pensel Forlengbar Ultimate 100mm Inne
Pensel Forlengbar Ultimate 100mm Inne. Foto: Jordan
pensel
Pensel Tri Tech Ultimate Inne 20mm. Foto: Jordan
Pensel Oval Ultimate Inne 45mm
Pensel Oval Ultimate Inne 45mm. Foto: Jordan
Pensel Skrå Ultimate Inne 35mm Presisjon
Pensel Skrå Ultimate Inne 35mm Presisjon. Foto: Jordan
Pensel Flat Ultimate Inne 100mm. Foto: Jordan

Rundpensel

Rundpenselen er en smal pensel med bust i rund form, akkurat slik navnet antyder. Skal du i gang med å male sprosser eller andre detaljer på vinduene, kan denne bli en kjærkommen følgesvenn.

Velg en pensel med rund bust når du skal male sprosser og vinduer, så kommer du godt til i kriker og kroker. Foto: Jordan
Velg en pensel med rund bust når du skal male sprosser og vinduer, så kommer du godt til i kriker og kroker. Foto: Jordan

Ovalpensel

Ovalpenselen fra Jordan er utviklet spesielt for presisjonsmaling av profiler. Derfor er denne et passende valg når du skal male vinduer, dører, eller annet treverk som er profilert og som krever presisjon for å få et godt resultat. Malingsopptaket i penselen er godt, og passer derfor godt til jobber der du trenger å få med mer maling i hvert drypp.

Tips! Denne penselen egner seg godt for maling av listverk og mellom panelbord. Samtidig som du oppnår presisjon, tar penselen opp nok maling til at du får gjort et sammenhengende strøk over hele listens lengde.

Husk å maskere godt før du påfører maling. Med en pensel med skrå bust vil du få en bedre vinkel når du påfører langs kanten. Foto: Jordan

Vinklet pensel

En kjær favoritt blant mange profesjonelle malere. Med den ergonomiske utformingen får du bedre kraft, samtidig som du sparer håndledd og armer for unødvendig bøying.

Joran har flere vinklede pensler som egner seg godt til ulike jobber, deriblant maling eg godttil maling av fasade, terrasse, vegg, tak og gulv. Med en vinklet pensel blir det enklere å male i hjørner og på områder der det ellers er vanskelig å komme til.

Fasadepensel

Ettersom husvegger ofte er store, og underlaget normalt består av kledning og derfor kan være krevende for en pensel, er det ingen tilfeldighet at fasadepensler har en betydelig større tykkelse enn interiørpensler.

For at en fasadepensel skal fungerer godt, må den nettopp være skikkelig slitesterk og kunne ta opp mye maling hver gang du dypper den i spannet.

  • Hvis du har en profilert stående kledning, er det viktig at du velger en utendørspensel som passer mellom profilene.
  • Har du liggende panel – velg en rett utendørspensel eller et utendørs rullesett.

Å velge riktig pensel til utendørs bruk handler om å velge en pensel som du kan håndtere over tid og som ikke blir for tung. Du kan gjøre lurt i å ha pensler i to ulike bredder - en som går mellom bordene og en til panelbordene (etterstryker). 

Som hovedregel anbefaler vi alltid å rulle og deretter etterstryke fasaden. Det går mye raskere enn å male hele fasaden med pensel. 

Penselen er et utmerket supplement til rullen som fasadepenselen!

Male store flater? Bruk forlengerskaft

Visste du at Jordan sine pensler kan settes på et forlengerskaft slik at du letterer kommer til i høyden, kan jobbe raskere og mer ergonomisk? 

Skal du bytte kledning og er usikker på om du skal velge stående eller liggende kledning? Les mer om hva du bør tenke på før du velger leggeretning.