Å male baderomsplater kan gi badet et løft

Å male baderomsplater er ingen løsning for et bad som trenger renovering av tekniske årsaker. Men hvis alt er på stell, er det en rask og billig måte å fornye badet på.

  Male baderomsplate
  Mal baderomsplatene og få en ny opplevelse av baderommet. Foto: Adobestock

  Å male på baderomsplatene er en enkel måte å fornye baderommet på. Kanskje badet ditt fungere helt fint, det er ingen fukt der og ventilasjonen er god. Da er maling en god løsning for et kosmetisk løft av badet.

  Vaske, grunne, male baderomsplater

  – Du må vaske grundig, grunne og male. Du trenger to ting; en grunning som er egnet til krevende flater og en maling som er egnet til underlaget og bruken, opplyser Key Account Manager for Gjøco AS, Eirik Larsen.

  Gjøko produserer Opus, som er Montérs eget malingsmerke. Se fargekartet fra Opus her.

  Han forteller at å male baderomsplater er blitt en vanligere metode for å friske opp utrykket på badet ved slitasje og bruksmerker. 

  – For de fleste holder resultatet i årevis. Men det er en midlertidig løsning som produsentene ikke kan gi noen garanti for, selv om det for mange holder i lang tid ved rette forhold. Det er selvfølgelig forskjell på om du har et dusjkabinett, eller om du dusjer rett på veggen. Har du dusjkabinett, ser vi at dette bidrar i positiv retning. Denne malingen tåler masse og er holdbar, forsikrer Larsen.

  Ikke mal hudrester og annen skitt inne

  Det viktigste er det du skal gjøre aller først: Vaske baderomsplatene. Dette er viktig før du setter i gang med grunningen. Du vil jo absolutt unngå å male inne skitt, smuss, fett og forurensing som gjør at malingen fester seg dårligere.

  – Det trengs grundig rengjøring for å fjerne såpe, kalk, hudrester, fett og andre former for forurensing, minner Eirik Larsen om.

  Bruk egnet vaskeprodukt og følg bruksanvisningen på pakningen nøye. Det må bli helt rent, så her må du ikke slurve. Alt av såpe, fett, kalk og skitt må vekk, om du skal kunne male etterpå. La underlaget tørke godt etter rengjøring før overmaling.

  Produktene du trenger for å male baderomsplater

  Viktig å vaske før maling av baderomsplater

  Det viktigste er det du skal gjøre aller først: Vaske. Dette er viktig før du setter i gang med grunningen. Du vil jo absolutt unngå å male inne skitt, smuss, fett og forurensing som gjør at malingen sitter dårligere enn ønsket.

  - Det trengs grundig rengjøring for å fjerne såpe, kalk, hudrester, fett og andre former for furensing, minner Larsen om. 

  Bruk egnet vaskeprodukt og følg bruksanvisningen på pakningen nøye. Det må bli helt rent, så her må du ikke slurve. Alt av såpe, fett, kalk og skitt må vekk, om du skal kunne male etterpå. La underlaget tørke godt etter rengjøring før overmaling.

  Sikre god heft før du maler baderomsplatene

  Etter rengjøringen er det viktig å sørge for god heft før du maler baderomsplatene. Normalt holder det å grunne med en god heftgrunn før overmaling. Dersom baderomsplatene er veldig glatte, kan det hende du bør mattslipe veggene lett for å få god nok heft.

  – Vær forsiktig når du mattsliper, slik at du ikke bryter overflaten på baderomsplatene – det er den som teknisk beskytter mot fuktigheten. Skal du mattslipe baderomsplater, må du være veldig forsiktig, presiserer Eirik Larsen.

  Han tipser om at du er obs på at det kan være tettemasse eller silikon i forbindelse med hull som er tettet, eller stållister i hjørnene og lignende, der du skal grunne og male baderomsplatene.

  – I mange tilfeller kan det være like enkelt å ikke male over dette. Dersom det er flater du må male over, er det viktig at du først tester på ett lite synlig sted om denne er kompatibel med grunningen. I overgangen til andre overflater, som gulv og nederst på platene, må du eventuelt maskere bort tettemassen før du maler, forklarer Larsen.

  Det er også viktig at eventuelle hull og sår i platene tettes med egnet tettemasse før grunning, slik at veggene er teknisk beskyttet. Din lokale Montér-butikk har en rekke tettemasser som egner seg til dette.

  Malingen du trenger for å male baderomsplater

  Male baderomsplatene to strøk

  Til slutt er det bare å male to strøk med egnet maling i en farge du liker. Vipps – du har virkelig løftet badet ditt mange hakk! Nye knotter på skap og skuffer, noen planter og kanskje et nytt og moderne speil vil bidra til å gi badet ditt et helt nytt uttrykk.

  • Opus Ultrafinish er en vanntynnet oljemaling som gir et slitesterkt og glattere utseende med flekkavvisende og meget vaskbar overflate. Finnes i glansgrad 15 (Silkematt), 40 (Halvblank) og 05 (helmatt).
  • Opus Ultravegg er en høykvalitets luktsvak akrylmaling med matt glans til vegger innendørs. Ultravegg gir en spesielt vaskbar, slitesterk og flekkavvisende overflate. Brukervennlig maling som er enkel i bruk.
  • Jotun Aqua Våtromsmaling (lenke) inngår i Jotuns våtromssystem, er fuktbestandig og gir deg allikevel vakre silkematte våtromsvegger i alle Jotuns farger.

   

  Her er forslag til hva du trenger for å male baderomsplater:

  • Forvask: OPUS interørvask eller Opus Husvask kombinert med Desalin C først. Husk å skylle godt med vann etter vasking.
  • Grunning: OPUS Kvist & sperregrunn, interiør
  • Maling: Opus Ultrafinish i ønsket glans  for slettest mulig finish eller Opus Ultravegg for en lett strukturert finish med matt glans. JOTUN Lady Aqua er også ett alternativ.
  • Utstyr: Maleruller, pensler til detaljer, maskeringstape

  Se tilbehør til badet og våtromsplater 

  Male baderomsplater – slik gjør du det

  1. Vask grundig – alt av fett og skitt må fjernes
  2. Sørg for god heft, med Opus Kvist og Sperregrunn
  3. Tett eventuelle hull og skader med egnet tettemasse
  4. Mal to strøk med egnet maling, slik som Opus Ultrafinish