Slik vasker du før maling inne

Skal du male tak eller vegger innendørs? Da er det viktig at du vasker underlaget riktig før du begynner. Eirik Larsen fra malingsprodusenten Gjøko gir deg sine tips til hvordan vaske før maling inne!

  Før du skal male innendørs, bør du sørge for at underlaget er rent, fast og tørt. Sørg for sånsom rengjøring og god utlufting, så er du klar for å ta fatt på jobben. Foto: Montér

  – De fleste vet at det må være rent før man maler inne, men mange gjør den feilen at de bare bruker et tilfeldig vaskemiddel uten å vite hva konsekvensen kan bli, sier Eirik som jobber hos malingsprodusenten Gjøco AS.

  Riktig vask før maling er viktig, og han fraråder blant annet bruk av salmiakk, grønnsåpe og andre vaskemidler som kan etterlate rester eller belegg på overflatene som skal males.

  – Grønnsåpe tilfører overflaten et lag med «fett», noe som kan påvirke malingens festeevne og gi et dårlig sluttresultat. Salmiakk kan dessuten gi en kjemisk reaksjon med malingen dersom den ikke etterskylles godt med vann. Dette kan føre til at malingen rett og slett lukter svært ubehagelig når den tørker, og lukten går ikke bort uten å sperre den inne med for eksempel Opus Kvist- & Sperregrunn.

  – Hva med kraftvask før maling inne?

  – Kraftvask er ment for utvendig vask av huset, jeg fraråder å bruke det inne. Dette er et sterkt vaskemiddel som nedmatter og derfor kan skade overflater inne ved feil bruk. Du kan imidlertid bruke Opus Husvask, men da må du etterskylle med vann slik at det ikke er igjen rester fra vaskemiddelet før du maler. Husk å velge blandingsforhold for vask inne.

  Vaskemiddel for tak og vegg

  Eiriks beste anbefaling av vaskemiddel før maling inne, er Opus Interiørvask fra Montér.

  – Dette er et skånsomt vaskemiddel som effektivt rengjør alle flater og løser opp fett, smuss, sotpartikler, såperester og annen forurensing inne. Du trenger ikke gå over med rent vann etterpå. Hvis det er veldig skittent, kan du vaske to ganger, sier Eirik.

  Trenger du tips til hvilken maling du skal velge? Les mer her!

  Opus Interiørvask kan brukes på alle flater og materialer før overmaling. Dersom du kun skal vaske uten å male etterpå, eller male på sarte underlag, bør du aller først teste om underlaget er vaskebestandig. Test gjerne på ett lite synlig sted først hvis du er usikker.

  – Husk å ta hensyn til hvor mye fukt ulike overflater tåler. Unngå for mye vann på ubehandlet tre, aluminium og porøse underlag. Det er ofte bedre å vaske flere ganger med mindre fukt på underlaget. Umalte gipsplater, for eksempel, tåler ikke så mye fukt over tid. Det er heller ikke nødvendig å bruke fukt på alle flater hvis det bare er støv som skal fjernes.

  Produktene som hjelper deg å lykkes med rengjøringen før maling

  Tørrmoppen kan erstatte vask før maling

  I rom som stue og soverom er det ikke alltid nødvendig å vaske før maling. Det som er tørt, fjernes best tørt – som for eksempel støv, lo og hår. Bruk en mikrofiberklut og mopp. Gå over alle flatene med moppen og bruk mikrofiberkluten der du ikke kommer til. Hvis det er enkelte flekker, smuss og annen forurensing fjerner du det med Opus Interiørvask.

  På kjøkken og bad er det spesielt viktig å vaske tak og vegger grundig før maling. Matos og fett må fjernes for at malingen skal få skikkelig feste.

  Flatene må være helt tørre før du maler

  Det er lett å bli litt utålmodig når man skal i gang med å male. Men det er ikke lurt å starte før flatene er helt tørre etter vask.

  – Tørketiden og forbruket av vaskemiddel vil påvirkes av type underlag. Porøse overflater trekker til seg mer fukt og trenger derfor lengre tørketid enn "mettede" overflater. Husk at du med god ventilering og normal romtemperatur kan spare noe tørketid. Umalte flater trenger lenger tid, ofte kan det da være lurt å vente til dagen etterpå for å være sikker. Og husk at lavere temperaturer og høyere luftfuktighet forlenger tørkeprosessen-

  Dersom du følger disse stegene vil du ha alle forutsetninger for å få et pent resultat som varer, sier Eirik.