Hvordan vaske laminat?

Viktig å vite når du skal vaske laminatgulv: Ikke bruk for mye vann, og unngå grønnsåpe!

Opus laminat 1-stav

 

– Et laminatgulv bør ikke vaskes mer enn nødvendig. Til daglig renhold holder det med tørrmopp eller støvsuger. Ved behov kan du bruke en fuktig microfibermopp, sier Lisbeth Andersen, som er produktsjef for gulv og interiørplater hos Montér.

Hvis du får for mye vann på et laminatgulv, kan det trekke ned i fugene og skade gulvet. Derfor er det lurt å ha kunnskap om hvordan du skal vaske laminat.

Riktig vaskemiddel for laminat

– Du må ikke bruke organiske vaskemidler, som grønnsåpe. Denne såpen danner et fettlag på overflaten som støv og skitt fester seg i. Du skal heller ikke bruke sterke, kjemiske rengjøringsmidler som soda og salmiakk. Litt zalo går greit, hvis du for eksempel har en flekk på gulvet. Ellers anbefaler jeg gulvleverandørenes egne vaskemidler, du får kjøpt dem hos Montér, sier Andersen.

­Flere støvsugere kommer i dag med en dampfunksjon. Steaming av laminatgulv bør unngås.

– Det som vil skje da, er at gulvet etter hvert blir grått, forklarer Andersen.

Hva er laminat laget av?

Et laminatgulv består av flere sjikt med materialer som settes sammen gjennom en lamineringsprosess. Den indre kjernen består vanligvis av en fiberplate med svært høy tetthet, også kalt HDF (High Density Fiberboard). Dekoren består av trykt papir som imiterer utseendet til tre, stein eller andre materialer.

– Mange vet kanskje ikke det, men et laminatgulv består av 95 prosent treverk, forteller Lisbeth Andersen.

– Vi har to typer laminatgulv: direktelaminat og høytrykkslaminat. Høytrykkslaminat består av flere sjikt enn direktelaminat, og det er presset under høyere trykk. Til vanlige boliger holder det gjerne med direktelaminat. Høytrykkslaminat egner seg ypperlig til kommersiell bruk, som kontorer og offentlige bygg med mye trafikk. Det er også en fordel i hus med kjæledyr eller småbarn og direkte utgang til terrasse, eller hage.

Råd om hvordan du fjerner noen typiske flekker nedenfor:

Flekker Fjern med
Fett, juice, vin, sjokolade

Lunkent vann med syntetisk rengjøringsmiddel

Skomerker, sot, asfalt, leppestift, neglelakk

White spirit eller aceton

Stearin

Vent til det har tørket, deretter skrap forsiktig av

Tyggegummi

Avkjøl, skrap deretter forsiktig av og rens med aceton etterpå.