Hvilken parkett skal jeg velge?

Skal du velge ny parkett er det mange ting å ta hensyn til. Her er noe av det du bør tenke over.

To menn sitter ved et bord og vurderer ulike parkettprøver.
Hvilken parkett du bør velge, handler om kvalitet etter ditt behov og bruk, og ikke minst hva slags utseende som passer omgivelsene

Parkett er et av de mest populære valgene når det kommer til gulvtyper, og det med god grunn. Et parkettgulv gir et naturtro uttrykk hvor ingen plank er lik. Et heltre parkettgulv varer lenge, vil eldes med verdighet og holder dessuten godt på varmen. Men valgmulighetene er mange! «Hvilken parkett skal jeg velge?» er derfor et spørsmål gulvavdelingen hos Montér stadig får.

– Tenk på hvilket utseende du ønsker deg. Ta også med i betraktningen om det er en hund i huset eller annet som kan gi slitasje på gulvet.

Det sier Lisbeth Andersen, som har lang fartstid med gulv hos Montér i Optimera.

Tresorter, plassering, følelse, bredde og finish. Når du skal velge riktig type er det mange faktorer som skal tas hensyn til. Her får du en oversikt over det viktigste.

Parkett egner seg ikke hvor som helst

Parkett kan legges i alle rom utenom våtrom. I et våtrom ville det blitt skadet av fuktighet. På steder der det er fare for vannsøl eller stor slitasje - som gang og bod - anbefales heller ikke parkett.

Skal du velge 1- eller 3-stav?

Hvilket uttrykk ønsker du? Er du ute etter et parkettgulv med et uttrykk som heltregulv, bør du velge 1-stav, da disse parkettbordene er brede. Er du ute etter et gulv med mer fargespill og mønster, er det 3-stavsparkett du bør gå for. Dette er som regel også det billigste alternativet.

LES OGSÅ: Så mye koster det å legge parkett

Oljet eller lakket parkett

En oljet parkett oppleves varm og behagelig å gå på. Olje gir en flott glød og understreker trefølelsen. Får du et merke eller en dump i treverket, kan dette enkelt repareres. Ved riper hvor trefibrene er brutt, kan du pusse ned med et fint slipepapir og olje på nytt. Et oljet parkettgulv kan også lakkeres og males på nytt.

Velger du oljet parkett, krever dette imidlertid alltid en tørr-rengjøring etter endt vårrengjøring. De første årene krever også dette gulvet en oljebehandling minimum hvert annet år, og merk deg at olje også lett kan avsløre ujevnheter i gulvet.

Et lakket parkettgulv er på sin side nesten vedlikeholdsfritt. Er ikke lakken slitt ned, behøver du heller ikke å gjenta lakkeringen. Det er også lett å rengjøre, og lakk beskytter godt mot slitasje.

I motsetning til oljet parkett, kan hakk og inntrykksmerker på et lakket gulv ikke repareres uten at hele gulvet slipes. Ofte må også hele gulvet slipes selv om bare deler av det er slitt.

LES OGSÅ: Sliping av parkettgulv – vit hva det tåler

Velg riktig tresort

Når du skal velge parkett er det i tillegg til uttrykket du ønsker deg, lurt å tenke på eventuell gulning av treverket.

De aller fleste parkettgulv som selges er i eik, som du får kjøpt i mange ulike fargenyanser og overflater. Eik gulner også noe mindre enn mørkere tresorter.

Mørke tresorter som valnøtt gulner mest. Lyse tresorter som ask, bøk og bjørk gulner minst.

Hvordan vedlikeholde parketten?

Når du har valgt parkett er det viktig å vedlikeholde gulvet riktig. Da opprettholder du finishen og sørger for lengst mulig levetid uten skader.

LES OGSÅ: Skal du ta opp gammel eller slitt parkett? Slik gjør du det selv!

Lisbeth Andersen har gode tips til hvordan du vedlikeholder parkettgulvet:

– Det viktigste er å ikke la vannsøl bli liggende på parketten. Dette trenger ned i skjøtene og skader både treverk og overflate. Støvsuging og vasking med mildt såpevann holder parketten ved like. Skal du vaske med vann kan du gjerne bruke noen dråper Zalo i vaskevannet, eller annet rengjøringsmiddel anbefalt av produsenten. Grønnsåpe og salmiakk skal ikke brukes, sier hun.

Velger du en oljet parkett, er det viktig å huske hva det tåler og krever.­

– Støvsuging, tørrmopping eller tørr rengjøring med mikrofiberklut er det som gjelder på oljet parkett. Skal du først vaske er det viktig å tilsette en oljerefresher, og at filla eller moppen du bruker er godt oppvridd. Områder med høy fottrafikk krever også vedlikeholdsolje, forteller Andersen.

Fortsatt usikker på hvilken parkett du skal velge? Hos Montér får du låne gulvprøver fra våre mest populære parkettgulv med hjem.