Hva koster det å legge parkett?

Parkett koster fra ca. 400 til 2000 kroner per kvadratmeter. Men du må ikke betale mest for å få best.

parkett eik springfield

Foto: Kahrs

Det er stort spenn i prisene på parkett og utvalget er enormt. Prisene avgjøres av hva slags sortering parketten har, overflatebehandlingen og størrelsen på bordet. Det er ikke slik at lavere pris nødvendigvis betyr dårligere kvalitet. Tykkelsen på bordet trenger heller ikke bety så mye for kvaliteten, det sier noe om tykkelsen på toppsjiktet og muligheten for å slipe parketten.

Ved valg av parkett, er det visuelle uttrykket og bruksområdet viktig. Overflatebehandlingen kan bestå av lakk med ulik glansgrad og styrke, eller olje, som vil kreve mer vedlikehold.

Slik beregner du hva det vil koste å legge parketten

I tillegg til det antallet kvadratmeter du har beregnet til gulvet, bør du legge til ti prosent ekstra til kapp. Utover det må du beregne kostnader til underlag, listverk og leggeverktøy. Dersom du først må fjerne et gulv som allerede ligger der, må du ta arbeidet med å fjerne gulvet, bortkjøring og håndtering av avfall med i regnestykket for hva det vil koste å legge parkettgulvet.

Hva er 1-stavsparkett?

Nærbilde av 3-stavsparkett  i et innredet rom med grålilla vegg.
3-stavsparkett består av smale lameller som settes sammen til ett bord i bredden. Foto: Boen

 

1-stavsparkett er laget av hele bredden på et trestykke. Dette gir et eksklusivt uttrykk på gulvet. Å utnytte hele bredden på treet er en dyrere måte å produsere parkett på. Ved produksjon av 1-stavsparkett blir det mer avkapp. Dette kan utnyttes til å lage 3-stavsparkett.

Hva betyr 3-stavsparkett?

3-stavsparkett betyr at parketten er laget ved å sette sammen tre smale staver i bredden til ett helt plankebord. Avkapp og rester fra produksjon av 1-stavsparkett utnyttes til dette.

Kombiner 1- og 3-stavsparkett og spar penger

– Det finnes en del dekorer som leveres både i 1-stav og 3-stav. For å redusere snittprisen per kvadratmeter, kan det være lurt å kombinere disse med 1-stavsparkett i oppholdsrom og 3-stavsparkett på soverom, tipser Lisbeth Andersen, produktsjef for gulv hos Optimera.

Det er ingen kvalitetsforskjell mellom 1-stavsparkett og 3-stavsparkett.