Vannfast kryssfinér til utendørs bruk

Vannfast kryssfinér til utendørs bruk etterspørres av mange. Kryssfinér er allsidig og har gode styrkeegenskaper. Men hvordan holder det seg utendørs? Her får du svarene.

  Skateboardrampe med reisverk i metall og skate-underlag av vannfast kryssfinér.
  Vannfast kryssfinér kan utendørs blant annet brukes til skateboardramper, slik som her.

  Vi har spurt Johan Sætre fra Montér Vennesla om alt fra kryssfinér på bad til utendørs, enten det er på tilhengeren eller i båt. Disse stedene trenger du en vannfast kryssfinér.

  Dette er kryssfinér

  Kryssfinér er en plate bestående av tynne finérlag. Flakene er krysslimt i flere lag. Dette gir kryssfinérplaten disse egenskapene:

  • Veldig stabil
  • Krymper lite
  • Gode styrkeegenskaper

  Kryssfinér kan derfor anvendes i mange sammenhenger der en trenger en sterk plate. Men hva med fuktige områder som bad og kjøkken, eller utendørs? Her er vannfast kryssfinér et populært valg.

  Vi har spurt Johan Sætre fra Montér Vennesla om bruk av kryssfinér utendørs og i ellers fuktige klimaer.

  Kryssfinér på badet

  La oss starte innendørs på badet! Her blir det som en standard brukt konstruksjonsfinér bak gipsplater. Det er for å ha noe å skru i. Dersom finérplatene skal være på overflaten, krever dette litt mer jobb.

  – Ønsker du finér som overflate på badet, så må denne behandles med en egnet overflatebehandling. Eventuelt kan Fibo-plater benyttes. Disse er bygd opp av kryssfinérplater med en overflate av kompaktlaminat. Med korrekt montering tåler de å dusjes direkte på, forklarer Johan Sætre.

  Du har altså en håndfull alternativer å velge mellom dersom du ønsker finérplater til bad. Kryssfinér på bad er et fint materiale. Det gjelder både om det står stødig bak gipsplatene for skrufeste, eller om du benytter en behandlet versjon til overflaten.

  Finnes det vannfast kryssfinér til utendørs bruk?

  De fleste kryssfinérplater er limt med vannfast lim. Dette gjør derimot ikke platen i seg selv vannfast. Overflaten må behandles før du kan bruke platen utendørs. Her har vår ekspert, Johan Sætre, en formening om hva det beste alternativet er.

  – Det beste produktet her er ei filmbelagt kryssfinérplate. Disse platene er belagt med fenolfilm på begge sider og kantforseglet med utendørs akrylmaling. Skal platene kappes i, må man behandle kuttflatene med en egnet utvendig maling, sier Sætre.

  Dersom du velger en overflatebehandlet kryssfinérplate, kan du bruke denne blant annet til båt og tilhenger. Johan Sætre forklarer at uansett utendørs bruk av platene, bør vedlikehold gjennomføres regelmessig.

  – Filmbelagt kryssfinér krever ikke vedlikehold på selve overflaten. Kantsidene bør derimot inspiseres regelmessig etter skader som kan forårsake fuktinntrengning bak overflaten. Vedlikehold her er utbedring av eventuelle skader med en egnet utvendig maling, konkluderer han. 

  Kryssfinér til båt

  Kryssfinér til båt er et flott alternativ. Igjen er det derimot viktig å huske på at platene må behandles før bruk. Selv om de er limt med vannfast lim, tåler de ikke gjentatt eksponering for fukt. Det gjelder både i fuktige omgivelser innendørs og utendørs.

  Alt bart treverk må både behandles og vedlikeholdes, også kryssfinér til båt. Sætre har et godt tips på lur som båteiere bør notere seg.

  – Det kan være lurt å ha i bakhodet at med vann på en allerede glatt overflate, blir det enda glattere. Det finnes egne plater med noe som kalles «wire»-overflate. Disse er litt rue, og de vil fungere godt som sklisikring.

  Les mer: Hvordan behandle kryssfinér 

  Vannfast kryssfinér for tilhenger

  Dersom du går til innkjøp av en tilhenger, kommer denne mest sannsynlig med ferdigkappet bunn. Det er derimot langt ifra sikkert at denne bunnen passer til ditt behov. Uavhengig av bruk, er filmbelagt kryssfinér alltid et godt valg.

  Tenk likevel over hvilken bruk hengeren skal ha. Om du skal stå og gå i tilhengeren, kan en «wire»-overflate sikre at bunnen ikke blir for glatt. Her har derimot Johan Sætre en nyttig advarsel.

  – Her kommer det selvfølgelig litt an på hva tiltenkt bruk av hengeren er. Skal en kjøre jord og slikt, kan «wire»-overflaten være noe vanskeligere å få ren, påpeker han.

  Les også: Hvordan montere kryssfinér på vegg

  Tre ulike kvaliteter

  Kryssfinér fås i tre ulike kvaliteter, som kun sier noe om platenes utseende. De beskrives enten som romertall, eller en bokstav, avhengig av hvilket land platen er produsert i.

  Hvis du skal bruke kryssfinér som ubehandlet vegg, ønsker du kanskje lite kvist og små fargeforskjeller? I så fall velger du høyeste kvalitet. Må den være vannbestandig eller stiv, er det andre ting enn utseende som teller.

  Kryssfinér er uansett en robust og allsidig plate som egner seg til mange ulike formål. Vannfast kryssfinér til utendørs bruk, blant annet for båt og tilhenger, er populært.

  Kjøp vannfast kryssfinér til utendørs bruk hos Montér

  Enten du trenger kryssfinér til bad, båt eller tilhenger, har Montér det du trenger. Våre kryssfinérplater kan benyttes utendørs og i ellers fuktige klimaer, som bad og kjøkken. Det store utvalget sikrer at du blir fornøyd.

  Besøk ditt nærmeste Montér-varehus i dag, og få flere gode tips!