OSB-plater

OSB-plater egner seg for konstruksjon av tak og vegger i både garasje og bolig. Her får du tips om bruksområder og montering, samt oversikt over utvalget.

Skrivebord med kontorrekvisita som notatbøker og penner. Bakveggen er kledd med og  laget av OSB-plater.
Med OSB får du en praktisk og solid byggeplate som passer like godt i garasjen som på kontorveggen.

OSB-plater brukes i konstruksjoner og de mest vanlige bruksområdene er tak, vegger og gulv. OSB-platen er bygget av tre sjikt; to sjikt med lange trefliser orientert i platens lengderetning, og et midtsjikt som går motsatt av disse. Det gir OSB-platen gode styrkeegenskaper.

Les mer: Hvilken byggeplate til hvilket prosjekt? Se vår plateguide. 

OSB-plater produseres i tre kvaliteter

- OSB-plater er produsert på en homogen måte, det vil si at kvaliteten på platen er lik hver gang. Og siden platene er forsterket med lim, får du en plate som er like sterk over hele, uten svake punkter, forklarer Dustin Schereck, butikkansvarlig hos Montér Harstad i Optimera.

OSB-plater kan deles inn i tre kvaliteter:

  • OSB 1 og 2 er plater som er limt med interiørlim og er ikke fuktbestandige.
  • OSB 3 er laget med fuktbestandig lim. Montér fører kun plater av OSB 3 kvalitet.

— Alle våre OSB-plater innehar dokumenterte styrke- og stivhetsegenskaper og er godt egnet i konstruksjoner.

OSB-plater som konstruksjonsvirke - også til tak

OSB-plater leveres ofte med not og fjær på alle fire sider. Det gjør at du får en enkel og pen montering med skjulte spikerslag.

- En annen fordel med at platene er såpass stive og solide, er at de kan benyttes som spikerslag. Du er altså ikke avhengig av å treffe stender ved eventuelt oppheng på OSB-vegger. Det gjør OSB til en allsidig plate med mange bruksområder, sier Schereck.

Ved montering av platene bruker du vanlige treskruer.

Når OSB-plater legges i tak, benyttes det ofte som første lag i yttertaket. Du får da et rimelig og sterkt underlag, før du legger undertak etterfulgt av lekting og takstein.

OSB-plater kan også brukes som innvendig tak. Maler du direkte på den grove overflaten får du et industrielt, litt røft uttrykk. Foretrekker du et slett resultat, kan du montere gipsplater og eventuelt bruke OSB-platene som spikerslag.

OSB-plater i garasjen

- OSB-plater er mye brukt i garasjen og det med god grunn. Siden disse platene er sterkere enn for eksempel MDF-plater egner de seg spesielt godt til både tak og vegger.

Her kan du igjen bruke hele platen som spikerslag og enkelt henge opp både hyller og tungt verktøy uten å bekymre deg. Bare pass på at du bruker riktige festemidler.

Selv om Montér fører fuktbestandige OSB-plater, bør du være obs på at ingen plater til innvendig bruk tåler direkte vannsprut. Ved for høy fuktighet vil platene svelle og miste styrke. Dersom du bruker OSB-plater på veggene i garasjen bør du derfor passe på at disse monteres minst halvannen centimeter opp fra gulvet.

OSB-plater for et trendy uttrykk

OSB-plater av høyere kvalitet leveres med ulike sider der A-siden er finhøvlet og kvistfri, mens B-siden er mer rotete i uttrykket og har en grovere struktur.

- Ved å bruke OSB-plater som veggplater enten på en enkeltvegg eller i et helt rom uten å male eller tapetsere, skaper du et trendy og kult uttrykk i rommet. Naturen trekkes bokstavelig talt inn og du får en spennende overflate som passer spesielt godt inn i en skandinavisk interiørstil, tipser Schereck.