Hvordan behandle kryssfinér?

Kryssfinér er veldig anvendelig, og kan brukes til alt fra himlinger og vegger, til hyller og kreative møbler. Her er tips til hvordan du etterbehandler kryssfinér.

Jan Ove Øen hjelper daglig kunder ved Montér i Ål og deler her sine beste råd med hjemmesnekkeren for hvordan du bør behandle kryssfinér.

Mye brukt til møbler og nybygg

Kryssfinér produseres ved at tynne finérlag limes oppå hverandre lagvis, noe som gjør konstruksjonsvirket veldig robust. Ifølge Øen, er bruksområdene for materialet mange, men det er visse formål som stikker seg ut som ekstra populære.

– Vi får flest spørsmål om behandling av kryssfinér i forbindelse med nybygg. Det er også enkelte som ønsker å behandle kryssfinér med maling, gjerne i forbindelse med bygging av møbler eller interiør. Dette er spesielt populært i nye og arkitektinspirerte hjem, sier Øen.

Elegant kjøkken i kryssfinér med et lite vindu

Hvordan behandle kryssfinér med beis og maling?

Før du behandler kryssfinér, er det viktig å tenke over hvilke produkter som egner seg. På den måten kan du oppnå et pent og langvarig resultat. Jan Ove Øen forklarer at både maling og beis kan brukes, men at både produkt og fremgangsmåte må stemme.

– Jotun anbefaler ikke beis på kryssfinér med sine produkter. Det anbefales derimot å grunne med kvist- og sperregrunn, for deretter å påføre minst to strøk med maling.

Om du heller ønsker å bruke beis, forklarer Øen at det er lurt å forbehandle kryssfinérplatene.

– Scanox som er leverandør av Trestjerners-produktene og Tyrilin Interiørbeis, anbefaler deg å vaske de ubehandlede kryssfinérplatene med gulvrens først. Deretter kan du behandle platene med Tyrilin Interiørbeis. Ved beising anbefales det av  scanox og smøre på godt med beis for så og tørke av med tøyfiller beregnet for beising. (Eksempel varenr 7472801)

Beregning av mengde maling eller beis på kryssfinér

Kryssfinér er et forholdsvis absorberende materiale sammenlignet med for eksempel hardtre. Derfor bør du beregne større mengder maling.

– Dette er imidlertid ikke nødvendig så lenge du bruker kvist- og sperregrunn først, ifølge Øen.

Ved beising vil det heller ikke gå mer med enn anvist på spannet.

– Du trenger ikke å kjøpe inn noe mer enn det som er anvist på malingsspannet. Der står det hvor mye du trenger per kvadratmeter. Ved maling regnes det som regel 8-10 m2 per liter.

Behandling av kryssfinér før beising eller maling

Generelt sett er det smart å behandle kryssfinér før du setter i gang med maling. Foruten vask med Trestjerner Gulvrens før påføring av Scanox-produkter, kan Øen fortelle at det også anbefales forbehandling før eventuell maling med Jotun-produkter.

– Dersom du skal male kryssfinér anbefaler Jotun at du først går over platene med pussepapir, slik at du kan sikre løsrivelse av trefiber i overflaten. Dette gir et jevnere underlag å male på, sier han.

Behandling av kryssfinér med sparkel

Dersom du ønsker en glattere overflate på kryssfinérplatene dine, har du kanskje vurdert å sparkle dem. I så fall har Øen et godt råd.

– Det må på ingen måte helsparkles på en kryssfiner plate. Skal det helsparkles, må det benyttes gipsplater, understreker han.

Akrylmasse skal også kun brukes i skjøter mellom plater og overganger som er listefrie.

– Jotun anbefaler å bruke akrylmasse fremfor sparkel, da akrylmasse er mer fleksibelt med tanke på bevegelser i kryssfinérplatene. Husk at dette kun gjelder ved maling. Om du planlegger å beise kryssfinér, skal du hverken sparkle eller bruke akrylmasse, minner Øen om.

Her ser du våre ulike finérplater!

Utstyret du trenger for å male kryssfinér

Før du setter i gang med å beise eller male kryssfinér, bør du sjekke at du har alt utstyret du trenger. Jan Ove Øen forteller at du stort sett kun trenger det samme utstyret som du ville brukt til andre malejobber. Her er hans anbefalte utstyrsliste i tillegg til maling eller beis:

  • Pussepapir
  • Malerkost
  • Rørepinne
  • Malerull
  • Rullekar
  • Forlengerskaft
  • Gardintrapp
  • Dekkpapir for beskyttelse av gulv/møbler

Prøv deg frem!

Det er få ting som er like irriterende som å investere penger på maling og kryssfinér, for deretter å oppdage at fargen eller finishen ble helt «feil». Øen har derfor ett godt råd til alle som skal beise eller male kryssfinér:

– I forbindelse med maling eller beising kan det være lurt å prøve seg frem. Ha gjerne en liten «prøvebit» som ikke er en del av veggen eller konstruksjonen. På den måten kan du forsikre deg om at fargen blir riktig.

Husk at det ofte er mulig å kjøpe små spann med fargeprøver, blant annet fra Jotun. Du kan også finne praktiske fargekart som kan være til hjelp.

Montér hjelper deg

Hvordan male kryssfinér riktig? Og hva slags beis egner seg best? Hos Montér kan du få gode råd (helt gratis!) i Byggeservice-avdelingen