Hva er kryssfiner?

Hva er egentlig kryssfinér laget av, og hva slags utstyr trenger du for å jobbe med materialet? Jan Ove Øen ved Byggeservice hos Montér i Ål, forklarer deg her alt du trenger å vite.

Hva er kryssfinér, og hvordan jobbe med materialet?

 

Hva er kryssfinér laget av?

kryssfinér er kjent for å være et svært slitesterkt og bruksvennlig materiale. Øen forklarer at det ikke bare skyldes hva slags råmaterialer som brukes, men også konstruksjonen.

– Kryssfinér er enkelt forklart finérplater som er krysslimt oppå hverandre. Hver plate ligger i motsatt retning av den foregående platen, noe som gjør materialet veldig robust. Det brukes vanligvis treslag som bjørk, furu eller poppel, da disse er gunstige å jobbe med.

Hvordan blir kryssfinér fremstilt?

Når kryssfinér produseres, vil det som regel tas i bruk minimum tre finérplater som hver har en tykkelse på omkring 1,5–5 mm. Disse vil så presses sammen ved hjelp av kraftig trykk, og festes til hverandre med fenolformaldehyd-lim eller tilsvarende.

– Det limes på et visst antall plater, for eksempel bestående av tynne skiver av bjørk eller furu, helt til ønsket tykkelse er oppnådd, forklarer Øen.

Kryssfinér har utallige bruksområder

En av de kanskje største fordelene ved kryssfinér, er at materialet er veldig anvendelig og fleksibelt. Øen kan informere oss om at bruksområdene er mange.

– Du kan bruke kryssfinér til så mangt – fra tak og vegger, til trapper, hyller og øvrige møbler. Det brukes også som bakgrunn til våtromsplater som litex, bac og wedi. Det finnes mange forskjellige kvaliteter av kryssfinér, med ulik grad av fin eller grov overflate, opplyser Øen.

Hva slags utstyr trenger du for å jobbe med kryssfinér?

Før du bygger konstruksjoner med kryssfinér, kan det være smart å dobbeltsjekke at du har alt utstyret du trenger. Da vil arbeidsprosessen stort sett bli enklere og resultatet mer presist. Ifølge Jan Ove er det først og fremst viktig å ha følgende verktøy klart:

– Du trenger sirkelsag og spikerpistol. Eventuelt kan du bruke spiker og hammer, dersom du ikke har tilgang på spikerpistol. En god drill kan også være kjekk å ha, i tillegg til målebånd/meterstokk  og blyant.

Andre tips til deg som skal bruke kryssfinér

Øen har et ekstra tips til deg som skal arbeide med kryssfinér i forbindelse med bygging av vegger, møbler eller andre ting.

– Sørg for at kryssfinérplaten har ligget og akklimatisert seg i romtemperatur før du setter i gang med byggeprosessen for å hindre krymp etter montasje. Dette gjelder spesielt når kryssfinéren skal brukes så den blir synlig. Kryssfinér kan også bli veldig pen hvis du beiser denne.

Enkelt forklart betyr dette at du bør lagre kryssfinérplatene i det samme miljøet som de skal monteres i. På forhånd bør du fjerne eventuell emballasje. Husk at akklimatiseringsperioden kan ta noe lengre tid i vintermånedene, noe som skyldes differanser i luftfuktigheten inne og ute.

Se vårt utvalg av ulike typer kryssfinérplater her!

Hos Montér finner du utstyret du behøver

Planlegger du å bygge vegger, tak eller noe annet med kryssfinér? Da anbefaler vi deg å stikke innom din nærmeste Montér-butikk. Her finner du alt utstyret du trenger. Her er noen av produktene som kan komme til nytte når du jobber med kryssfinérplater:

Husk at vår gratis Byggeservice-tjeneste er tilgjengelig i alle butikker. Her kan du blant annet få hjelp med planlegging, valg av produkter og informasjon om fremgangsmåte.