Hva brukes vinkelsliper til?

En vinkelsliper kan brukes til mye, men i hobbysnekkerens verksted brukes den kanskje oftest til kutting av stein. Det er tykkelsen på steinen som avgjør hvilken vinkelsliper du trenger.

Mann som bruker vinkelsliper på belegningsstein

 

En vinkelsliper er et håndverktøy med en roterende kappskive. Kappskiven fungerer som et knivblad og det er viktig å tilpasse størrelse og kvalitet på skiven etter hva vinkelsliperen skal brukes til.

Vinkelsliper med 230 mm kappskive

– En vinkelsliper med den største kappskiven påsatt, passer til de fleste oppgaver. Med en kappskive på 230 mm klarer du fint å skjære gjennom en kantstein i granitt og alle typer belegningsstein, sier Kjetil Grendahl, kategorisjef for verktøy, festemidler og arbeidsklær i Montér.

Denne kappskiven er stor og gir en del støy ved bruk, men det er også den som gir det reneste og fineste snittet.

Vinkelsliper med 125 mm kappskive

En vinkelsliper, med denne litt mindre kappskiven påsatt, egner seg best til tynnere stein, som plater og mindre belegningsstein.

– Er det du skal kutte tykkere enn 5 cm, vil du slite med å komme gjennom uten å måtte skjære fra begge sider. Da risikerer du å få en ujevn kutteflate, advarer Grendahl.

Vinkelsliper med diamant til stein

Det er altså kappskiven og ikke vinkelsliperen i seg selv, som er viktigst når du skal jobbe med stein. Og da har selvfølgelig også kvaliteten på skiven mye å si for resultatet.

Nærbilde av mann som bruker vinkelsliper.
En vinkelsliper kan virkelig sparke fra seg, så husk å tenke på sikkerheten først.

 

– Uansett om du velger å bruke en kappskive på 125 mm eller 230 mm, anbefaler vi alltid at du går for et diamantblad. Diamantblader er holdbare og sterke og trenger dermed heller ikke skiftes ut like ofte som ordinære kappeskiver. Her får du et nøyaktig og jevnt kutt på kort tid, sier Grendahl.

Se hva slags kompressor du bør bruke

Hvordan bruke vinkelsliper trygt og sikkert?

Ta sikkerhet på alvor når du skal bruke vinkelsliper til steinlegging. En vinkelsliper er kraftige saker. Selv om du ikke skal være redd for å bruke den, må du ha respekt for verktøyet.

  • Husk sikkerhetsutstyr. Beskytt øynene mot steinsprut med en tettsittende og sprutsikker vernebrille. Hansker bør alltid være på, og du kan med fordel også ta på deg en støvmaske for å unngå å puste inn steinpartikler.
  • Godt underlag er viktig. Sørg for å bruke vinkelsliperen på så stabilt og flatt underlag som mulig. Det minimerer risikoen før feilkapp og ulykker.
  • Alle vinkelslipere har en beskyttelsesskjerm som dekker halve kappskiven. Pass på at denne ligger mot deg, og ikke fra deg for å unngå steinsprut.

Produkter

Vi har et godt utvalg av både vinkelslipere og kappskiver. Hvis du fortsatt er usikker på hvilken som passer best til ditt bruk, kom innom et av våre varehus – vi hjelper deg gjerne!

Relaterte artikler