Få maks ut av varmepumpen

Varmepumpen er en god kilde til å spare strøm. Her får du vite hvordan du får best effekt og vedlikeholder varmepumpen for å øke levetiden.

Lyst bilde av en varmepumpe som henger på en vegg
Både vedlikehold og regelmessig service er viktig for å forlenge varmepumpens levetid.

 

For å få mest mulig ut av varmepumpen, er vedlikehold og service viktige nøkkelord. Her er noen råd for hvordan du opprettholder begge deler, slik at du forlenger varmepumpens levetid.

– Først og fremst er det viktig at man har det rette produktet, og at det er plassert på riktig sted.

Det sier daglig leder hos Montér Askøy, Jarle Talhaug Nilsen. Før du i det hele tatt begynner å tenke på vedlikehold og service av varmepumpen, er det helt nødvendig at den varmepumpen du kjøper, passer din bolig og ditt behov.

– Kjøper du en for liten varmepumpe og i tillegg plasserer den feil, får du ikke utnyttet den ordentlig, påpeker Jarle.

Vedlikehold av varmepumpen må tilpasses produkt og miljø

Leverandørene anbefaler vedlikehold for sine produkter, og behovet vil derfor variere fra produkt til produkt. Alle har heller ikke det samme inneklimaet. Likevel trekker Talhaug Nilsen fram generelle tommelfingerregler.

– Utover leverandørens anbefalinger, er det en grei regel å rengjøre filtrene hver 14. dag, eller etter behov, sier han.

Nilsen anbefaler at du setter deg inn i produktet, og skaffer en oversikt over vedlikehold og anbefalt serviceintervall for akkurat din varmepumpe.

– Husk likevel at forskjellig innhold i boliger gir forskjellig behov! Har du for eksempel husdyr som røyter må du støvsuge oftere.

Tenk på plassering

Hvor du plasser varmepumpen inne må ikke være tilfeldig, da det har mye å si for vedlikeholdsbehovet.

– Har du plassert varmepumpen din på steder hvor det generelt er mindre støv (for eksempel i en trappegang), trenger du ikke å støvsuge filtrene like ofte. Det motsatte gjelder hvis du plasserer varmepumpen på steder hvor støv samler seg raskere, forteller Talhaug Nilsen.

Alle våre varmepumper selges med montering inkludert i prisen. Å montere varmepumpe er en jobb som krever fagfolk. Kontakt oss for befaring og ferdig montert varmepumpe her.

Regelmessig service gir bedre effekt og lenger levetid

For å opprettholde god drift av varmepumpen, er det viktig å følge leverandørens anbefaling for serviceintervall, i tillegg til vedlikeholdet du gjør selv.

– Ofte er anbefalingen å få en ordentlig service på varmepumpen annethvert år, men også her kan det være stor forskjell mellom leverandørene, forteller Talhaug Nilsen.

Når servicen utføres, er det viktig at det blir gjort en ordentlig jobb.

– Særlig viktig er det at varmeveksleren, som sitter på inne-delen, rengjøres grundig. Når du bruker varmepumpen til kjøling, henger støvet seg fast og da må den spyles ordentlig. Dette krever servicetekniker og kan ikke gjøres selv, understreker han.

Under servicen skal også gassmengden sjekkes, i tillegg til å lete etter en eventuell lekkasje.

– Dette er viktig for at varmepumpen skal fungere som den skal, sier Talhaug Nilsen.

Se også til komponenten utendørs

For å øke varmepumpens levetid er det viktig å ikke glemme varmepumpens ute-del.

– Den bør ha et hus over seg, som beskyttelse. Selve lamellene må ha god åpning, siden viftedelen avhenger av fri sirkulasjon. Pass derfor på at ikke løv eller annet materiale setter seg fast, eller snø måkes foran varmpepumpen under vinterhalvåret. Helst bør varmepumpens ute-del ha tre meter klaring, avslutter Talhaug Nilsen.

Oppskrift: Slik bygger du varmepumpehus.

Ferdig montert fra Montér

Montér har god tilgjengelighet på varmepumper og samarbeider med sertifiserte montører landet rundt. Håndverkerne dokumenterer og bekrefter også opp mot leverandør.

Ute etter ny varmepumpe? Les mer om vår tjeneste «Ferdig montert» og ta kontakt med et av våre byggevarehus!