Fortsatt god økonomi ved vedfyrt varme

Hvor høy skal vedprisen være før det ikke er lønnsomt lenger? – Fortsatt god økonomi, sier salgssjefen i Nordpeis.

Hvit vedovn fra Nordpeis
I tillegg til kosefaktor, er peis og vedovner gode varmekilder med mulighet for å spare penger på oppvarmingen. Foto: Nordpeis

 

Med dagens ustabile og svært høye strømpris, øker også etterspørselen etter brensel. Selv om også vedprisene har økt, lønner det seg fortsatt å varme opp boligen med vedfyrt varme.

– De fleste vedprodusentene har valgt å holde prisene på et fornuftig nivå, men de har i likhet med resten av oss også fått økte kostnader. Vi må derfor forvente at veden blir dyrere, men på generell basis er det fortsatt god økonomi i å ty til vedfyrt oppvarming, særlig sammenlignet med de ekstreme strømprisene vi opplever nå, sier salgssjef Anders Nilsen i Nordpeis.

Hvordan beregne?
Oppvarmingseffekten fra peisovnen indikeres fra virkningsgraden satt av leverandør.

– Vi tar utgangspunkt i at en vedkubbe inneholder 100 prosent energi. Fyrer du med denne i en peisovn med en virkningsgrad på 80 prosent og tilstrekkelig tilluft, utnyttes inntil 80 prosent av energien fra vedkubben, forklarer Nilsen.

Dagens peisovner har en virkningsgrad på 75-80 prosent.

– Har du et åpent, eldre ildsted, er sjansen stor for at virkningsgraden kun er på 25-40 prosent. Dette er viktig å ha i bakhodet når du skal beregne oppvarmingseffekt.

– Å fyre med et ildsted av nyere dato er særlig lønnsomt. Disse er mer effektive og utnytter veden bedre, slik at virkningsgraden blir god, sier salgssjefen.

Cannes_environment.jpg

Les også: Hvor stor vedovn trenger jeg?

Priseksempel

En kartlegging utført av foreningen for ildstedbransjen, Norsk Varme, viser at dagens gjennomsnittpris på 1000 liter bjørkeved ligger på rundt 1400 kroner.

Vi beregner at hver kilo ved har et bruttoenergiinnhold på 4,3 kWh. Gitt at veden holder en fuktighet på cirka 20 prosent, og at peisovnen holder en virkningsgrad på 75 prosent, gir denne vedprisen en oppvarmingspris på 1,45 kr per kWh.

Enkelt sammenlignet med panelovnen

Varmeeffekten av peisovner sammenlignet med den generelle panelovnen er overraskende enkel.

Varmekapasiteten til vedovner beregnes i kW, og står gjerne oppgitt som nominell effekt.

– Nominell effekt, er effekten ildstedet gir når du fyrer med rikelig luft og riktig mengde energieffektiv ved, forklarer Nilsen.

Har peisovnen en nominell effekt på for eksempel 8000 watt (8kW), har denne peisovnen den samme varmekapasiteten som åtte panelovner á 1000 watt.

Beregnes ikke bare i kroner og øre
Med dagens uberegnelige strøm- og vedpriser, lønner det seg altså fortsatt å fyre med ved. Sett bort fra fordelene ildstedet gir oss på strømregningen, er det også god beredskap.

– Å ha et ildsted i beredskap hjemme, er viktigere nå enn noen gang. I urolige tider er det viktig å kunne benytte seg av alternative energikilder som for eksempel peis eller

vedovn. Med dagens strømpriser, ustabile kraftforsyninger og uroligheter ser vi dette tydelig, sier salgssjef Nilsen.

Det er også viktig å vite hvordan du fyrer for å få mest mulig ut av veden.

– Bruk normal, tørr ved, som bøk, ask, bjørk og til dels furu. Fyr med høy varme i stedet for å la veden ulme. Gir du rikelig med luft, oppnår du høy temperatur i brennkammeret, avslutter han.

Les også: Slik fyrer du opp i peisen

Ute etter ny peis eller vedovn? Se vårt brede utvalg!

Kontakt gjerne en av våre dyktige medarbeidere i et av våre varehus, så hjelper vi deg med riktig valg av vedovn!