Pergola på takterrassen

Å bygge pergola på takterrassen er nesten som å gi huset ditt et ekstra rom. Tenk på disse tre tingene før du setter i gang.

Bilde av pergola og solnedgang i eksotisk miljø

 

Er du så heldig å ha en luftig uteplass på toppen av huset eller et utbygg? Da kan en pergola på takterrassen være med på å ramme inn uterommet og skape et lunt uteområde i forlengelse av stuen.

Før du setter i gang med byggeprosjektet, er det i følge Marius Stenholt ved Montér Hemsedal i Optimera, spesielt tre ting du bør være oppmerksom på.

1. Godt grunnarbeid
Gulvet på en takterrasse er ofte laget av betong og har fall som sørger for at regnvann ikke blir liggende. Under dekket ligger det vanligvis et membrandekke som ikke må brytes.

— Det vi anbefaler, og som vi ser mange gjør for å unngå å skade underlaget, er å bygge en platting som gulv for pergolaen. Bruk gjerne Easyfix bjelkesko for å få riktig lufting og for at vannet kan renne fritt under pergolaen.

2. Fest pergolaen godt på takterrassen
Selv om det skal mye til for at en pergola velter eller løftes av vinden, er det likevel viktig med godt feste, enten ved at den limes til underlaget eller festes til husveggen.

— Skal du feste pergolaen til husveggen, er det viktig at du treffer et spikerslag i ytterveggen og ikke bare skrur den fast i panelet. Her bruker du konstruksjonsskruer.

Hvis du heller vil feste pergolaen til dekket, bør rammen limes. Her kan du for eksempel bruke montasjelim fra Novipro. Du bør også borre noen hull i rammen, slik at vannet kan renne igjennom.

Er du usikker på hvordan du skal feste pergolaen? Ta kontakt med byggeservice-avdelingen i et av våre byggevarehus.

3. Tilpass størrelsen på pergolaen til størrelsen på takterrassen
Tenk på hvor stor pergolaen skal være, og hvor mye av takterrassen du ønsker den skal dekke. Kanskje har du plass til flere sitteområder så du kan velge om du vil søke sol eller skygge. Eller hva med et minidrivhus eller noen blomsterpotter? Sørger du for å ha litt luft rundt byggverket blir pergolaen på takterrassen mer som en forlengelse av huset enn en kloss som troner på toppen.

— Det fine med pergola er alle mulighetene du har. Den kan bygges i nærmest hvilken som helst størrelse, med skrått eller rett tak, med eller uten vegger. Tenk gjennom hvilket uttrykk som passer best til huset og takterrassen din og tilpass pergolaen deretter, råder Stenholt.