På tide å tenke nytt?

Nytt år - nye muligheter! I interiørfargekartet STORIES fra Jotun møter du farger som er spesielt designet for å inspirere til nye og kreative stemninger i hjemmet. De 21 fargene som presenteres er tidløse og ikke definert av trender. Kombiner farger og la deg inspirere til å tenke utenfor rammene av fargesetting på vegg og tak!

Med en ekstra lang kjøkkenbenk i mørkegrå laminat, blir kjøkkenet praktisk for barnefamilien. Sort vask og matt, sort blandebatteri gir fin kontrast. Den firkantede Røros-hetta ble sprøytemalt i fargen 5044 Blåis.
Med en ekstra lang kjøkkenbenk i mørkegrå laminat, blir kjøkkenet praktisk for barnefamilien. Sort vask og matt, sort blandebatteri gir fin kontrast. Den firkantede Røros-hetta ble sprøytemalt i fargen LADY 5044 Blåis

Ta gjerne utgangspunkt i yndlingsfargen din og utforsk nye kombinasjonsmuligheter! I en leilighet på Fornebu, har fargene på kjøkkenet, rosa og blått, blitt med videre inn i stuen i form av møbler, mens veggen har fått en beroligende grønnfarge. Rosa og blått kjøkken er ikke for alle, men det er helt perfekt for noen! Jotuns egen fargesjef Birgit Torkildsby, oppfordrer oss til å tenke nytt. 

 

Veggen i stuen er malt i fargen LADY 7628 Treasure.
Veggen i stuen er malt i fargen LADY 7628 Treasure.

Trender for fargesetting

Uavhengig av hvilken stil du er ute etter, er det noen fellesnevnere når det kommer til trender innen fargesetting av interiør, nemlig at det skal være sammensatte, men helhetlige fargepaletter. Her er fargesjefens enkle regler:

  • Alle veggene i rommet skal males i samme farge.
  • Taket skal få en farge som passer veggene – det er altså ikke lov til å velge hvite tak på autopilot, men det betyr slettes ikke at det er forbudt å male taket hvitt, men da skal det være et bevisst valg.
  • Listverk rundt vinduer og dører skal også fargesettes slik at de passer godt til veggfargen. Og det samme gjelder her – ikke velge hvite lister bare fordi de var slik fra før.

Fargesett naborom harmonisk, slik at det blir en helhet når du ser fra ett rom inn i det neste – eller velg en kontrastfarge for å markere spesielle arkitektoniske elementer eller overganger som trapperom og/eller gangareal.

tre bilder med inspirerende fargevalg i fargene LADY 6378 Iconic, LADY 12120 Desert Pink og LADY 10428 Masala.
Kjøkkenallrommet har fått en harmonisk og helhetlig følelse ved at veggene og taket er malt i samme farge, LADY 6378 Iconic, veggene med den supermattemalingen LADY Pure Color og taket med LADY Perfection takmaling. Trapperommet og gangen, som fører videre innover i husets soveromsavdeling, har fått to ulike men lignende og varme farger som begge er i kontrast til den kjøligere mintfargen på kjøkkenallrommet. Trapperom er malt i LADY 12120 Desert Pink og gangen i LADY 10428 Masala. Se flere bilder og les mer om det fargerike og herlige hjemmet her.

Varmen fra veggen… og taket

På badet er det ekstra deilig å hylle seg inn i lune farger, sier Birgit. Baderomstrenden de siste årene har gått i retning av å bruke fliser kun i våtsonene, og malte flater på de resterende veggene, forteller hun videre. Dette er godt nytt, fordi det er mye enklere å gjøre badet personlig enten du bygger det selv, eller overtar et slikt baderom ved et boligkjøp. Og skulle hele badet ditt være flislagt, så har du alltid taket du kan fargesette, og bare det vil gjøre en enorm forskjell for uttrykket.

Det lekre badet byr på varme farger, rene linjer og sorte detaljer. LADY 11175 Adventure – en fargenyanse perfekt matchet mot de fargerike flisene.
Det lekre badet byr på varme farger, rene linjer og sorte detaljer. LADY 11175 Adventure – en fargenyanse perfekt matchet mot de fargerike flisene.

Lune nøytrale farger

Birgit har mange gode råd! – I stedet for kritthvitt, grått og sort, kan du bruke varme hvittoner, beige og brunt, for et mykere og lunt uttrykk i boligen din. De hardere variantene (kritthvitt, grått og sort) kan heller brukes på møbler og mindre detaljer, som blant annet kunst. Dette vil da være kontraster som strammer det hele litt opp, forklarer hun.

Nye gylne beige toner

Det nye er at beigetonene er mer gylne enn for noen år siden, og derfor oppleves som positive og optimistiske farger, sier Birgit. De føles både tidløse og tidsriktige, og gir et moderne uttrykk – spesielt om du maler veggene med den matte malingen LADY Pure Color. Beigetoner er fine å kombinere ton-i-ton, men får ekstra karakter i kombinasjon med en skikkelig aksentfarge som rød. Og husk at selv om veggene males med matt maling, så kan du med hell bruke en halvblank eller helblank maling på listverk og dører. LADY Supreme Finish, som er maling for tre og panel, kommer i fire ulike glansgrader, så her er mulighetene mange for en personlig touch.

Vegg: LADY 12080 Soft Radiance, malt med LADY Pure Color. Brystning/listverk: LADY 10430 Dempet Savanne, malt med LADY Supreme Finish.

Naturen leverer utrettelig trygge favoritter

Vi søker gjerne til naturen for ro og trygghet, for å lade batteriene, koble av og hente inspirasjon. Derfor går naturen aldri av moten, sier Birgit, men akkurat nå har naturens farger virkelig fått et oppsving, for det er nettopp disse tingene vi har hatt så stort behov for de siste årene. For den som måtte føle seg litt usikker når det kommer til å velge farger til eget hjem, så er et av de beste tipsene å gå til naturen for hjelp. Ta for eksempel blå- og grønntoner, dette vil alltid være trygge og gode fargevalg, for vi er så vant til å se disse fargene ute i naturen. Bare ved å høre fargenavnene kan vi nesten kjenne pulsen senke seg; Lysning, Urtehage og Natural Green – alle fine og brukervennlige grønntoner.

Det er deilig å bo i et hjem med grønne og jordnære nyanser. Veggen er malt med LADY Pure Color 8575 NATURAL GREEN. Denne gylne grønntonen vil oppleves som levende, men likevel behagelig og rolig.

Fargeåret 2023 oppsummert

  • Bruke mer farge – fargesette vegger, tak og listverk – for helhet, men også for å kunne jobbe med sammensatte fargepaletter
  • Lage helhet i boligen ved at naborom passer sammen – eller står i bestemt kontrast til hverandre
  • Lage personlige fargepaletter som tåler øyets slitasje – altså bruke farger og fargekombinasjoner som tiltaler deg
  • Bruke supermatt maling for å få den beste og mest korrekte fargegjengivelsen av dine favorittfarger
  • Bruke klare, friske farger og pasteller til å skape optimistisk og glad stemning
  • Bruke varme fargetoner til å skape trygg og omsluttende følelse (de fleste vil trenge en kombinasjon av de to siste punktene)

Mer inspirasjon til å male?

Her har vi samlet alt av årets fargenyheter: Jotuns fargekart, mer om fargene for 2023 og hva du bør tenke på før du skal male innendørs.