Robotgressklipper for alle hager

En robotgressklipper sparer deg for tid og krefter. Men hva bør du se etter før du kjøper en? Vi hjelper deg med valget!

robotgressklipper fra gardena på plen i hage full av blomster
En selvgående robotgressklipper kan gjøre gressplenen både friskere og penere, samtidig som du slipper å klippe gresset selv.

En selvgående robotgressklipper kan gjøre gressplenen både friskere og penere, samtidig som du slipper å klippe gresset selv. Se robotgressklipperen ta seg av gressklippingen mens du ser på fra solsengen.

Robotgressklipperne har mange fordeler. For deg som har lite erfaring med robotgressklippere fra før, kan det lønne seg å vite om forskjellene og ulempene – spesielt når du skal velge modell. Er du i tvil, hjelper vi deg!

3 ting å tenke på når du skal kjøpe robotgressklipper

1. Hvor stor robotgressklipper trenger hagen din?
Er den for eksempel så stor som 1000 m2, er vår anbefaling Gardena Sileno Life Smart 1000.
I en hage mindre enn 500 m2, kan du sannsynligvis klare deg med Gardena Smart Sileno City 500.

2. Hvor ujevn er plenen?
Har den trange passasjer, traseer, bratte høydeforskjeller og lignende? Da er vår anbefalning at du enten planerer plenen eller legger begrensningskabelen utenfor dette området. Årsaken er at robotgressklippere er utviklet for å kunne håndtere en plan og opparbeidet plen og vil ha utfordringer dersom grunnen er ujevn. 

3. Hvilken prisklasse ser du for deg?
Hos Montér har vi robotgressklippere i prisklasser fra de aller rimeligste (rundt kr. 6 500,-) til de mer avanserte (rundt kr 15 000,-). Følg også med på kampanjene våre for gode tilbud på robotgressklippere og andre hageredskaper.

4 fordeler ved å velge en robotgressklipper

1. Du slipper å klippe gresset selv
Robotgressklippere kan tidsinnstilles slik at gressklippingen går av seg selv, også når du er bortreist. De fleste av dem kjører også selv inn i ladestasjonen når batteriet er lavt, slik at hele klippeprosessen er automatisert.

2. Aldri mer høyt eller ujevnt gress
Robotgressklipperne kryssklipper og følger terrenget bedre enn en manuell gressklipper. Dette er spesielt en fordel i tilfeller med ujevn plen, smale stier, blomsterbed og andre detaljer.

3. Bedre kontroll ved bruk av app
Nesten alle robotklippere styres ved hjelp av en app, enten gjennom Bluetooth eller med Internett (wifi). Med den kan du ta kontroll over klipperen og dens funksjoner, tidsinnstille gressklippingen og få beskjed for eksempel når noe ikke fungerer som det skal. Noen apper tillater deg også å spore robotgressklipperen, så du kan se hvor den befinner seg til enhver tid.

4. Plassbesparende og mer lønnsomt
Selvgående robotgressklippere er batteridrevet, i motsetning til mange av de eldre, manuelle motorgressklipperne. Fordelen med en oppladbar robotgressklipper er ikke bare at strøm er lettere å oppdrive enn bensin, men du slipper også oppbevaringen av bensinkanner og drivstoffpåfylling.

 Verdt å merke ved valg av robotgressklipper

1. Sørg for riktig lagring
Fordi robotgressklippere hele tiden befinner seg utendørs, er de utsatt for vær og vind. Derfor bør ladestasjonen stå litt skjermet. Noen av leverandørene, eksempelvis McCulloch og Gardena, tilbyr garasje til robotklipperne sine, som kan være en god løsning. Om vinteren må klipperen og ladestasjonen likevel tas inn, da batteriene tåler kulda dårlig.

2. Sårbar kanttråd
De aller fleste robotgressklippere følger en kanttråd (kanttråden er en kabel du trekker opp selv, som definerer hvilket område gressklipperen skal klippe). Så fiffig som løsningen enn er, kan det oppstå brudd i kanttråden. Da vil robotklipperen din slutte å klippe (dette er et sikkerhetstiltak gjort av leverandørene selv), og du må lokalisere og reparere skaden for å få den til å gå igjen.

3. Årlig vedlikhehold
Robotgressklippere trenger, som med de fleste andre motoriserte duppeditter, vedlikehold. Et godt tips for å få investeringen din til å holde lengst mulig, er å ta den med til forhandler når sesongen er over og få den rengjort og sett over av fagfolk.

4. En trussel for smådyrene
Sensorene i robotgressklipperne har den designsvakheten at de kan overse smådyr. Dette gjelder spesielt om natten, da mange dyrearter, blant annet pinnsvinet, er mest aktive. En god tommelfingerregel for å unngå uheldige møter mellom knivblad og dyr, er å kun la klipperen jobbe på dagtid.

Robotgressklipper for hager opptil 500 m2

Du bør ha et areal på minst 250m2 for at robotgressklipperen skal fungere optimalt.

Velg en modell som er svært nøyaktig, pålitelig og stillegående. Se etter en modell som har vendbare bakhjul slik at robotgressklipperen blir smidigere i bevegelsene.

Med egen app til smarttelefon kan gressklippingen tidsinnstilles, og robotgressklipperen kjører selv inn til ladestasjonen når batteriet er lavt.

Mange modeller operer gjennom trådløs nettverksforbindelse, og en programmeringsassistent hjelper deg med installasjonen.

Se etter disse egenskapene:

  • Svært nøyaktig, pålitelig og stillegående
  • Parkerer selv i ladestasjonen etter at den har klippet gresset
  • Takler smale passasjer og hellinger
  • Vendbare bakhjul som gjør robotgressklipperen smidig og manøvrerbar
  • Enkel installasjon med programmeringsassistent

Robotgressklipper for hager større enn 500 m2

Har du en stor hage på over 500m2 bør du se etter en modell med lang batteritid som er skapt for å takle store plener og skråninger.
Se etter en robotgressklipper som kan brukes i regn og vind, som er stillegående og kjører tilbake til ladestasjonen når batterinivået blir lavt.

Med en app kan du tidsinnstille plenklippingen over trådløst nettverk.

Se gjerne etter egenskaper som:

  • Rask og enkel programmering
  • Enkel rengjøring
  • Stillegående
  • Sørger for balansert klippemønster og perfekt resultat
  • Trådløs nettverksforbindelse

Robotgressklipper: Hvordan legge kabel?

For at robotgressklipperen skal vite hvor den skal klippe, trenger den å orientere seg etter en kabel som begrenser arealet. Kabelen hjelper også roboten med å finne veien hjem til ladestasjonen.

Å legge kabelen er egentlig ganske enkelt: Den legges i det området du ønsker at roboten skal gå og festes med plugger ned i plenen. Noen modeller krever en guidekabel dersom hagen har et landskap som krever dette.

 

Vanlige spørsmål om robotgressklipper

Huseierne har besvart flere spørsmål her, men her er noen av de vanligste:

Kan jeg ha robotgressklipperen ute hele året?
Om vinteren bør roboten stå innendørs. Batteriet tåler kuldegrader svært dårlig. Temperatur er også noe du bør tenke på før du setter den ut om våren.

Kan robotgressklipperen jobbe om natten?
Helst ikke. Smådyrene er mest aktive om natten når det er stille og rolig ute. Dessverre klarer ikke alltid roboten å styre unna dyrene, noe som medfører at flere dyr blir skadet hvert eneste år.

Kan robotgressklipperen skade andre ting i hagen?
Som oftest vil roboten snu når den støter på ting, men dersom du ikke rydder bort mindre og mykere saker som hageslanger og håndklær, kan du risikere at roboten skader disse.

Må jeg bytte knivbladene på roboten?
Ja, for at roboten skal fungere optimalt, bør du slipe eller bytte knivene når de begynner å bli slitt.

Må jeg rengjøre robotgressklipperen?
Ja, den bør rengjøres av og til for best resultat.