10 ting du bør sjekke før vinteren

Vi er sjeldent helt klare for høsten når den kommer, og like lite når vinteren kommer. Men kanskje i år er året du kommer årstidene i forkjøpet?

10 ting du bør gjøre før neste utelivsesong

Det er flere ting du kan gjøre for å være bedre forberedt når kulda kommer krypende. For ikke å snakke om neste vår igjen. Tar du denne sjekkrunden før frosten og snøen kommer, kan du spare deg for både tid, penger og frustrasjon neste vår.

1. Ta vare på hagemøblene dine, så varer de lenger!

Det er lurt å vaske og vedlikeholde utemøblene før høsten setter ordentlig inn. Har du en bod eller garasje, er ingenting bedre enn å sette dem inn der. Har du ikke plass og skal lagre møblene utendørs, bør de pakkes inn i en skikkelig og robust presenning.

2. Neste års hage kan klargjøres allerede på høsten

Å behandle gresset på høsten kan faktisk ha en avgjørende effekt for å få en grønn og fin plen til neste sommer. Men det må gjøres før frosten setter inn.
Ønsker du i tillegg at hagen din skal blomstre fint på våren, kan du allerede midt i høstsesongen (før frosten kommer) plante løk, som vil sette farge på hagen din tidlig.
Husk at utekranen bør tømmes og stenges, og at hageslangen bør tas inn, så den ikke blir ødelagt av frost. Har du fine potter og krukker stående ute, men som ikke er frostsikre bør disse tømmes for jord, vaskes, veltes (så ikke snø, vann og is samler seg) eller settes inn i boden eller garasjen.

3. Pass godt på grillen din, så blir det grillfest neste år også

Tro det eller ei, men du kan la matrester og fett ligge. Det impregnerer risten til neste sesong. Til våren fyrer du bare opp og svir av restene - enkelt og greit.
Men: Du bør fjerne fettet som har rent ned i drypptrauet før du pakker bort grillen!
Har du en bod eller garasje med god plass bør grillen flyttes inn hit. Skal den stå ute, bør du ha på grilltrekk, og eventuelt presenning dersom grilltrekket ikke er laget for å brukes om vinteren.

4. Tøm høytrykkspyleren for vann 

Høytrykkspyleren bør tømmes for vann og lagres tørt og frostfritt. Det samme gjelder all type vanningsutstyr der vann blir liggende igjen i slangen eller beholdere. Gjør du ikke det, kan både pumpen og slangen bli skadet når vannet fryser (i verste fall må delene erstattes med nye).

 

5. Sjekk om dører og vinduer er tilstrekkelig tette

Sjekk at karmer og fuger rundt dører og vinduer er intakte og i god stand for å hindre at kulde og vind siver inn i huset – da holder du bedre på varmen og betaler mindre for oppvarming. Har du et punktert vindu bør dette skiftes ut. Får du dugg mellom glassene kan du være ganske sikker på at ruten din er punktert, da dette kommer av utettheter mellom glass og bunnlist. Skal du da først bytte vindu anbefaler vi et vindu med energiriktig glass så du taper minst mulig varme. Hvis overnevnte punkter ikke er som det skal vil isoleringsevnen svekkes og det kan bli trekkfullt og kaldt i huset. 

6. Er det tørt i kjelleren din?

Kjelleren er svært utsatt for fuktskader grunnet påvirkning av fukt innenfra og utenfra. Her er det viktig å se etter skader på utvendig vegg, og at vann blir drevet vekk fra grunnmuren. Har du sluk i kjeller bør du sjekke at det ikke er tett. I tillegg bør ventilasjonsristen rengjøres før vinteren.

7. Sjekk takrennene!

Tette takrenner og nedløp kan gi kostbare skader. Takrenna kan flomme over ved sterk nedbør, og det kan gjøre mer enn nok skade på fasaden alene, men hva verre er: Når vinteren kommer og vannet fryser, kan røret rett og slett sprekke.

For å unngå dette, bør man fjerne løv, skitt, kvist og lignende i god tid før kuldegradene gjør sin ankomst.

8. Når du først er der oppe på taket …

Sjekk også resten av taket for uregelmessigheter og skader - særlig takstein og beslag.

All stein eller plater skal ligge på plass. Hvis en av disse har forflyttet seg må du sjekke at undertaket er intakt før du legger ny stein på plass. Det er særdeles viktig at snøsikringen er i orden. Børst eller spyl taket forsiktig hvis det er nødvendig, og sjekk om du må beskjære trær som kan skrape eller på andre måter gjøre skade på huset. Store grener bør ikke henge over tak eller husvegg over lenger tid, da det kan skape fukt.  Tips: Montér tilbyr gratis taksjekk!

9. Ta en runde rundt huset eller hytta

Legg merke til om malingen flasser, om det er blærer eller andre skader i malingsoverflaten. Fordi: Dårlig vær på vinteren kan gjøre stor skade på kledning og mur som ikke er i ordentlig stand. Finner du slikt skal du vite at flassende maling helst bør utbedres på våren, sommeren, eller tidlig høst, på grunn av tørketid.

Når du tusler rundt kan du også vurdere om huset bør vaskes eller spyles (en årlig vask kan forlenge levetiden både på malingen og kledningen). Men husk at dette bør skje tidlig på høsten, slik at fasaden får tørket skikkelig. Vi anbefaler å vaske huset når det regner om våren. Har du bart treverk noe sted, bør dette males over så det får beskyttelse mot høst- og vinterværet, men husk at utemaling må skje før kuldegradene setter inn. 

10. Ikke glem gressklipperen!

Sett gressklipperen eller robotklipperen inn og gi den en overhaling før det blir for kaldt. Dersom den er motorisert, bør tanken bør fylles opp med bensin for å unngå kondens. Fyll litt olje på sylinderen – dette gjelder alt motorisert utstyr.

Gi den også en god vask med børste og vann, men vær forsiktig med høytrykkspyler. Tøm beholder og rens eventuelle filtre før du setter den bort. Gressklipperen bør lagres tørt og horisontalt på hjulene, til våren kommer igjen.

 

 

Høres dette overveldende ut?

Da kan en god holdning være at «litt er bedre enn ingenting». Og husk at det er mye bedre å fikse de små tingene nå, før ulykken treffer, enn å måtte gjøre det i all hast og med større regning når våren kommer.
Du kan alltid ta kontakt med Montér Byggeservice i ditt nærmeste byggevarehus. Der hjelper vi deg med det du måtte lure på – Fra planlegging til ferdig resultat.

Har du husket å sjekke brannvernsutstyret hjemme? Ta en grundig sjekk av brannvernsutstyret ditt og føl deg trygg hjemme til enhver tid.