Slik velger du riktig snøfreser

Hos Montér finner du store og små snøfresere fra kvalitetsleverandører som AL-KO og Ryobi, men hvilken passer best for din innkjørsel? Her er guiden!

  Mann som måker oppkjørselen ved bruk av en snøfreser fra Ryobi.
  Vurder bruksområde, snømengde og størrelse for å finne riktig snøfreser til ditt behov. Foto: Ryobi

  Norsk vinter betyr snøvær, som igjen betyr snømåking. Det kan være både tidkrevende og slitsomt å måke parkeringsplassen eller innkjørselen, men heldigvis finnes det noe som gjør snøryddingen raskere og enklere. Hos ditt nærmeste Montér byggevarehus finner du snøfresere fra Toro og Ryobi i alle størrelser og prisklasser, men hvilken passer aller best til ditt behov? Vi har samlet de viktigste spørsmålene du må stille deg selv når du skal velge snøfreser.

  Toppmodeller fra AL-KO og Ryobi

  Bensin-, elektrisk eller batteridrevet?

  Om du bør velge bensin-, elektrisk- eller batteridrevet snøfreser, avhenger av hvordan det ser ut der du skal bruke utstyret.
  Generelt har bensindrevne motorer mer kraft i seg enn elektriske, så skal du for eksempel opp bakker og gjennom brøytekanter, bør du kanskje velge bensin og en litt kraftig motor.
  Er det derimot flatt der du skal måke, og du har tilgang til stikkontakt ute, kan en elektrisk snøfreser gjøre en ypperlig jobb. Velger du batteri, slipper du å måtte koble til ledning, som for mange oppfattes som mer praktisk.

  Små hjul, store hjul eller belte?

  Generelt er snøfreserne på hjul mer smidige i bevegelsene og lettere å manøvrere rundt hjørner og langs kanter, enn en freser med belte. Hvis oppkjørselen din er noenlunde flat, og du skal frem på glatt is, kan mindre hjul og kjetting fungere helt utmerket.

  Snøfresere med små hjul

  Men! Skal du måke snø i bakker og skråninger bør du sannsynligvis velge en av modellene med de litt større og kraftigere hjulene, eller en som er beltedrevet. Disse tåler og kommer seg frem i de mer ulendte terrengene. Det samme gjelder dersom du skal håndtere tung, tettpakket snø.

  Ett-trinns eller to-trinns snøfreser?

  En ettrinnsmaskin har én skovle som både drar inn og kaster ut snøen – disse maskinene er ofte lette og enkle, perfekt for deg som har en liten, asfaltert oppkjørsel. En totrinnsmaskin maler først snøen inn med skovler, før et nytt hjul kaster den ut. Maskinen er tyngre, men har til gjengjeld større kapasitet.

  • En ett-trinns snøfreser passer til et jevnt, lite område og opptil 30 centimeter snø. Den kaster ikke snøen så langt, og er dermed perfekt for fresing nær hus.
  • En to-trinns snøfreser passer til mykere, større og mer kuperte overflater og opptil 55 centimeter snø. Den freser ikke underlaget rent for snø, men kan til gjengjeld frese dypere mengder med snø, har drift, gir og bremser.

  Tips! Bruk smøremiddel eller fett for å unngå at fuktig snø klumper seg fast i metallet. Du kan for eksempel bruke Multispray eller vanlig formfett/stekespray.

  Flere gode tips til valg av snøfreser:

  • Hvor stort er området som skal ryddes for snø? Jo større område du har å frese, jo kraftigere maskin trenger du. De to-trinns, bensindrevne snøfreserne har mest kraft i motoren.
  • Hvordan ser terrenget ut? Er det kupert og ofte mye snø, bør du velge en freser med litt større og kraftigere hjul.
  • Snøfresere med hjul er enkle å håndtere, desto større hjul desto bedre fremkommelighet og fungerer også på isete overflater med kjetting.
  • Snøfreseres med gummibelter tåler de tøffeste overflater med is og har god kontakt i kupert terreng.
  • Består gårdsplassen din av grus eller du har benyttet strøsand, bør du velge en freser med mulighet for å justere avstanden ned til bakken.

  Snøfresere med store hjul eller belte