Hvordan slipe gressklipperen?

En sunn og grønn plen krever vann, sol, gjødsel, og riktig klipping. Men ikke alle vet at skarpheten på bladene i gressklipperen, også har betydning.

  manuell gressklipper fra gardena
  Husk å vedlikeholde gressklipperen ved å slipe bladene slik at de er skarpe og vil bidra til et godt resultat. Foto: Gardena

  Manuelle, motorløse gressklippere er ikke det de fleste kjøper nå om dagen. Den hendige, stillegående klipperen er for mange likevel fortsatt mer enn nok. Til mindre plener, kan disse være svært praktiske.

  Som med alle andre gressklippere er det viktig med godt vedlikehold. For manuelle klippere handler dette i all hovedsak om å passe på at bladene er skarpe og fine. Da sørger du for at selve jobben gjennomføres enklest mulig, samtidig som gresstråene kuttes på en mest mulig fordelaktig måte, som legger til rette for god og sunn vekst.

  Men hvordan sørger du for å holde den manuelle klipperen skarp og fin? Svaret er å slipe gressklipperens blader.

  – For mange er nok det beste å levere gressklipperen til noen som virkelig kan det, sier Vibeke Kaareng Rotegård, produktsjef for sesongvarer i Optimera.

  Riktig vinkel og utstyr

  Grunnen til at produktsjefen i all hovedsak anbefaler å levere gressklipperen til fagfolk, er for å forsikre at ting gjøres riktig, samtidig som vinkelen på bladene opprettholdes. Vinkelen gresstråene kuttes med har nemlig mye å si for videre vekst.

  – For optimal vekst skal gresstråene kuttes med 25 graders vinkel. Dette er det selvsagt også tatt høyde for på gressklipperens blader. Uten erfaring og riktig utstyr kan det være vanskelig å opprettholde denne vinkelen, sier Rotegård.

  Ønsker du likevel å slipe gressklipperen selv, har produktsjefen følgende råd for å gjøre jobben så trygg og god som mulig.

  – Begynn med å løsne bladet forsiktig, og spenn dette fast i en skrustikke eller lignende. Deretter slipes bladet optimalt sett i 25 graders vinkel, ved bruk av en håndfil, sier hun.

  Utstyret du trenger

  Mange manuelle sylinderklippere har også en selv-slipende mekanisme, som i utgangspunktet skal sørge for å holde bladene skarpe til enhver tid. Denne mekanismen trenger likevel at arbeidsforholdene ligger best mulig til rette, og da er det løpende vedlikehold som er avgjørende.

  Slik vedlikeholder du gressklipperen:

  1. Sørg for å rengjøre klipperen med jevne mellomrom

  2. Legg klipperen på bakken og ta en ordentlig visuell sjekk av de ulike delene. Sørg for at det ikke ligger grus eller andre uønskede ting i mekanismen

  3. Sjekk knivsylinderen og underkniven for å se om det er skår der, og fjern eventuelle skår med slipestein

  4. Oppbevar gjerne klipperen under tak eller en presenning mellom bruk