Hvilken sag til laminat?

Det er klart for nytt laminatgulv. Sørg bare for at du har rett sag egnet til å kutte laminat.

Mann som måler laminat ved en sag

 

Hva skal du tenke på når du handler inn for å legge laminatgulv? Ekspertens tips er en skarp sag.

– Laminat sliter veldig på tennene på sagbladet. Det viktigste når du skal sage i laminat, er at du bruker en fintagget sag, egnet for laminat, og med herdede tenner. Det holder sagen skarp over tid. Aller helst bør den ha et belegg på bladet for å minske friksjon, sier Kjetil Grendahl, kategorisjef for verktøy hos Optimera Montér.

Kjøp nytt sagblad eller ny sag

Han understreker at du absolutt bør sørge for ny sag eller nytt sagblad når du skal i gang med å kutte til laminat. Du kan selvfølgelig bruke en gammel sag. Men vær obs på at om du har slitte sagblad, så vil du ikke få pene og rene snitt. Da blir ikke totalresultatet så bra som det kunne ha blitt.

– Et sløvt sagblad vil rive opp laminatet. Det er kanskje ok dersom du skal liste etterpå, men det vil være tyngre og sage. Du vil bruke mer tid dersom du skal sage med et sløvt sagblad, sier Grendahl.

Riktig blad til sagen

Håndsag og muskelkraft går fint når du skal sage i laminat. Men har du allerede en kapp- eller gjærsag hjemme, så kjøp med et nytt sagblad. Riktig blad er det viktigste, slik at du ikke sliter på produktet. Skal du bare skjære rent treverk, bruker du færrest mulig tenner og gjerne grov sag. Til laminat og lister bruker du fine tenner på sagbladet.

Sag fra undersiden på laminat

Når du sager i laminat, bør du sage fra undersiden. Da får du det peneste resultatet på fremsiden av produktet.

Mot slutten av gulvprosjektet ditt, kan det hende du vil ønske deg en bedre sag:

– Når du legger gulv, er det nesten aldri slik at siste rekka blir hel. Da må du sage alle bordene på langs, og det er ganske mye jobb i et rom som kanskje er ti meter langt. Da er sirkelsag eller stikksag perfekte redskap. Men for all del, du klarer deg fint med en god håndsag, sier Kjetil Grendahl.


Produkter