Hvordan velge riktig varmepumpe?

Med en luft til luft-varmepumpe får du stabil og komfortabel oppvarming av boligen din, samtidig som du reduserer strømforbruket. Her lærer du hvordan du velger riktig varmepumpe.

Bilde av Jarle fra Montér ved siden av varmepumper
Med riktig luft til luft varmepumpe kan du gå de kalde månedene i møte med vissheten om at du har sikret deg komfortabel innetemperatur og redusert strømforbruk.

Det finnes en rekke ulike typer varmepumpeløsninger på markedet. Men der vann til vann- og luft til vann-varmepumper er mer omfattende installasjoner som krever prosjektering, er luft til luft-varmepumper en enklere og rimeligere løsning. Luft til luft-varmepumper passer i de aller fleste hjem og er en investering som raskt vil lønne seg. Men hvordan vet du hvilken varmepumpemodell som egner seg best for deg?

— Den store forskjellen ligger i hvordan de ulike modellene fordeler den varme luften. En vegghengt modell kaster luften lenger ut i rommet enn en gulvstående varmepumpe, som først og fremst sender varmen oppover. I tillegg kan spjeldet på en veggehengt varmepumpe ofte justeres, slik at du i større grad kan styre hvor varmen skal peke i rommet, sier Nilsen.

Gulvmodeller oppleves ofte som mer stillegående.  

En luft til luft varmepumpe består av en inne-del og en ute-del. Selv om inne-delen henger på stueveggen, behøver ikke nødvendigvis utedelen å henge på ytterveggen rett bak. I installasjonsveiledningen står øvre og nedre grense for avstand mellom delene godt beskrevet. Her vil montøren kunne bistå med råd om riktig plassering, uten at det skal gå på bekostning av den mest synlige delen av fasaden.

Hvordan velge riktig varmepumpemodell?

— Alle varmepumpemodellene som føres av Montér er kvalitetsprodukter fra kjente kvalitetsleverandører som Bosch og Panasonic, forteller Nilsen.

Bosch Climate6100i er en liten modell (5 kW) som passer godt til mindre boliger, garasjer og fritidsboliger.

Bosch Climate8100i er en mellomstor modell (6,5 kW) som sørger for høy komfort i de aller fleste boliger. Denne leveres i fire utførelser – hvit, grå, sort og rød, og er dermed enkel å matche til resten av interiøret.

Bosch Climate9100i er vår kraftigste varmepumpe på hele 8,5 kW. Den egner seg spesielt godt der det er behov for oppvarming av store flater.

Gulvmodellen Panasonic Z25UFEA passer ypperlig i rom med knevegger eller der du ikke ønsker å henge noe på veggen. Med en kapasitet på 5,5 kW får du en kraftig varmepumpe som kan plasseres diskret.

Panasonic CZ25WKE 
er vår smaleste modell med sine 779 mm. Med kapasitet på 5,2 kW er den ekstra godt egnet for mindre boenheter og hytter.

Sjekkpunkter før valg av varmepumpe
— Å velge riktig varmepumpemodell starter alltid med en behovsanalyse. Hvor stort areal skal varmes opp? Skal du begrense oppvarmingen til ett rom eller en hel etasje? Skal du ha det varmere i stua, eller ønsker du en jevnere innetemperatur i hele huset?

Jarle Talhaug Nilsen er daglig leder i Montér Askøy i Optimera, og har lang erfaring med salg av varmepumper.

— Plassering av pumpen er alfa og omega. Som hovedregel bør inne-delen plasseres i det området du ønsker oppvarming, men vær obs på hvordan du bruker rommet. Hvis varmepumpen står i stuen med døren lukket, vil naturlig nok ikke varmen spre seg, fortsetter han.

Ønsker du å heve gjennomsnittstemperaturen i hele huset kan varmepumpen med fordel plasseres i en gang eller annet fellesareal, slik at varmen får sirkulere fritt.

— Siden de fysiske lovene gjør at varm luft stiger og kald luft synker, er ikke plassering i trappegangen nødvendigvis ideelt for alle. Du bør i så tilfelle ha et ventilasjonsanlegg med varmegjenvinning, for å sikre god spredning av den varme luften. I noen tilfeller kan det for optimal varmeutnyttelse lønne seg å kjøpe to mindre pumper fremfor én stor, påpeker Nilsen.

Det er ikke bare rommets størrelse som avgjør, planløsningen spiller også inn.  

— Har du en åpen løsning, trenger du en varmepumpe med høy nok effekt til å dekke varmebehovet i hele etasjen. Hvis du kun skal varme opp en liten TV-stue, kan du gå ganske mye ned på effekt.

Den enkleste måten å sikre at du får riktig varmepumpe og riktig plassering for ditt behov er å invitere en av Montérs tilknyttede montører på befaring.

— Kom innom et av Montérs byggevarehus så hjelper vi deg!

Les også: spar strøm med luft til luft varmepumpe

Vegghengt eller gulvstående varmepumpe?

Vegghengte varmepumper er mest bruk og mest kjent, men det finnes også modeller som er beregnet for plassering på gulv.

— Disse egner seg typisk i andre etasje, for eksempel i en loftstue med knevegger, forklarer Nilsen.

En av fordelene med en gulvmodell er at den kan gli lettere inn i interiøret, selv om det ikke bare er designet som teller.

HZ25XKE er Panasonics toppmodell. Med effekt på 7,5 kW er den spesielt velegnet for nordisk klima.

— Samtlige modeller er svært energieffektive og har enten energiklasse A++ eller A+++, og prisen ligger stort sett mellom 20.000 og 30.000 kroner ferdig montert.

Rask levering og montering

Alle varmepumper fra Montér selges med avtale om montering inkludert i prisen. Det er ikke fritt frem å installere varmepumper selv, men krever en kvalifisert montør.

— Alle våre montører er F-gass sertifiserte. Det er en forutsetning for å installere luft til luft-varmepumper, og sikrer at du som kjøper får produktet ditt både korrekt installert og plassert, forklarer Nilsen.

Montérs byggevarehus er klare for vinteren og har godt med produkter på lager.

— I disse tider der vi vet at mange sliter med å få tak i både produkter og håndverkere, er vi veldig glad for å kunne bistå både med kort leveringstid og god tilgjengelighet på fagfolk, sier Jarle Talhaug Nilsen.

Har du spørsmål om varmepumper? Kom innom et av våre byggevarehus for en prat!