Hvordan spare strøm hjemme og på hytta?

Å spare strøm er nå viktigere for lommeboka enn noen gang. Her gir vi deg 6 gode tips til strømsparing.

Lyspære på innsiden av et lite trehus

 

Det er mange grep du kan gjøre for å bruke mindre strøm i huset eller på hytta. Mange hytteeiere gruer seg til en vinter med skyhøye strømregninger, som ikke kommer inn under Statens støtteordninger. Her er noen tips for å spare på strømmen:

Strømsparetips 1: Fyr med ved og lukk dører

Oppvarming er ofte det som trekker mest strøm. Dersom du har en ovn å fyre i, er det derfor all grunn til å bruke den som hovedkilde for oppvarming av boligen eller hytta. Kjøp fyringsved til en fornuftig pris og skru elektriske ovner og gulvvarme ned til så lav temperatur som mulig. Men ikke overdriv! Pass på at det alltid er varmt nok til at ikke rør fryser og forårsaker frostspreng og vannlekkasje. Tommelfingerregelen for rom med vannrør er minimum 10 varmegrader.

Vær også obs på at en lukket, ny peis, eller rentbrennende vedovn, gir over 4,5 ganger mer varme enn en åpen peis. Fyring i åpen peis gir en virkningsgrad på 10-15 prosent av energien, mens en ny og rentbrennende ovn utnytter 90 prosent eller mer av energien i veden, ifølge Huseierne.no.

 

Strømsparetips 2: Invester i moderne panelovner

Gamle panelovner kan være både upresise og lite energieffektive. Å investere i moderne panelovner med wifi-styring og termostat kan fort bli lønnsomt når strømprisene er rekordhøye. Har du ikke anledning til å bytte alle, så prioriter den eller de som for eksempel også må stå på når hytta er tom. Merk at fjernstyring og overvåking av temperaturen krever internett-tilgang.

 

Strømsparetips 3: Reduser trekk fra dører og vinduer

Tettelister er et enkelt, billig og utslagsgivende tiltak for å holde kulda ute. Før et stearinlys langs listene og se hvor flammen blafrer. Da har du funnet varmelekkasjene.

Som en midlertidig løsning kan du også bruke en dyne eller sovepose til å tette trekken fra den utette inngangsdøra på hytta om nettene, og når ingen skal være hjemme eller på hytta på en stund.

Husk likevel på at det bør være noe luftsirkulasjon i rommet. Det gjelder hele året, for å forebygge et fuktig innemiljø med sopp- og muggproblemer. Skalk derfor ikke lukene helt i for eksempel kjelleren eller på loftet.

Strømsparetips 4: Luft til luft-varmepumpe for mindre bruk av strøm

Luftvarmepumper har blitt svært populært, og det er ikke uten grunn. Lavere strømforbruk og høyere varmekomfort er en vinn-vinn-investering. Vurder om ikke bare boligen, men også om hytta burde få montert en varmepumpe.

Strømsparetips 5: Trekk ut støpselet til el-apparater

Flere elektriske apparater trekker litt strøm selv i stand by-modus når støpselet står i. Skal du være lenge borte og har tømt kjøleskap og fryser, er det ingen grunn til at det skal stå påskrudd. Trekk i stedet ut støpselet. Skrur du det bare av og lar støpselet stå i, kan kjøleskapet eller fryseboksen automatisk skru seg på igjen etter et eventuelt strømbrudd, når strømmen kommer tilbake igjen.

TV-en og tilhørende elektronikk kan med fordel også trekkes ut. Da sikrer du deg samtidig mot skader ved et eventuelt lynnedslag.

Strømsparetips 6: Slukk lys og bytt til LED

Slukk all belysning som ikke trenger å stå på i hverdagen, og skru av alt, eller i hvert fall til et minimum, når du ikke oppholder deg der. Om det ikke allerede er gjennomført: Bytt fra halogenpærer til strømsparende LED-belysning.

Med disse tiltakene kan strømregningen reduseres med flere tusen kroner.