Slik velger du riktig kran og vask til kjøkkenet ditt

Når du skal velge ny kran eller vask, spiller både funksjon og design en rolle. Hva er ditt behov? Og hvilken stil har du? Her er guiden som hjelper deg med å velge riktig.

kjøkkenbenk med blandebatteri og en rekke appelsiner til høyre for kjøkkenvasken
Velg en kjøkkenkran som passer ditt kjøkken. Velg mellom et utvalg praktiske løsninger. Foto: Blanco

Over halvparten av tiden du er på kjøkkenet blir brukt rundt vasken og kranen, enten du fyller vann til matlaging, skyller kopper eller bare vasker hendene. Kranen og vasken er en så naturlig del av hverdagen at du kanskje ikke engang tenker på hvor mye du bruker disse elementene på kjøkkenet ditt?

Men det er flere ting det er verdt å tenke på før du begynner å velge kran og vask – både når det gjelder design og funksjon.

Nytt kjøkken? Ved å booke et kjøkkenmøte hos oss får du hjelp og veiledning gjennom hele prosessen.

Valg av riktig kran/blandebatteri

Kraner kommer i et mangfold av stiler og materialer, fra delikate buer til moderne, rette linjer og finisher som krom, messing og metall. Her er noen ting å vurdere:

 • Høyde: Kranen bør være av passende høyde for lettvint bruk og rengjøring.
 • Størrelse: Husk å måle for å sikre at kranen passer inn på kjøkkenet.
 • Design: Det bør harmonere med kjøkkenets generelle utseende.
 • Kvalitet og vedlikehold: Ulike materialer krever forskjellig vedlikehold, og produktets kvalitet kan påvirke dets varighet.

Selv om kranens hovedfunksjon alltid vil være å gi kaldt og varmt vann, kan dagens kraner også tilby avanserte funksjoner. For eksempel berøringsfrie kraner for hygiene eller uttrekkslanger for lettvint rengjøring. Noen moderne kraner tilbyr også kullsyrevann, isvann, eller kokende vann på et øyeblikk.

Tips! Hva med en Quooker?

Etterspørselen etter den kokende kranen «Quooker» er stor. Nordmennene har virkelig tatt Quooker til seg, og det er det mange grunner til:

 • Kan brukes til mye: Det er praktisk talt ingen begrensning for hva du kan bruke Quooker-kranen til. Det kokende vannet brukes lett til å desinfisere flasker og barnesmokk eller når du brygger te, lager nudelsuppe, tapper grønnsaker, server fisk, koker pasta eller skålder mandler. Det er mange muligheter.
 • Finnes i forskjellige modeller: Quooker finnes i tre ulike modeller. Du kan ha blandebatteriet og de kokende kranen atskilt, du kan ha kaldt, varmt og kokende vann fra samme kran, eller du kan velge en modell med en praktisk uttrekksslange.
 • Den er barnesikker: Med Quooker er det ingen ledninger å dra i, og den kan heller ikke falle på gulvet. Den sitter fastmontert på kjøkkenbenken og kan ikke rikkes på. Quooker-kranen er også barnesikret, og i motsetning til vannkokeren, er den isolert på en måte som gjør at den ikke blir varm ved bruk.

Valg av vask

Når du skal velge ny vask, er det ikke bare størrelse og materiale du skal tenke på. Du må også tenke på design og montering. For noen kan det være smart å ha en stor vask, som har plass både til stekeplater og kokekar. Andre trenger en liten vask siden det ikke er så mye benkeplass på kjøkkenet. Noen velger en vask med kant, mens andre foretrekker at den flukter med resten av benkeplaten så det er lett å børste bort smuler og annet smuss.

Materialvalg er en annen avgjørende faktor:

 • Porselensvask: Består av materialer som kvarts og feltspat, er holdbar og passer godt med ulike benkeplater. En porselensvask er det klassiske valget som passer til mange forskjellige typer benkeplater, fra tre til naturstein.
 • Komposittvask: Blanding av granitt, akryl og fargepigmenter gir en robust og pen løsning. Denne typen vask kan fås i forskjellige farger og dimensjoner, både runde og firkantede, slik at du har muligheten til å sette ditt eget personlige preg på kjøkkenet.
 • Stålvask: Gir en sømløs finish, lett å vedlikeholde og kan integreres med stålbenkeplater. Vasken er designet i mange forskjellige former og uttrykk som passer til både det romantiske og mer moderne kjøkkenet.
 • Core- og corian-vask: Oftest brukt sammen med benkeplater av lignende materialer for en elegant og eksklusiv look. Disse to typene vasker er laget av forskjellige mineraler blandet med akryl, som gir en ekstremt holdbar overflate – lettholdt og enkel å reparere.