Hvordan feste postkassen skikkelig?

Lurer du på hvordan du skal henge opp postkassen? Her forteller vi deg det viktigste du trenger å vite.

Alle foto: HABO

Det er ikke fritt frem å velge ut en plass postkassen din skal stå, eller hvordan postkassen skal merkes. Her kan du lese litt om reglene som gjelder.

Hvordan henge opp postkasse?

Er du heldig, kan du feste postkassen rett på for eksempel garasjeveggen, eller et tre. Husk at postkassen skal plasseres i en høyde slik at postbudet enkelt kan legge posten oppi. Åpningslokket bør ikke være lavere enn 90 cm over bakken.

Dersom du ikke har en vegg eller et tre å henge postkassen på, er et alternativ å feste postkassen i en stolpe, eller bøyle i bakken, som er godt forankret med stolpesko. Et annet alternativ er å gå sammen med naboer om å kjøpe et ferdigbygget postkassestativ, eventuelt bygge det selv.

Stolpesko er nødvendig for at stativet du fester postkassen til skal stå stødig i bakken. Den spisse enden av stolpeskoen slås ned i bakken, eller støpes inn. Så setter du postkassestativet ditt i stolpeskoen og fester med skruer.

Hvor skal min postkasse stå?

Det finnes klare regler for hvor postkassen skal plasseres. Hvor postkassen skal stå, avhenger av hvilken type bolig du har og i hvilket område du bor. Ifølge Posten, er regelen for plassering slik:

  • I tettbygd strøk skal postkassen plasseres ved port eller innkjøring, eller inntil 100 meter utenfor.
  • I spredtbygd strøk skal postkassen plasseres ved port eller innkjøring til eiendom, eller inntil 250 meter utenfor.
  • I boligblokker og bygårder skal postkassen plasseres ved felles inngang, med mindre det er et bedre alternativ.
Grønn postkasse på mursøyle foran thuja.
Har du en vegg, eller et tre å feste postkassen på, er det enkelt. Andre ganger må du sørge for å ha et stødig stativ før du kan henge opp postkassen din. Alle foto: HABO.

Det finnes imidlertid unntak fra reglene. En av dem er at bevegelseshemmede kan ha postkassen ved inngangsdøren. Et annet unntak er dersom du bor slik til at utlevering krever en høy kost. Da kan Posten be om at postkassen plasseres lengre vekk fra huset ditt. For hytter og sesongboliger gjelder også unntaksregler for hvor postkassen skal plasseres.

Hva skal stå på postkassen?

Postkassen skal merkes med navnene til alle i husholdningen som skal motta post. Det er viktig å huske at merkingen skal settes foran på postkassen og ikke på lokket.  Da gjør du jobben lettere for postbudet.

Hvor stor er en postkasse?

En postkasse skal være stor nok til å kunne motta brev, aviser og pakker i større størrelser. Hos Montér finner du postkasser som er 270 mm brede, 140 mm dype og 4500 mm høye. Postkassene rommer 12,5 liter og har et lokk på 302 x 202 mm. Vi har både postkasser med og uten lås. Postkassene med lås har i tillegg et brevinnkast på 250 x 30 mm.

Hvor kjøpes postkasser?

Hos Montér finner du postkasser i forskjellige farger, med og uten lås. Vi har også postkassestativ med plass til syv postkasser.