Hvilken olje trengs til snøfreseren?

Hvilken olje du skal ha til snøfreseren avhenger av hvor mange minusgrader den skal stå i, samt viskositet. Det er viktig å bruke riktig olje.

Nærbilde av sort og rød snøfreser med motor.
Det anbefales å bytte olje på snøfreseren en gang i året. Finn ut hvilken olje du trenger. Foto: Shutterstock

Hvis du bruker feil olje på snøfreseren, kan den i verste fall bli ødelagt. Viskositeten varierer også fra oljetype til oljetype. Kjøp den oljen som hører til din snøfreser

– Ved feil oljebruk kan stemplene i motoren få feil belastning, og du får ikke riktig smøring og avkjøling. I verste fall kan motoren bli ødelagt. Den oljetypen vi selger til snøfresere heter SAE 5W-30, opplyser produktsjef Vibeke Rotegård i Montér hos Optimera.

Når snøfreseren er ny, bør du bytte olje etter fem driftstimer. Dette er for å få løsnet eventuelle sponrester som sitter igjen fra fabrikk etter boring og fresing av motoren.

– Etter dette bør du bytte olje før hver sesong. Det er også viktig at du med jevne mellomrom sjekker at oljen ikke er under minimumsnivået. Da må du etterfylle, sier Rotegård.

Slik sjekker du oljen

Bruk peilestaven i påfyllingsrøret. Det skal være olje til "full"-merket. Mål ikke oljenivået hvis motoren nettopp har vært i bruk, da vil det vise for lavt nivå. Er oljen misfarget, skifter du den ved å fjerne tappebolten under motoren. La den brukte oljen renne ned i en plastdunk eller lignende. Lever den brukte oljen på nærmeste gjenvinningsstasjon, olje er farlig avfall.

Vedlikehold av snøfreser

I tillegg til oljesjekk gir Rotegård følgende tips om vedlikehold av snøfreseren.

– Lagre snøfreseren under trekk hvis den står ute. For batteridrevne snøfresere er det viktig at batteriene lagrest frostfritt inne, slik at de ikke forringes.