Bålpanne på terrassen – dette må du passe på!
Har du en bålpanne på terrassen? Da bør du sette deg inn i brannsikkerhet.

Foto: Espegard
Med en bålpanne på terrassen ligger alt til rette for et hyggelig samlingspunkt med familie og venner, enten dere trenger en varmekilde, noe avslappende å se på, eller vil grille noe digg. Husk bare å ta hensyn til brannsikkerheten.
En hyggestund ved bålpannen kan fort bli snudd til et mareritt dersom det tar fyr utenfor bålpannen. Det er derfor svært viktig å sette seg inn i hva som er forsvarlig med tanke på brannsikkerheten.
Hva slags underlag bør en bålpanne ha?
Steinar Tegneby, senioringeniør i Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB), påpeker at det er viktig å lese bålpannens brukerveiledning nøye og følge den. Det er for eksempel ikke alle bålpanner som er egnet til å stå på en terrasse med brennbart underlag, som treverk. En løsning kan være å legge et ubrennbart materiale under bålpannen, for eksempel en helle av betong eller stein.
Hvor bør en bålpanne stå?
Plasser bålpanna i trygg avstand fra vegger og annet brennbart materiale.
– Benytt aldri bålpanne under tak, annen terrasse eller markiser. Benytt heller aldri bålpanne i innelukket terrasse eller på en balkong, advarer Steinar Tegneby.
Hvordan få fyr i en bålpanne?
For å få fyr i bålpannen bør du bruke tørr ved. Start med å legge to kubber parallelt nederst med litt luft imellom, og legg to mindre oppå i motsatt retning. Krøll sammen noen avissider, eller bruk tennbriketter eller tennposer, innimellom vedkubbene. Legg deretter på litt opptenningsved, før du tenner på med en fyrstikk.
– Tennvæske ved opptenning vil gi høye flammer og ekstra stor fare for antennelse. Mye væske kan også renne gjennom bålpanna, og antenne underlaget, sier Steinar Tegneby.
Tegneby anbefaler å benytte en vannkanne for å fukte bakken rundt bålpanna før den tennes.
Hvordan unngå gnist fra bålpannen?
Steinar Tegneby påpeker at ved kan gnistre og antenne underlaget og annet brennbart materiale i nærheten av bålpanna.
En gnistfanger beskytter omgivelser rundt for gnist, slik at bålpannen blir et tryggere ildsted. En vind-og varmeskjerm til bålpannen skjermer for vinden, samtidig som den reflekterer varmen fra bålet.
– Ved vind, er det ekstra viktig å vurdere faren for gnister som kan spre seg langt. Gå aldri fra bålpanne når den brenner, og husk å slukke den godt, sier Tegneby.
Hvordan slukke bålpannen?
Når du er ferdig med å bruke bålpannen, er det tryggest å kvele flammene ved å sette på lokket. Uten tilgang til luft, lever ikke flammene.
Dersom uhell skulle skje, om bålpannen velter eller om det begynner å brenne, bør du bruke vann eller håndslokkere som har klasse A – pulver, skum eller vann. Sett gjerne en vannkanne med vann lett tilgjengelig om noe skulle antenne, sier Tegneby.
I egen hage kan du fyre i bålpanna når som helst på året, men husk bålforbudet fra 15. april til 15. september i skog og utmark!