Bålpanne på terrassen – dette må du passe på!

Har du en bålpanne på terrassen? Steinar Tegneby, senioringeniør i Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) gir deg tipsene for å ivareta brannsikkerheten.

Foto: Espegaard

Med en bålpanne på terrassen ligger alt til rette for et hyggelig samlingspunkt med familie og venner, enten dere trenger en varmekilde, noe avslappende å se på, eller vil grille noe digg. Husk bare å ta hensyn til brannsikkerheten.

En hyggestund ved bålpannen kan fort bli snudd til et mareritt dersom det tar fyr utenfor bålpannen. Det er derfor svært viktig å sette seg inn i hva som er forsvarlig med tanke på brannsikkerheten.

Hva slags underlag bør en bålpanne ha?

Steinar Tegneby, senioringeniør i Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB), påpeker at det er viktig å lese bålpannens brukerveiledning nøye og følge den. Det er for eksempel ikke alle bålpanner som er egnet til å stå på en terrasse med brennbart underlag, som treverk. En løsning kan være å legge et ubrennbart materiale under bålpannen, for eksempel en helle av betong eller stein.

Hvor bør en bålpanne stå?

Plasser bålpanna i trygg avstand fra vegger og annet brennbart materiale.

– Benytt aldri bålpanne under tak, annen terrasse eller markiser. Benytt heller aldri bålpanne i innelukket terrasse eller på en balkong, advarer Steinar Tegneby.

Hvordan unngå gnist fra bålpannen?

Tegneby påpeker at ved kan gnistre og antenne underlaget og annet brennbart materiale i nærheten av bålpannen.

En gnistfanger beskytter omgivelser rundt for gnist, slik at bålpannen blir et tryggere ildsted. En vind-og varmeskjerm til bålpannen skjermer for vinden, samtidig som den reflekterer varmen fra bålet.

– Ved vind, er det ekstra viktig å vurdere faren for gnister som kan spre seg langt. Gå aldri fra bålpanne når den brenner, og husk å slukke den godt, sier Tegneby.

Hvordan slukke bålpannen?

Når du er ferdig med å bruke bålpannen, er det tryggest å kvele flammene ved å sette på lokket. Uten tilgang til luft, lever ikke flammene.

Dersom uhell skulle skje, om bålpannen velter eller om det begynner å brenne, bør du bruke vann eller håndslokkere som har klasse A – pulver, skum eller vann. Sett gjerne en vannkanne med vann lett tilgjengelig om noe skulle antenne, sier Tegneby.

I egen hage kan du fyre i bålpannen når som helst på året, men husk bålforbudet fra 15. april til 15. september i skog og utmark!