Hva slags ytterdør skal du velge?

Ytterdører finnes i utallige utførelser og modeller. Her ser vi nærmere på hva som kjennetegner de mest brukte dørtypene.

Lys grå ytterdør med smalt, vertikalt høyt glassparti til sortmalt husvegg.
Enten du velger ytterdør i kompositt, tre eller PVC, bør du velge en dør som passer både huset og eiernes personlighet!

 

En ytterdør er ikke bare en dør. Den er selve førsteinntrykket til hjemmet ditt, og kan fortelle mye eller lite om dere som bor der.

Men utseendet er som kjent ikke alt, først gjelder det å finne ut hvilken type dør du trenger. Hvilke egenskaper skal den ha? Hvor mye vedlikehold vil den trenge? Hvor mye penger vil du legge i den?

— Overordnet kan vi si at det finnes tre hovedtyper ytterdører: Rene tredører, komposittdører og PVC-dører. Og det finnes en rekke avarter av disse tre igjen, forteller Gaute Rotegård, driftsleder Montér Nesbyen i Optimera.

Tre, kompositt eller PVC

Den rene tredøren består av en treramme som isoleres godt før den paneleres både utvendig og innvendig med den amerikanske furusorten accoya.

— Fordelen med accoya er at denne tresorten er selvimpregnerende, noe som reduserer behovet for vedlikehold. Men disse tredørene ser vi sjelden brukt på boliger, de er mest populære i hyttemarkedet.

Komposittdøren derimot, er den desidert mest populære dørtypen til hus og leiligheter.

— Denne døren består også av en isolert treramme. Men i stedet for trepanel, har den overflater i kompakt laminat.

Ytterdører i kompositt er svært fuktbestandig, og egner seg godt i nordisk klima.

— En komposittdør er solid og kan leveres i svært mange standardutførelser. Det er en grunn til at denne typen er vår mest solgt, sier Rotegård.

PVC-døren er litt dyrere enn komposittdøren, men til gjengjeld nærmest vedlikeholdsfri.

— Her består hele konstruksjonen av PVC-materiale. Det gjør at den egner seg spesielt godt i litt krevende omgivelser, for eksempel i sure miljøer, eller på boliger som står utsatt for sjøsprøyt, forklarer Rotegård.

Hvilke egenskaper er du på jakt etter?

Når type dør er valgt er det på tide å se på hvilke egenskaper du søker i din nye ytterdør.

Har du behov for ekstra isolasjon? Er det mye støy rundt boligen din? Vil du ha en ekstra brann- og innbruddsikker dør? Mulighet for kodelås? Eller kanskje en kombinasjon av alt sammen?

Se hele ytterdørutvalget vårt her

— Hos Montér finner du en rekke kvalitetsdører fra mange ulike leverandører, så vi har helt sikkert døren for deg. Skulle du ønske deg noe vi ikke har på lager kan vi bestille det inn. Tenk gjennom hvilke behov du har og ta turen innom byggevarehuset så hjelper vi deg i mål, lover Rotegård.

Dress to impress

Selv om vi alle kan være enige om at skjønnhet kommer innenfra, er det ikke noe i veien for å tenke litt overflatisk når det kommer til dører. Hvis alle velger den samme klassiske ytterdøren kan det fort bli litt kjedelig.

— Ikke undervurder kraften i ei flott ytterdør, slår driftsleder Rotegård fast med glimt i øyet.

Han skulle ønske flere turte å ta et dørvalg utenfor boksen. Det finnes nemlig ytterdører i alle kategorier:

  • Moderne ytterdører har gjerne et stramt uttrykk. Her finner vi alt fra glassflater i ulike størrelser og fasonger til dører med ekstra dekor i form av utskjæringer eller spiler.
  • Tofløyet ytterdør, hvis du ønsker deg et storslått inngangsparti. En dobbel ytterdør kan virkelig sette prikken over i’en. En klassisk tofløyet ytterdør passer ikke bare inn i tradisjonell herregårdsstil, det går fint an å installere moderne, stramme linjer også her.
  • Lek med farger! Mange ytterdører kan leveres i et bredt utvalg NCS-farger. Hva med en blå ytterdør? Eller en kanarigul velkomst?
  • Eik ytterdør eller en ytterdør i teak kan bidra til å gi boligen et eksklusivt preg.

Godt dørvalg!