Hva er gipsplater laget av?

Det finnes et stort utvalg gipsplater på markedet og platene kan brukes både innendørs og utendørs. Her ser vi nærmere på hva ulike gipsplater lages av.

Foto: Gyproc

De ulike gipsplatenes egenskaper styres i stor grad av hvilke råvarer som brukes i produksjonen.

Gips er et naturmateriale som hentes opp fra bakken, og gipsplater tilsettes hverken lim eller andre kjemikalier. Siden gips i praksis kan gjenvinnes i det uendelige, regnes gipsplater som et svært miljøvennlig produkt.

Den typiske standardplaten kommer i mange ulike tykkelser og består ganske enkelt av gips kledd i kartong.

Robuste gipsplater

Ekstra slitesterke gipsplater, som Ultraboard fra Norgips og Habito fra Gyproc, tar også utgangspunkt i den tradisjonelle gipsen. Men her blir gipskjernen forsterket med en glassfiberarmering som gjør platene ekstra motstandsdyktige og egnet til å bære mye vekt.

Disse platene monteres og overflatebehandles på samme måte som tradisjonelle plater, men her kan du altså henge opp flatskjermen med en vanlig treskrue eller dunke en basketball rett i veggen uten at platene tar skade av det.

Lydisolerende gipsplater

I gipsplater laget spesielt for å dempe lyd, er gjerne gipskjernen pakket tettere sammen enn i øvrige plater. Jo høyere massetetthet, eller densitet om du vil, dess mindre lyd slipper gjennom platen.

Gipsplater beregnet for våtrom

Kartongkledde gipsplater egner seg dårlig i våtrom. Gipsplater for våtrom lages derfor av uorganisk materiale som tåler fukt og hemmer bakterievekst.

I tillegg til gips består kjernen gjerne av kompositt eller sement, som så forsterkes med et lag glassfibernett. Våtromsplater holder på formen og er sterke nok til å bære fliser. Siden denne typen gipsplater har god diffusjon, altså spredning fremfor oppsamling av fukt, trenger du ikke bekymre deg for innesperret fuktighet.

Hva er gipsplater som hindrer brann laget av?

Alle gipsplater yter god brannmotstand, men det finnes også spesialgipsplater som sørger for ekstra brannbeskyttelse. Disse brukes først og fremst til vegger, himlinger og til brannisolering av bærende stålkonstruksjoner.

Brannplate og Fireboard fra Norgips har en kjerne av spesialgips kledd med ekstra kraftig armering av glassfiber. Mens Gyproc Protect er tilsatt leire for økt brannmotstand og vermikulitt for å hindre at platen skal krympe.

Har du flere spørsmål om hva gipsplater er laget av? Kom gjerne innom et av våre byggevarehus for en prat!