Hvordan montere takplater?

Mange ønsker å montere takplater ute selv, da denne løsningen er kjent for å kreve lite vedlikehold takket være robuste materialer. Jan Ove Øen ved Montér i Ål, gir noen eksperttips til alle hjemmesnekkere der ute. Her forklarer han hvordan du med enkle grep kan legge takplater ute på egen hånd.

tak med takplater fra BMI, i norsk tettsted langs kysten
Hvordan legge takplater ute? Vi gir deg tipsene du trenger! Her tak lagt med BMI Aerodek Quadro Plus. Foto: BMI

Fordelene med å montere takplater ute

Ifølge Øen – som til daglig jobber på avdelingen byggeservice på Montér – finnes det fordeler ved de fleste taksorter. Når det kommer til takplater, er det fordeler både med tanke på tidsbruk og vedlikehold.

– Takplater går kjapt å legge, og du kan legge mange kvadratmeter i slengen. Én plate kan for eksempel dekke 12 m2, slik at du relativt kjapt kan dekke hele lengden på hustaket. Taket krever også lite vedlikehold, og er nesten «evigvarende», sier Jan Ove.

Hvilke takplate-materialer som passer best hvor

De fleste takplater kan fås i ulike materialer. Hva slags materiale du bør velge, avhenger blant annet av hva slags klima det er der du bor. Ifølge Jan Ove, er det i hovedsak tre materialer som brukes på takplater.

– Materialene som brukes mest er aluminium og stål. Bor du for eksempel i nærheten av kysten der det er høyt saltnivå i luften, anbefales det å velge en variant av aluminium. Varianter av polyester passer best i områder med moderat saltnivå.

 

       Takplater_plannja2_669x420.jpg

Montering av takplater ute

Fremgangsmåten for å legge takplater ute vil, ifølge Jan Ove, kunne variere noe basert på hvilke takplater du har valgt. Det er derfor viktig å følge bruksanvisningen som følger takplatene dine. Ellers er fremgangsmåten nokså lik for de fleste plater.

– Du må først montere sløyfer og lekter på taket. Sløyfer går oppover, mens lekter går på tvers. Sløyfer legges direkte oppå det vanntette sjiktet på taket, og de skal ligge oppover på sperrene. Lekter monteres med ulik avstand avhengig av takplatetype.

Slik legger du takplater i stål

Dersom du skal legge takplater i stål, er det blant annet viktig å tenke på hvorvidt platene skal legges fra toppen og ned, eller om du skal begynne nederst. Retningen du legger takplatene i vil kunne variere fra produsent til produsent.

– Vanligvis begynner du å legge takplater nederst til høyre på taket. Varianter som Isola Powertekk og AeroDek, skal imidlertid legges fra toppen og ned, opplyser Jan Ove.

Takplater festes med pakningsskruer, som også kan gå under navn som farmerskruer eller plateskruer.

– Disse skruene har en pakning som forhindrer at vann trenger inn og forårsaker rust. Vær nøye med lekteavstand, og bruk denne avstanden som mål for å finne ut hvor skruene skal festes. Når én takplate er festet, fortsetter du med den neste. Husk at takplatene stort sett overlapper hverandre litt, sier Jan Ove.

Slik legger du takplater av polyester

Fremgangsmåten for å legge takplater av polyester er mer eller mindre identisk til fremgangsmåten som brukes for takplater av stål.

– Prosessen er veldig lik. Takplatene ser også veldig like ut. Mitt beste råd er å lese bruksanvisningen fra produsenten, siden alle takplater kan ha spesifikke leggeanvisninger, sier Jan Ove.

Her er utstyret som trengs for å legge takplater ute

Dersom du skal legge takplater ute selv, bør du ha tilgang på følgende utstyr før du setter i gang:

  • Drill
  • Pipebits til farmerskrue
  • Sirkelsag med tilhørende stålblad
  • Verneutstyr som vernebriller og hørselsvern
  • Stillas for enkel tilkomst på taket
  • Krittsnor for å kunne sjekke at alt ligger rett
  • Målebånd, målestokk og blyant
  • Hansker (for å unngå skader på hendene)
  • Fallsikring
  • Takstige (påbudt i forhold til feiing av pipe og sikring til stige)

Det er viktig å tenke på sikkerheten.

– Det kan være tryggere å velge stillas enn stige når du skal klatre opp på taket, siden sistnevnte ofte er mer vinglete, tipser Jan Ove.

Beregning av antall takplater som trengs

For å finne ut hvor mange takplater du trenger å kjøpe inn for å dekke ønsket takareal, anbefaler Jan Ove at du tar noen enkle mål på forhånd.

– Finn takets lengde og bredde, og multipliser disse for å finne ut hvor mange kvadratmeter med tak som skal dekkes. Deretter må du se hvor mange kvadratmeter hver takplate dekker, da dette vil kunne variere fra produkt til produkt.

Han legger til at du ofte må beregne litt ekstra takplater, fordi noe tak «forsvinner» når taket legges.

– Husk at takplatene skal overlappe hverandre litt, noe som gjør at det som i utgangspunktet var 4 m2 takplate, i praksis kanskje bare blir 3,8 m2 når det legges på taket.

Bonustips for legging av takplater

Før du setter i gang med å legge takplater ute selv, har Øen et par smarte tips som er verdt å ha i bakhodet.

Bruk sirkelsag eller stikksag med egnet blad
– Ved kapping anbefales det å ikke kappe med vinkelsliper. Bruk heller sirkelsag, eller stikksag med blad som passer til stål.

Ta hensyn til lyd
– Du kan risikere at et dårlig isolert tak kan avgi mye lyd når det regner eller hagler. Det finnes løsninger som lar deg dempe lyden slik at støynivået ikke blir plagsomt. Dette er noe mange ikke tenker over, kommenterer Jan Ove.

Han kan blant annet anbefale deg å se nærmere på takplater som kommer med et eget belegg, som forhindrer at lyden sprer seg. Dette er noe både AeroDek og enkelte andre leverandører tilbyr.

Vurder snøfanger for å unngå takras
Snøfanger må vurderes ut ifra hvert enkelt tilfelle. Det er huseiers ansvar å forhindre eventuelt takras. 

Tilbake til de andre taktypene