Hvordan forskale en mur?

Hobbysnekkerens store frykt er at forskalingen sprekker når du skal støpe. Her finner du tipsene om hvordan du forskaler en mur med egnede materialer, eventuelt ferdigsystemer.

Alle foto: Jackon

At forskalingen fungerer, er avgjørende for hele byggeprosjektet. Grunnmuren på bygningen din skal holde i generasjoner. Før du kan støpe må du først bygge en forskaling, som er formen betong støpes i.

Hvordan forskaling bygges

Når du skal støpe en grunnmur, trenger du en ramme som holder den våte betongen på plass før den har herdet. Når du bygger forskalingen selv, må den tåle presset fra betongen. Samtidig skal den også være enkel å fjerne når betongen har satt seg. Velg materialer av tre, stål eller aluminium. Hold deg unna sponplater når du bygger forskaling. Ettersom betong inneholder mye vann, vil sponplatene raskt gå i oppløsning.

Betong har en egenvekt på 2400 kg pr. kubikk og presser ikke bare nedover, men i alle retninger. Får du et brudd i forskalingen og støpen renner utover er det en stor jobb og rydde opp. Og enda verre, du må ofte starte forfra igjen. Hvor lang tid det tar for betongen å herde, er avhengig av temperatur og type betong. Betong herder raskere ved høy temperatur. (Kilde: Betongsentrum)

–  Det er to typer forskaling som er aktuelt for hobbysnekkeren, forteller Marie Ringheim, produktsjef for tyngre byggevarer hos Montér i Optimera AS.

– Den ene er tradisjonell forskaling, som du bygger selv av trevirke og planker. I en systemforskaling settes forskalingselementene sammen som et byggesett. De er raske å montere og kan brukes om igjen, sier Ringheim.

Systemforskaling

For hobbysnekkeren, som vil ha en grunnmur til boden eller garasjen på flat grunn med rette flater, vil en systemforskaling være det enkleste. Systemforskaling er litt dyrere i materialinnkjøp enn en tradisjonell forskaling. Systemforskalingen kan imidlertid gjenbrukes, og den sparer deg for mye arbeid.

Jackon Ringmur produktbilde av ferdigelementene.
Dersom du ikke vil bygge en tradisjonell forskaling til grunnmur, er Jackon Ringmur en av flere ferdigsystemer som finnes i markedet. Foto: Jackon

Hvordan du forskaler garasje eller bod

Dersom du skal sette opp garasje eller bod, er en spesialringmur for kalde konstruksjoner det beste og enkleste alternativet. Jackon garasjeelement fungerer som både forskaling for ringmur og bæring for svill. Du kan støpe ut ringmur og såle i én operasjon – noe som forenkler prosessen betraktelig. Det komplette systemet fra Jackon gir et trygt og fuktsikkert fundament for videre reisverk.

Garasjeelementet er støpt i Jackopor® EPS og har en utvendig fibersementplate som gir en pen sokkel. Elementet er utformet med spor for plassering av en innvendig fibersementplate som utgjør en opphøyd kant. Kanten beskytter treverket i garasjeveggen mot fukt. Fibersementplaten leveres løs. Den monteres i garasjeelementets spor etter ønsket tykkelse på ringmuren. Når du setter sammen de forskjellige elementene, er det viktig at du er nøye i skjøtene.

Fibersementplaten er vedlikeholdsfri, frostbestandig og har en betongliknende overflate. Fibersementplaten kan benyttes ubehandlet, men merk at det kan være variasjoner i fargenyansen. I så fall kan platen etterbehandles med murmaling for å få en enhetlig farge på overflaten. Ønsker du å sette opp en garasje eller bod, finner du mer detaljert informasjon her:

Les mer om Jackon Garasjeelement

Slik bygger du med Jackon Ringmur og Thermomur®

Jackon Ringmur og Thermomur® er ikke forskaling i tradisjonell forstand, men byggesystemer som erstatter «gammeldags» forskaling slik at man får en ferdig, tosidig isolert grunnmur og/eller vegg. Ringmur brukes som forskaling til plate på mark, mens Thermomur® benyttes både til grunnmur og til vegger over terreng. Produktene er komplette systemer med elementer og tilbehør, og fungerer ved at det stables opp, armeres og deretter støpes ut med betong. Dette gjør at man får en godt isolert og sunn konstruksjon med lite varmetap. Det gir god bokomfort og redusert energiforbruk.