Hvordan legge torvtak selv?

Er du en av mange hjemmesnekkere som ønsker å legge torvtak selv, men er usikker på hvordan? Jan Ove Øen på byggeservice ved Montér i Ål, gir gode råd til deg som vil gjøre jobben på egen hånd.

Her forklarer vi deg hvordan du kan legge torvtak selv, og vi skal også se nærmere på hva slags utstyr du trenger for å komme i gang.

Torvtak

Hva er torvtak?

Torvtak er en taktype med lange tradisjoner i Norge, og innebærer at taket og et vanntett underlag tekkes med torv. Torv betegner jordtypen som brukes, og denne består stort sett av delvis nedbrutt organisk materiale.

Det er spesielt vanlig å se torvtak på hytter av laftet tømmer, siden disse hyttene krever en viss tyngde på taket for at treverket skal komprimeres tilstrekkelig. Jan Ove Øen hos Montér i Ål, minner om at det er viktig at du tar hensyn til hvor mye vekt takkontruksjonen tåler før du setter i gang.

– Du må tenke på oppbyggingen, for det er snakk om tunge tak. Takkonstruksjonen må tåle vekten av torv, og det beregnes ofte 300–400 kg per kvadratmeter i egenvekt, selv om dette varierer ut ifra type torvtak. Snølasten kommer oppå der igjen, sier Øen.

Slik legger du torvtak selv

Fremgangsmåten for å legge torvtak vil avhenge av hva slags torvtak du går for. Ifølge Øen er det hovedsakelig tre metoder å velge mellom. Her tar vi utgangspunkt ferdig oppbygd tak til å legge torv rett på.

– Det finnes flere typer torvtak. Den ene typen innebærer at du fyller taket med jord, og deretter sår gress oppå. Nittedal Torvindustri har også torvsekker som kan legges utover på taket. Du kan så direkte i disse jordsekkene, som ligner mye på vedsekker. Du får også ferdige torvtak, der du legger ut firkanter med torv.

Nødvendig verktøy for å legge torvtak

Før du går i gang med å legge torvtaket, er det lurt å forberede seg litt og forsikre deg om at du har alt av nødvendig utstyr.

Jorden kan med fordel fordeles med en spade. Deretter sår du frø som fordeles med en rake. Øen, anbefaler å ha tilgang på følgende utstyr dersom du skal legge taktorv med løs jord:

  • Kranbil (ikke et krav, men en fordel!)
  • Spade/Krafse
  • Rive
  • Bøtte til frø

Beregn antallet sekker jord til torvtaket

Regn på forhånd ut hvor mange sekker med jord eller annet utstyr du trenger. Ifølge Øen, vil mengden avhenge av hva slags torvtak som legges.

– Til torvtak med jordmasser, må du beregne antall kubikkmeter og handle inn jordsekker selv. Gresset som legges oppå jordmassene, er frø du kan kjøpe hos Montér.

Øen påpeker at om du ønsker ferdig gress, må du kontakte noen som spesialiserer seg på dette. Skal du derimot legge torvtaket selv, kan du enkelt regne ut hvor mange sekker som trengs per kvadratmeter.

– Bygger du selv, brukes gjerne Nittedal torvindustris ferdige nettingsekker, som kan stables utover taket. Regn ut hvor mange kvadratmeter tak som skal dekkes. Det går cirka 3,2 sekker per kvadratmeter, med Nittedals nettingsekker.

Tips: Tenk både sikkerhet og lønnsomhet

Når du skal legge torvtak er det også viktig å tenke på sikkerhet. Ifølge Øen, er det pålagt å montere en takstige også på torvtak, noe som gjøres for å sikre tilgang til pipen. Om huset ditt ikke har pipe, er naturligvis ikke dette et krav.

Tenk over hvilke alternativer som er mest lønnsomme.

– Det er billigere å kjøpe 1200-liters jordblanding dersom du tar utgangspunkt i pris per liter.

Merk at fremgangsmetoden forutsetter at alt forarbeid er gjort, blant annet at underlaget er tekket med et vanntett sjikt. Det kan til eksempel bestå av tykk papp og grunnmursplast fra Isola, eller helsveiset membranduk. Torvstokker må også monteres først.

– Hvis taket skal legges med bare jord, anbefales det å lage til noe som forhindrer jorden i å skli ned til torvstokken i bunnen, tipser Øen.

Vedlikehold av torvtak

Når torvtaket ditt er på plass, kan du nyte synet av et tradisjonelt og bonderomantisk tak. Men husk på at et levende tak trenger vedlikehold for å holde seg fint lenge. Uten riktig vedlikehold kan et torvtak tape seg over tid.

Her er noen vedlikeholdsråd som kan sikre deg et vakkert torvtak – år etter år:

  • Torvtak må vannes i tørkeperioder.
  • Gjødsle taket hver vår for å sikre god næringstilgang.
  • Tilfør kalk hvert andre til tredje år for å hindre sur jord.
  • Klipp gresset med ljå eller gresstrimmer på sensommeren / tidlig høst.
  • Etterfyll med jord og plenfrø på bare flekker (om det finnes noen).
  • Fjern ugress, små trær og dødt gress med jevne mellomrom.

Montér har utstyret du trenger for å legge torvtak selv

Hos Montér finner du produktene du trenger for å kunne legge torvtak på egen hånd. Her er noen av dem:

Ønsker du flere gode råd om produkter og fremgangsmåte, er det bare å stikke innom din nærmeste Montér-butikk. Ta kontakt med vårt gratis byggeservice-tilbud når du er i butikken, og få gode tips. Du finner din nærmeste Montér-butikk her!