Levegg

Her er to oppskrifter på hvordan du bygger levegg selv. Det er slett ikke så vanskelig!

Levegg på møblert terrasse i tre.

Før du bygger må du finne ut hva som er lov der du bor. Er du usikker, bør du sjekke med plan og bygningsetaten i din kommune. Hvis du skal unngå søknadsprosess, må leveggen være maksimalt 1.8 m høy, 10 meter lang og en meter fra nabogrensen. Sikkerheten må også ivaretas. Vertikale åpninger kan ikke være mer enn 10 cm brede, slik at ikke barn kan få satt fast hodet. De horisontale åpningene kan ikke være mer enn 2 cm brede. En del byggetiltak er unntatt fra regelen, og trenger ingen søknad. Montér oppfordrer likevel alle som skal bygge til å undersøke først og være på den sikre siden. Her er en veiledning fra Direktoratet for Byggkvalitet over tiltak som ikke krever søknad og tillatelse

Vanlig feil når levegger bygges

– En vanlig feil mange gjør, er å bygge leveggen helt tett. Da får du turbulens (virvelvind) på baksiden av leveggen. Du bør derfor ha en åpning på 100 – 150 mm mellom bakken og underkant av leveggen. Materialene på leveggen bør heller ikke dekke mer enn 80 – 85 prosent av leveggen, informerer en erfaren tømrer Ørjan Vedøy på byggeservice, Montér Stord.

Ørjan levegg bilde copy.jpg

Her er byggeanvisning for levegg med fullstendig materialliste H 200 cm x L 300 cm

Åpne byggeanvisning og skriv ut

Hvordan bygge en levegg på egne mål

Leveggen du bygger bør være minst 1,8 meter for å hindre innsyn. Du bør prioritere å ha den lavere dersom solforholdene krever det. Innsyn og luft kan sikres med materialer som monteres på skrått. Skråstilte bord stenger for innsyn i en retning, mens det virker åpent i en annen retning. Du kan også velge å montere bord forskjøvet på forsiden og baksiden av leveggen. Dersom du velger royalimpregnerte spiler med skråkant fra Talgø, får du et vedlikeholdsfritt materiale, og det skrå kuttet hindrer innsyn, samtidig som luft slippes mellom.

Dette trenger du

Kapp-og gjærsag, arbeidshansker, blyant, snor, vater, vinkel, drill og bits, bor, fastnøkkel og målebånd.

Slik snekrer du leveggen selv

 1. Leveggen lages etter at terrassebordene er lagt.
 2. Marker hvor stolpene til leveggen skal stå. De skal festes til terrassebjelkene.
 3. Bruk 48 x73 mm til stolper. Stolpene skal være så høye som leveggen skal stå over terrassegulvet.
 4. Legg til tykkelsen på terrassebordene og høyden på terrassebjelken, for å finne totalhøyde på stolpene.
 5. Bruk en feinsag eller stikksag til å sage hull i terrassebordene.
 6. Bruker du feinsag kan det lønne seg å sage fra undersiden. Da kan du bruke terrassebjelken og frontbordet som anlegg for sagingen.
 7. Skråskjær stolpene i den nederste enden for å få en dryppkant slik at vannet renner av leveggen.
 8. Bor to hull av 10 mm og sett inn to låsebolter med samme diameter.
 9. Sett en låsebolt mellom bjelken og stolpen. Træ på en skive og stram til med mutteren.
 10. Låsebolten tar opp bevegelser i treet slik at mutteren alltid er stram.
 11. På yttersiden av leveggen er det penest å bruke treskruer som har forsenket hode.
 12. Der hvor terrassebordet går over terrassebjelkene på hver side, må man sette en kloss for understøtting av terrassebordene.
 13. I hjørnene monteres to stk. 48 x 73 mm ved siden av hverandre.
 14. På siden av terrassen monteres stolpene som i hjørnene, med to stk. 48 x 73 mot hverandre.
 15. Avstanden mellom stolpene skal ikke være mer enn 120 cm.

Sett på bordene eller spilene.  Fordel bordene/spilene jevnt utover. Bruk spiker som er varmforsinket eller galvanisert, eventuelt rustfrie eller syrefaste skruer. Minst 2/3 av spikeren/skruen må gå inn i underlaget. For å få et pent resultat må du plassere skruene/spikerne snorrett.

Du kan avslutte leveggen på toppen med et toppbord eller beslag. Denne tildekkingen bør ha fall slik at vannet kan renne av.

Da er det bare å nyte sommeren på terrassens nye favorittsted, lunt og godt og uten innsyn!

Montér Byggeservice hjelper deg med å få riktig kvalitet på materialer, og velge den smarteste løsningen for å få det beste resultatet. Vi er opptatt av at jobben blir gjort ordentlig, også når du vil gjøre den selv. Tilbudet er helt gratis og bemannet innenfor butikkens åpningstid!

Konstruksjonsvirke

En levegg er råteutsatt, derfor må du velge å bygge leveggen i et trykkimpregnert trevirke i klasse AB. Dette treverket er beskyttet mot råte- og insektangrep og har betydelig lengre levetid enn uimpregnert trevirke.

Konstruksjonsvirke

Merk:

Den som bygger må selv påse at utstyret er i orden og at det brukes på riktig måte. Montér står ikke ansvarlig for ferdig montert produkt.