Sprosser til vindu

Et hus med en helhetlig stil, innebærer at vinduene står i stil med resten av arkitekturen. Har du en klassisk eller eldre bolig, kan det for eksempel være naturlig med sprosser til vinduene. Noen ganger er sprossene der av dekorative årsaker, mens andre ganger har de en funksjon. Carina Isager-Peters hos vår Byggeservice-avdeling ved Montér i Stabekk, har god oversikt over hvilke varianter av vindussprosser du kan velge mellom.

Sprosser til vindu har lange tradisjoner

I gamledager kunne glassruter kun produseres i mindre format, og en brukte sprosser for å sette sammen mindre ruter til ett større vindu. Sprosser danner ofte et rutemønster på vinduet, men kan også danne andre mønstre. I dag har ikke sprosser til vindu lenger noen teknisk funksjon. Det er imidlertid praktisk fordi sprosser gjør vindusglasset mer synlig slik at fugler lettere unngår å kollidere, i tillegg til å skape en gjennomført stil for eldre villaer.

Hvordan fester du sprosser på vindu?

Carina Isager-Peters forklarer at fremgangsmåten for å feste sprosser på vindu er helt avhengig av hva slags sprosser du velger. Det finnes i hovedsak fire ulike typer vindussprosser, og disse festes på følgende måte:

Gjennomgående sprosse
Denne varianten brukes når mange glassruter skal monteres sammen. Hvert enkelt glass kan da monteres i en rute, noe som alltid gjøres på fabrikken ved bestilling av vinduet (du gjør ikke jobben selv).

Wienersprosser
Denne typen limes fast mellom to glasslag, og stikker derfor ikke ut fra vinduet. Dermed blir det enkelt å vaske vinduene!

Utenpåliggende klips-sprosser
Disse festes innpå en tapp som finnes inne på glasskarmen.

Pålimte sprosser
Her limes sprossene direkte på glasset på den innvendige siden. På utsiden av vinduet brukes som regel klips-sprosser. Den utvendige sprossen kan tas av når vinduet vaskes utvendig.

Hvilke sprosser passer til dine vinduer?

Når du skal velge vindussprosser bør du blant annet tenke over bruksområde og hvilken løsning som er mest praktisk for deg. Ifølge Isager-Peters er bruksområdene for ulike sprosser nokså like.

– Klips og gjennomgående sprosser er de mest brukte variantene. Disse kan du bruke på alt fra fastkarm og balkongdør, til vinduer som kan åpnes med sidehengsel eller toppsving, samt fastkarmsvinduer. Wiener-sprosser og pålimte sprosser har de samme bruksområdene.

Sprosser til vindu hører naturlig til villaer i blant annet jugend-, sveitser- og den nasjonalromantiske dragestilen, samt nybarokken.

Fordeler med gjennomgående sprosser til vindu

Ifølge Isager-Peters er gjennomgående sprosser noe som kan være et godt valg om du har fire eller flere separate ruter som skal utgjøre ett vindu.

– En gjennomgående sprosse er egnet når du for eksempel ønsker fire vindusruter i én og samme vinduskarm. Du kan da ha to rutevinduer i bredden og to i høyden, slik at du får et rutemønster.

Det er både fordeler og ulemper ved gjennomgående sprosser til vindu.

– Fordelen er at sprossen vil være synlig både utvendig og innvendig. Ulempen er at større glassfelt kan ha en del varmetap, påpeker Isager-Peters.

Også i vinduer med små og halvstore glassfelt svekkes isolasjonsevnen noe, siden de seks ytterste centimeterne glass ut mot sprossene ikke isolerer like godt som resten.

Fordelen ved å velge pålimte sprosser til vindu 

Isager-Peters mener pålimte sprosser til vindu kan være et godt valg når du ønsker et klassisk uttrykk, men med mindre grad av varmetap.

– En pålimt sprosse er limt utenpå glasset, og vil gi samme uttrykk som en gjennomgående sprosse. Den går imidlertid ikke gjennom glasslagene, og du vil derfor ikke få det samme varmetapet som du ofte får med gjennomgående sprosser.

Tenk på dette før du bestiller vindussprosser 

Hvis du planlegger å kjøpe sprosser til vindu, kan Montér levere sprosser på mål.

– De fleste bestiller dette samtidig som de bestiller vinduet. Men du kan også etterbestille sprosser om du allerede har kjøpt vinduet, og her kan Montér hjelpe deg om du har vindusmålene, sier Isager-Peters.

Vi har sprosser til vinduene dine

Dersom du ønsker sprosser til vindu, finner du flere ulike varianter og design å velge mellom hos oss. Her er noen av produktene vi har i sortimentet vårt:

  • Gjennomgående sprosser
  • Wienersprosser / innbakte sprosser
  • Utenpåliggende klips-sprosser
  • Pålimte sprosser

Ta gjerne kontakt med vårt gratis Byggeservice-tilbud som er tilgjengelig i alle våre butikker – så hjelper vi deg gjerne. Finn din nærmeste Montér-butikk her! 

Tilbake til valg av vindu