Hvordan vaske vinduer med sprosser?

Vinduer med sprosser er dekorative, men kan også være mer utfordrende å vaske. Hvordan bør du egentlig gå frem for best resultat? Carine Isager-Peters på vår Byggeservice-avdeling ved Montér Stabekk, har gode råd. Her deler hun noen smarte tips for hvordan du kan vaske vinduer med sprosser!

hånd som vasker vindu med sprosser
Har du vinduer med sprosser som sitter fast, må du vaske rute for rute. Med skikkelig utstyr og tålmodighet vil du få et skinnende rent resultat!

Hvordan bør du vaske vinduer med sprosser for etbest resultat?

Sprosser kan gjøre det mer krevende å vaske vinduer. Du kan for eksempel oppleve at det samler seg vann- og såperester bak sprossene der nalen ikke kommer til, og at det generelt er vanskelig å komme til i kriker og kroker. Derfor er det lurt å ta av sprossene før vask, men ifølge Isager-Peters er ikke dette alltid mulig.

– Sprosser som sitter fast må du vaske rute for rute. Disse kan ikke tas av. Har du imidlertid klips-sprosser, er disse avtakbare. Da får du vasket hele vinduet.

Gjennomgående sprosser, eller vinduer der sprossene ikke er mulig å løsne på grunn av lim, er ofte mer utfordrende og tidkrevende å vaske.

– Du kan bruke vindusklut og nal dersom du får plass til det. Dette kommer an på om vinduet er smalt, eller har god bredde.

Hvordan demontere vindussprosser før vask? 

Dersom du har klips-sprosser er det som regel enkelt å ta disse av. Vanligvis er sprosser som dette festet til sidelisten med en tapp, som er presset inn i et hull. Begynn derfor med å løsne sprossen fra sidelistene, heller enn å dra fra midten av krysset.

Først drar du sprossen mest mulig ut fra hullet den er festet til i sidekarmen, og deretter trekker du den mot deg. Da vil den som regel løsne, og du kan enkelt dra den ut fra sidekarmen på motsatt side.

Utstyret du trenger du for å vaske vinduer med sprosser 

Ifølge Isager-Peters er det diverse utstyr som kan være greit å ha når du skal vaske vinduer, både med og uten sprosser. Her er utstyret hun anbefaler for et best mulig resultat:

  • Vaskemiddel
  • Nal
  • Vindusklut/microfiber-klut
  • Teleskopstang

Dypp gjerne kluten i en bøtte med vaskemiddel iblandet vann, og vask vinduene ved å væte dem og gni på eventuelle flekker. Deretter går du over med en nal for å fjerne all fukten.

Hvilke vaskemidler er best egnet til å vaske vinduer med?

Det er ifølge Isager-Peters ikke noe fasitsvar på hvilket vaskemiddel du bør bruke. Hun påpeker at det handler mye om smak og behag, og ikke minst, vaner.

– Noen bruker eddik i vannet, mens andre liker å vaske med vann tilsatt en dråpe Zalo. Det finnes også de som kun vasker med varmt vann. Det er ikke nødvendig med sterke kjemikalier, da dette kan skade vinduet.

Hvordan vaske vinduer uten å få skjolder på glasset?

Isager-Peters tipser om at det kan være gunstig å bruke en glassklut, da disse er designet spesielt for å forhindre striper. Du kan også velge en mikrofiberklut om du ønsker å fjerne skjolder i etterkant av vasken.

Finn sprosser som gjør det lett å vaske vinduer hos Montér

Hos Montér finner du et godt utvalg av sprosser til vinduer, som blant annet innbakte Wiener-sprosser og utenpåliggende klipssprosser for enklere vindusvask.

I alle Montér-butikker finner du vårt gratis Byggeservice-tilbud. Her kan du få flere gode tips til hvordan du kan vaske vinduer med sprosser. Finn din nærmeste Montér-butikk her!

Se våre inspirasjonsunivers om vask og vindu

Her har vi samlet artikler mer tips og triks, så vel som gode inspirasjonsartikler for deg som skal bytte vinduer eller ønsker tips til hvordan du vedlikeholder boligen - innendørs og utendørs. 

Annet: Handleliste til vindu levert med Ferdig Montert