Maling av terrassegulv bør unngås

Maling av terrassegulv er ikke så lurt, bruk heller olje eller beis. Da beskytter du treverket og får et resultat som varer.

 

Hvis du har et terrassegulv av vanlig CU-impregnert treverk, altså det grønne treverket, bør det vedlikeholdes med noen års mellomrom med olje eller beis.

– Både olje og beis beskytter treverket. Hva du velger, avhenger blant annet av om du ønsker farge på treverket og hvor lenge det skal stå før neste behandling. Fremgangsmåten er ganske lik enten du skal olje eller beise, sier Heder. 

Slik beiser du terrassen

Når du skal olje eller beise terrassen, er det viktig å rengjøre godt først. Og underlaget må rekke å bli helt tørt før du starter påføringen.

– Påfør oljen eller beisen med en rulle eller Easypad og gå over i kantene med en kost. Ikke glem endeflatene på bordene, de er ekstra utsatt for sopp og råteskader. Påfør et ganske fyldig lag, og trekk av overskytende beis/olje slik at det ikke blir liggende en film over treverket. Rull langs bordretningen – hele bordet på en gang for å unngå skjolder. Det holder som oftest med ett strøk. La terrassen tørke i minst et døgn før du bruker den – dette er selvfølgelig avhengig av været.

Han anbefaler ikke to strøk beis på terrassegulvet.

Da kan det fort bli skjolder i beisen, spesielt hvis du bruker vanntynnet terrassebeis. Men med Opus Ultrabeis kan du male to strøk på en trykkimpregnert terrasse som er tre år eller eldre, sier Heder.

Beising av terrasse i 3 enkle trinn

Å beise terrassen eller inngangspartiet er en enkel sak som du fint kan få til helt selv. I videoen nedenfor ser du hvordan, og i steg-for-steg guiden kan du også plukke med deg noen gode og enkle tips.

Ønsker du deg vedlikeholdsfritt terrassegulv? Se vårt utvalg i vedlikeholdsfrie terrassebord!

Se flere videoer om terrasse:

Video: Slik vasker du terrassen
Video: Slik vedlikeholder du terrassen

Tips! Med vannbasert beis holder det å vaske penslene i vann etter bruk.

Godt verktøy gjør jobben enklere!

Hos Montér har vi det verktøyet du trenger til å beise terrassen eller inngangspartiet. Kan du huke av for alt på denne huskelisten, har du et godt utgangspunkt for å gjøre jobben skikkelig:

  • Beis
  • Rulle eller to pensler (én bred og én litt smalere)
  • Maskeringstape/dekkfilt
  • Terrasserens
  • Arbeidsklær- og sko

Tips: Terrasseolje er ofte billigere i innkjøp enn terrassebeis, men det krever også mer vedlikehold! Mens olje må fornyes hvert år, holder det gjerne med hvert tredje år for beis.

Slik beiser du terrassen i tre steg!

Få også med deg 5 tips til hva du bør unngå når du beiser terrassen!

1. Første steg er å klargjøre terrassebordene. Husk at dette gjelder også for terrassebord med gammel beis!

Mann sitter på trapp og skal beise

Terrasserens fjerner gammel beis og klargjør for et nytt lag. Skyll skikkelig, men vær forsiktig med å bruke høytrykkspyler.
Viktig: La bordene tørke skikkelig før du begynner å påføre beisen!

2. Det vil alltid kunne oppstå søl og sprut når man beiser. Andre steg er derfor å flytte derfor unna, dekke til og maskére detaljer og elementer som ikke skal beises.

Mann som ruller ut dekkfilt som å unngå malingssøl

3. Nå er du klar til å begynne å beise. Bruk en bred pensel eller rulle og påfør beisen i jevne lag. Det er viktig å dekke alle kriker og kroker, slik at ikke fuktighet trenger inn. For å få penest mulig resultat bør du dra penselen i lengderetningen av treverket.

Mann som beiser terrassegulv

Ofte stilte spørsmål om beising av terrasse

Hvorfor må man beise terrassen?

Terrassebeis brukes først og fremst for å beskytte treverket mot sol (sprekker og falming) og regn (fukt og sopp). I tillegg har beis en estetisk funksjon, ved at det fremhever og bevarer terrassebordenes utseende.

Er terrassebeis bedre enn terrasseolje?

Ja, mange vil si at beis er bedre å bruke enn olje. Selv om oljen ofte er billigere i innkjøp, krever den mer vedlikehold; Terrassebeis beskytter dessuten i mye større grad mot UV-stråler, sopp og alger, og kommer med flere fargealternativer enn oljen gjør.

Hvor lang er tørketiden på beis?

Dette varierer mellom de ulike typene beis, så les instruksjonen på produktet eller spør i byggevarehandelen når du kjøper.

En tommelfingerregel: Dersom det er varmt og oppholdsvær, bør du kunne ta i bruk terrassen etter ca. ett døgn.

Hvor ofte må jeg beise eller olje terrassen?

Dette varierer mellom de ulike typene beis, så les instruksjonen på produktet eller spør i byggevarehandelen når du kjøper.

En tommelfingerregel: Mens olje bør fornyes hvert år, holder det gjerne med hvert tredje år for beis. 

Hvilken type beis bør man velge? 

Hos Montér selger vi mange varianter terrassebeis fra Opus og Jotun. Hvilken type du bør velge, kommer an på typen terrassebord og hvilken farge du ønsker å få frem. Er du usikker kan du ta kontakt med din nærmeste Montér byggevarehandel.

Se vårt utvalg av terrassebeis