Kappe lister – slik går du frem

For å kappe lister riktig trenger du godt verktøy, nøyaktige mål og en liten dose tålmodighet. Her finner du fremgangsmåten.

Godt verktøy gjør jobben med å kappe lister mye enklere! Still vinkelen på kapp- og gjærsagen inn på 45 grader og plasser listen på sagen slik den skal festes på veggen.

 

Det viktigste å tenke på når du skal kappe lister er at vinklene skal passe. Det går fint å kappe rett av og legge lengdene inntil hverandre, men du får et penere og mer sømløst resultat hvis du skråkutter listene. Det er dette vi kaller gjæring av lister.

— Kapp- og gjærsag er derfor det viktigste verktøyet når du skal kappe lister. Men hvis du ikke planlegger å bruke den, holder det masse å kjøpe en enkel modell, forklarer Dustin Schereck, butikkansvarlig ved Montér Harstad i Optimera.

Det du derimot ikke skal spare på er selve sagbladet.

— På disse sagene følger det ofte med et universalblad som vil være for grovt for innendørs lister. Jo flere tenner et sagblad har, jo finere kutter det. Et sagblad med 56-60 tenner gir en fin og ren kuttflate.

Se video: Slik bruker du en kapp- og gjærsag

Sag med vinkelmåler

Fordelen med en kapp- og gjærsag er at den gir rene, rette kutt, i tillegg til at den har en vinkelmåler som sørger for å kappe listen i vinkelen du stiller inn. Har du ikke en slik sag for hånden kan du alternativt benytte en enklere gjæreboks.

Neste på handlelisten er et godt måleverktøy.

— Jeg anbefaler å bruke en lasermåler siden den er mest nøyaktig, men du kan også benytte en enkel tommestokk, sier Schereck.

Slik kapper du lister med riktig vinkel

— Det beste er å starte med å skisse opp en grovtegning av rommet hvor du skriver opp mål på alle listene. Mål alle avstander to ganger for å være helt sikker!

Hvis veggene i rommet er rette, skal du stille inn vinkelen på kapp- og gjærsagen på 45 grader.

— Den typiske feilen mange gjør er å legge listen feil på sagen. Som en hovedregel kan vi si at du skal legge listen slik den skal monteres på veggen. Skal den monteres skrått og stående, må den også ligge skrått og stående på sagen. Og tenk over hvilken side av listen som skal være lengst. Er det snakk om et hjørne, er det baksiden. Skal du gjære listene på en rett vegg, skal gjerne den ene være lengst på baksiden og den andre på fremsiden.

Har du spørsmål om kapping av lister? Kom innom et av våre byggevarehus for tips og råd!

Tips til nybegynneren

Hvis det er første gangen du kapper lister er det lurt å kjøpe med litt ekstra listverk, gjerne i en billig variant. Da har du noe å øve deg på, og kan lage deg en god mal.

— Du bør regne med å kappe feil noen ganger før det blir riktig. Så i tillegg til å øve deg på småkapp, er det en grei huskeregel at det er bedre å kappe en litt for lang list enn en som er litt for kort, råder Schereck.

Neste tips handler om akryl. I tillegg til å dekke over spikerhull og tette små sprekker, er den også nyttig på vanskelige hjørner som typisk dukker opp der veggene er ujevne.

— Akryl er snekkerens beste venn! Sprut litt akryl i hjørnet før du monterer listene dine. Fest så listene og tørk bort overflødig akryl til slutt med en fuktig finger. Da får du en tett overgang tross ujevnheter.

Fuging av lister

Når listene er kappet og montert med så god gjæring som mulig, er det på tide med siste finish. Når du skal fuge listene trenger du en akrylsprøyte, en liten bøtte eller sprayflaske med zalo-vann og en fuktig klut.

— Du spruter litt akryl i spikerhullene og ved alle overganger oppe, nede og i skjøter. Ikke ta for mye av gangen for dette tørker raskt. Gå så over med en fuktet finger, og vask av det overflødige med kluten.

Merk at eikelister ikke fuges på denne måten, fordi det fort blir synlige merker.

Les mer: Dette bør du vite om eikelister